hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 麥記的21蚊餐調整
開啟左側

麥記的21蚊餐調整

kei_hk 發表於 2014-2-6 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2014-2-6 04:23 PM 發表

重點係.3個餐食足成年有多,轉下口味O者....

除非M記講到明成本問題非轉全雞餐種不可....

6粒雞應該唔會轉款﹐因為 tea time 良品﹐亦可靠此去 link up 其他包散叫﹐做大銷售額。

另外2款飽﹐其實搵乜包都無乜所謂﹐以前搵巨無霸﹐其中一個因素係巨無霸係一個知名的包款﹐可增加號召力。

轉下款係好的﹐不過最好都係keep番巨無霸囉。話晒﹐無幾多款包係食得飽﹐新的雞包﹐勉強飽﹐另一款包﹐自推出以來都未食過﹐唔知夠唔夠飽。巨無霸﹐才叫做夠飽肚。

kmbodth 發表於 2014-2-6 17:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-2-6 16:13 發表

無記錯的話﹐窮人三寶係第一次轉款﹐3寶入面轉2寶的組合﹐只有6粒雞保留不變。

至於原材料清倉問題﹐你又少擔心﹐明知那一種材料用得少﹐又點會大量入貨。
而且﹐麥記有些材料都係共用﹐同埋唔少係食用期係好長的﹐要清倉的機會真 ...
以往限5-9/有20同23.5/23揀轉為1100am後已經轉過款,曾有柳強同脆辣揀,巨無霸係首次不在超值選之列,而脆辣重返真是無任歡迎,但孖芝首現,性價比似是低過巨無霸,但亦有人揀
kei_hk 發表於 2014-2-6 21:35 | 顯示全部樓層
網上圖片一張

去麥記食魚包,識點order 啦。

EX-TL 發表於 2014-2-6 23:59 | 顯示全部樓層

唔知大家對魚柳包有冇好感, 我以前細個幾鍾意食, 不過太貴好耐冇食, 尋日趁「新屎坑」走去買番個黎回味下...

塊魚柳腥到呀... 加上我係叫一個包講到明唔要紙袋, 硬係要一早入好先上檯, 冇得唔要啦, 點知魚柳包係用盒載,
佢仲搵個大紙袋同我裝住, 搞到響條街度lair咁hea... 冇下次
kei_hk 發表於 2014-2-7 11:47 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-2-6 11:59 PM 發表
唔知大家對魚柳包有冇好感, 我以前細個幾鍾意食, 不過太貴好耐冇食, 尋日趁「新屎坑」走去買番個黎回味下...

塊魚柳腥到呀... 加上我係叫一個包講到明唔要紙袋, 硬係要一早入好先上檯, 冇得唔要啦, 點知魚柳包係用 ...

魚柳腥 : 一時時﹐可能炸得唔夠透﹐或者炸完之後放得太耐才使用。

至於外賣紙袋﹐你可以在櫃面即場退回收銀的。

繁忙時間﹐入面執食物的人員﹐只係睇下個mon去執貨(收取入面「組裝」完的包)﹐再睇個mon係堂食定外賣﹐外賣自動入袋﹐一般唔會埋其他野的。

ps. 都係以前預製好的方式﹐比較快取到食物﹐質素反而比現時即叫即製為佳。

dennislokawai 發表於 2014-2-7 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-2-7 11:47 AM 發表
魚柳腥 : 一時時﹐可能炸得唔夠透﹐或者炸完之後放得太耐才使用。

至於外賣紙袋﹐你可以在櫃面即場退回收銀的。

繁忙時間﹐入面執食物的人員﹐只係睇下個mon去執貨(收取入面「組裝」完的包)﹐再睇個mon係堂食定外賣﹐外賣自動入袋﹐一般唔會埋其他野的。

ps. 都係以前預製好的方式﹐比較快取到食物﹐質素反而比現時即叫即製為佳。

除非員工貪快,麥記既炸爐係有晒每樣野炸既時間同爐溫,只要按一下制就得,
炸到夠鐘就會響提你拎上來,所以炸唔透既機會好微,反而放得耐既機會會太好多。

不過你話退番個袋佢,除非佢未放落去,或者未放上counter,否則佢地都會掉咗佢,
以前我做麥記規定,只要d野放過客面前(尤其係暮條),都唔可以再俾客,全部要掉。
(當然個別餐廳員工既做野手法可能有別)

不過我都係鍾意以前預製,一來快,二來果陣我仲可以睇住有咩新鮮出就叫咩食。
youtube.com/c/dennislokawai
kei_hk 發表於 2014-2-7 14:17 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2014-2-7 01:06 PM 發表

除非員工貪快,麥記既炸爐係有晒每樣野炸既時間同爐溫,只要按一下制就得,
炸到夠鐘就會響提你拎上來,所以炸唔透既機會好微,反而放得耐既機會會太好多。

不過你話退番個袋佢,除非佢未放落去,或者未放上counter,否則佢地都會 ...

以前預製﹐包及料係會疊得整齊的。但係而家即製﹐真係可以用東歪西倒去形容。

我已經好少食﹐約1個月光顧1次﹐但間中都自己執番正個包才可以開餐

而家即製﹐美其名係 "新鮮"﹐實際只是減少浪費。
包入面的材料﹐都係預先大量煮熟﹐再放在一個個盤備用。在有order之時﹐才照單執藥﹐講真﹐新鮮真係欠奉啦。

OTIS401 發表於 2014-2-7 14:19 | 顯示全部樓層
我係完全唔明白,點解魚柳bell要改用盒黎裝

以前用紙包住咪好地地,宜家用盒黎裝搞到成手都係醬
個盒大但個bell又細,根本就係小題大造
kei_hk 發表於 2014-2-7 14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-2-7 02:19 PM 發表
我係完全唔明白,點解魚柳bell要改用盒黎裝

以前用紙包住咪好地地,宜家用盒黎裝搞到成手都係醬
個盒大但個bell又細,根本就係小題大造

同巨人包一樣﹐總要用一張餐巾去拿包去食﹐如果唔係﹐一手都係

ps. 好似係列入"窮人三寶"的時間﹐那個時間開始改用盒裝。可能當時想跟外國睇齊﹐魚包形象上高貴一點掛。

dennislokawai 發表於 2014-2-7 15:27 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-2-7 02:49 PM 發表
同巨人包一樣﹐總要用一張餐巾去拿包去食﹐如果唔係﹐一手都係

ps. 好似係列入"窮人三寶"的時間﹐那個時間開始改用盒裝。可能當時想跟外國睇齊﹐魚包形象上高貴一點掛。 ...
我反而係諗會唔會同佢難包有關。
以往要整一個魚柳包,
要由包面整起,先落醬,再落肉,
最後落埋芝士同放番個包底,
再成個拎去包。
由於魚柳包係蒸包,
所以個包係好淋,

只可太力少少都會令到個包面凹咗,
或者包既時候令到個包兩側扁咗。

相反如果入盒,員工可以倒番轉由包底整起,
然後成個放入盒,甚至晌盒入面慢慢砌,
咁"理論上"整出來既魚柳包係會靚過、整齊過用紙包。

當然呢個原因只係我估,我都成10年無做過麥記,
如果佢地仍然係由包面整起的話,咁我呢個估計亦唔會成立。
youtube.com/c/dennislokawai