hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 麥記的21蚊餐調整
開啟左側

麥記的21蚊餐調整

Gary_B 發表於 2014-2-5 21:02 | 顯示全部樓層

麥當當應該好快又派coupon

今年會唔會出e-coupon 呢?
tkf_2005 發表於 2014-2-5 22:22 | 顯示全部樓層
其實佢成日都話成本問題但又keep 到21蚊餐優惠,

點解唔將21蚊餐加價,例如加至24蚊,換取其他"非21蚊餐"賣得平dd...

e家部份店鋪最平o既"超值套餐"都30蚊以上...

家陣入得m記叫餐有10個都有7-8個叫21蚊,

其實佢加到24蚊一個超超值套餐,我"個人黎講"都仲覺得合理...

始終基於最低工資,一小時工資都仲可以同M記買個24蚊餐,仲有6蚊淨...

48x 發表於 2014-2-5 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2014-2-5 22:22 發表

其實佢加到24蚊一個超超值套餐,我"個人黎講"都仲覺得合理...

始終基於最低工資,一小時工資都仲可以同M記買個24蚊餐,仲有6蚊淨...

好多巿民其實都睇錢份上,寧願平都唔想為左多少少選擇而拉勻各個餐嘅價錢
睇下上次$20>$21已經咁大迴響,已經睇到優惠超值套餐有幾重要
觀乎網上意見,唔少人都話今時今日已經冇乜其他食肆可以做到$21一餐

甚至乎蘋果日報今日講M記加價冇左Big Mac/魚柳飽餐,蘋果官方Facebook網民留言亦罕有地掉轉槍頭
既然$21餐個反應咁正面,香港M記亦冇理由亂加價,Cut左自己薄利多銷嘅血路掛...

lsc04d11 發表於 2014-2-6 06:08 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 5-2-2014 10:22 PM 發表
其實佢成日都話成本問題但又keep 到21蚊餐優惠,

點解唔將21蚊餐加價,例如加至24蚊,換取其他"非21蚊餐"賣得平dd...

其實佢加 ...

你咁講法,我反而覺得拉低$21餐去番$20餐,而加落其他餐,更符合市民需求。
不過,當然我都明白,你咁樣提出,在麥當勞角度係好既……
但實際上,相信一變成$24餐,麥記生意就………

老實講,咁多間快餐店,最有「良心」應該都係麥記及吉野家了,其次有大家樂的$30餐(之前晚飯「稅期」都有出,最好就學午餐都有啦)
kei_hk 發表於 2014-2-6 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 48x 於 2014-2-5 11:16 PM 發表

好多巿民其實都睇錢份上,寧願平都唔想為左多少少選擇而拉勻各個餐嘅價錢
睇下上次$20>$21已經咁大迴響,已經睇到優惠超值套餐有幾重要
觀乎網上意見,唔少人都話今時今日已經冇乜其他食肆可以做到$21一餐

甚至乎蘋果日 ...

我自己都係睇錢做人的一類﹐但你問我係唔係次次都係 $21 走人﹐我可以講唔係。

$21 要唔要蝕﹐我相信大部份分店係扯平啦﹐應該唔會蝕﹐但唔會有大盈利。

做$21﹐宣傳意義大於實際直接回報($21餐的收入)。

肯做$21﹐我估都係麥記不少分店人流比以前為低 (以決定推出窮人餐之時 及 再早幾年的統計)﹐為了拉高入座率/光顧率/佔有率﹐所以便推出$21餐。
好聽叫做推廣﹐唔好聽叫救亡。

推出後﹐便有多了一類睇錢做人的人光顧﹐自然增加市場佔有率。
由於整體計算成本﹐唔需要蝕﹐以至有微利﹐所以可視為 "廣告推廣"開支﹐長期推出。

推出一段時間﹐可能真係有成效。
例如 tea time 時間﹐多了人光顧﹐叫了雞粒餐﹐所以多了客。又有一類人﹐除了叫窮人三寶外﹐仲會加蘋果批之類食物﹐變相又增加番收入。

當然﹐實際上是否達到當年推出窮人餐的目的﹐只有他們自己知。
但我覺得﹐老麥窮人餐策略係成功的﹐因為我係留意到有一批單拖食客﹐食窮人 再加 其他小食(如雞翼)。

如果﹐可以加密轉換窮人餐的項目﹐可能更有助整體銷量﹐吸引更多人光顧。

kmbodth 發表於 2014-2-6 15:23 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

BK,肯德雞在通脹成本壓力大增下加價實無可厚非,
唔知係請唔到人定太貴租定無咩人幫襯BK以致摺左幾間.
以往BK學生餐(只接受穿校服者)收$19.5,跟住升到~$26.5,
肯德雞以往個5星巴辣雞腿包至爆套餐包薯格中汽水用COUPON/至醒盤只收$19.8,家陣升到$30+.
相比其他地方嘅M記,香城嘅又真是便宜尐嘅,就係咁繁時路過條隊長到要排~10MINS[肯德雞視乎個別地區條隊短尐],
但做M記人工比起好多餐廳真係最低工資,缺人下有排排,家陣仲要重推受歡迎嘅餐款唯有襯冇咩人個陣去襯

以前估會轉孖芝,真係中左,但轉脆辣唔多因為入面有菜想留住尐客?

現在1個月M記等平均只幫襯兩次,反而多左去唔同茶記食TEA/買麵包算,諗住便宜尐,
但係茶記/麵包店也愈貴,都係食住家飯多,間中買個印尼撈/路過龍樽買10粒魚蛋燒賣算,
tkf_2005 發表於 2014-2-6 16:02 | 顯示全部樓層

原帖由 48x 於 2014-2-5 23:16 發表

甚至乎蘋果日 ...

咁如果佢計完條數,21蚊餐係真係做得過O既,

不如佢索性將21蚊餐餐種定期3個月/半年,好似今次咁轉一轉,

順便幫自己D原材料庫存清一清,

同時穩住班21蚊餐愛好者.....

個20蚊/21蚊BIG MIC大大話話都做左成年.....
kei_hk 發表於 2014-2-6 16:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-2-6 03:23 PM 發表
BK,肯德雞在通脹成本壓力大增下加價實無可厚非,
唔知係請唔到人定太貴租定無咩人幫襯BK以致摺左幾間.
以往BK學生餐(只接受穿校服者)收$19.5,跟住升到~$26.5,
肯德雞以往個5星巴辣雞腿包至爆套餐包薯格中汽水用COUPON ...

炸雞店的收銀速度真係一絕﹐唔知我好彩定唔好彩﹐定係個別分店問題﹐條人龍一超過7-8個(用綜合一條龍排隊方式)﹐你都要排成10分鐘
好多時都係2x人排隊中﹐無半小時你都唔駛旨意可以去到收銀。

基於此原因﹐有時真係想食﹐一去到見到條人龍﹐真係走頭。

kei_hk 發表於 2014-2-6 16:13 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2014-2-6 04:02 PM 發表

咁如果佢計完條數,21蚊餐係真係做得過O既,

不如佢索性將21蚊餐餐種定期3個月/半年,好似今次咁轉一轉,

順便幫自己D原材料庫存清一清,

同時穩住班21蚊餐愛好者.....

個20蚊/21蚊BIG MIC大大話話都做左成年..... ...

無記錯的話﹐窮人三寶係第一次轉款﹐3寶入面轉2寶的組合﹐只有6粒雞保留不變。

至於原材料清倉問題﹐你又少擔心﹐明知那一種材料用得少﹐又點會大量入貨。
而且﹐麥記有些材料都係共用﹐同埋唔少係食用期係好長的﹐要清倉的機會真係好低。

tkf_2005 發表於 2014-2-6 16:23 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-2-6 16:13 發表

無記錯的話﹐窮人三寶係第一次轉款﹐3寶入面轉2寶的組合﹐只有6粒雞保留不變。

至於原材料清倉問題﹐你又少擔心﹐明知那一種材料用得少﹐又點會大量入貨。
而且﹐麥記有些材料都係共用﹐同埋唔少係食用期係好長的﹐要清倉的機會真 ...

重點係.3個餐食足成年有多,轉下口味O者....

除非M記講到明成本問題非轉全雞餐種不可....