hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) [法庭新聞]薯片特價貴過正價 惠康違商品例被罰款1萬元 ...
開啟左側

[法庭新聞]薯片特價貴過正價 惠康違商品例被罰款1萬元

kei_hk 發表於 2014-2-16 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-2-13 08:38 PM 發表
都唔明,第一單先例竟然係咁。
睇住呢個價錢牌,你拎去收銀機,佢都只會收你$11,冇人會真正受惠。

反而好多電器店,或者信用卡優惠,5%回贈(要達$4000或以上,但無論幾多,其實都只係$200,佢直接寫回贈$200不可以嗎?)
好多令消費者真 ...

其實﹐我最想知的係﹐真係買2件的情況下﹐收銀機會係出幾多錢?

係出2件的「特價」﹐還是有人工智能會自動唔理「特價」分開2件獨立計算。

ccicoltd 發表於 2014-2-17 00:50 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

酒席與餐桌大小沒關係,十二人入座可叫半席 (再散叫其他食品),六個大胃王也可以叫一席。難道下單後還會被換桌?

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
9018 發表於 2014-2-17 01:01 | 顯示全部樓層
今日係百佳見到一盒原價$39.9(12隻)的CP牌雞蛋, 盒內只有8隻, 貼左清貨貼紙並減價至$24, 盒上並沒有標明少了4隻, 其實咁又算唔算犯法呢
橫水渡 ~ 名河
ccicoltd 發表於 2014-2-17 01:04 | 顯示全部樓層

原帖由 9018 於 2014-2-17 01:01 發表
今日係百佳見到一盒原價$39.9(12隻)的CP牌雞蛋, 盒內只有8隻, 貼左清貨貼紙並減價至$24, 盒上並沒有標明少了4隻, 其實咁又算唔算犯法呢

有機會同時犯三條例:商品說明、度量衡、食物標籤。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
lsc04d11 發表於 2014-2-17 06:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 16-2-2014 11:10 PM 發表

其實﹐我最想知的係﹐真係買2件的情況下﹐收銀機會係出幾多錢?

係出2件的「特價」﹐還是有人工智能會自動唔理「特價」分開2件獨立計算。

惠康既收銀機用「幾多錢幾多件」既concept黎埋單。
而百佳就用「買幾多件減幾多錢」而埋單。

惠康case︰如果真係$11.5/2件既時候,而一件係$5.5,根本$11.5/2件個價唔成立,所以會獨立$5.5+$5.5
百佳如果$11.5/2件成立,即係買兩件多加$0.5,可能……(但我相信$11.5/2件既價錢牌係人手整出黎,電腦通常唔會咁樣做到……)

我只知百佳賣清貨貨品,如果果汁先生$14.9/2支(單買一支$8.9),你買清貨$5,要兩支既時候,收銀員要入既清貨價就係
(買兩支減$2.9)=($5+$5+$2.9)/2=$6.45,佢要入成一支$6.45才能過機(或者叫做過老細o個關),一買到呢D野見個收銀要狂按計數機真慘……

我試過O係惠康買兩件貨品,同一牌子同一重量,但不同味道。個價錢牌只寫一隻味道,而且又擺埋一齊,做兩件特價,我就以為可以享有優惠。
原本寫$6.2/包,$11/2包。
結果過機有一隻味$3.9,一隻味$6.2,就變左冇兩件既優惠。

另外亦試過用易賞錢O係百佳200分X2換兩支美粒果,一支$6.9,但兩支特價$11。
個收銀一張單搞,結果TOTAL變了負數……最後要分單,一支一張單。
早知我就買多另外一件貨品,等佢減左個價有得扣落其他野度,個收銀又唔會發覺,哈哈!!

kei_hk 發表於 2014-2-17 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2014-2-17 12:50 AM 發表
酒席與餐桌大小沒關係,十二人入座可叫半席 (再散叫其他食品),六個大胃王也可以叫一席。難道下單後還會被換桌?

12人叫半席﹐無問題﹐因為你會再叫其他野食﹐理論上你會叫6人份量的其他野食﹐所以一樣會給你一張12人大枱。
你話12人叫半席﹐6人眼光光睇6人食飽飽。都無問題﹐酒樓除了半席的收費(連同其他如有的雜費)﹐仲會收眼光光睇人食的茶芥雜費﹐這便會成為6人枱變12人枱的收費了。(不過﹐有幾多人會這樣做﹐真係一個迷)

6人叫一席﹐都無問題﹐你食唔晒你的問題﹐而且你可要求換大枱的﹐叫酒樓放足12份餐具。

最後我亦有講一句﹐只有酒樓在你同一時間要2個半席﹐酒樓又提供一張12人枱並且把2份半席的食物合併上菜﹐才有違法之嫌。
(藍字加以補充)

不過﹐酒樓都有好多講解的﹐例如 "服務" 有不同......... ﹐甚至符利用"如有爭議以酒樓作準"﹐唔容許你同一時間享用2個半席去慳少少錢。

cklee19810419 發表於 2014-2-17 14:54 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-2-17 06:12 發表

惠康case︰如果真係$11.5/2件既時候,而一件係$5.5,根本$11.5/2件個價唔成立,所以會獨立$5.5+$5.5
百佳如果$11.5/2件成立,即 ...

其實惠康依家都
用緊類似百佳的模式喎,d 單都係show 原價,最後先一句,幾多錢/件咁減返
但是markdown 就唔會適用於再呢個模式,而且markdown 在收錢機會show 原價
但我認同你個推論,買2件應該會係收$11
呢個case 應該係打錯價錢多d ......
9018 發表於 2014-2-17 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 cklee19810419 於 2014-2-17 14:54 發表

其實惠康依家都用緊類似百佳的模式喎,d 單都係show 原價,最後先一句,幾多錢/件咁減返但是markdown 就唔會適用於再呢個模式,而且markdown 在收錢機會show 原價但我認同你個推論,買2件應該會係收$11呢個case 應該係打錯價 ...
試過新年前係百佳買左三包香口珠, 全部都係markdown, 個時買三包有九折, 個收銀死計爛計同我取消左個九折, 並說明markdown貨品並沒有任何折扣, 及後向該分店經理查詢後退番差價比我
另我有一次買牙膏滿$68減$10, 我買了六支牙膏, 當中有兩支係markdown, 個收銀又係同我取消左個$10, 之後我對單少左$10佢都係退返錢比我
百佳收銀成日將應有既折扣都取消埋
橫水渡 ~ 名河
lsc04d11 發表於 2014-2-17 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 9018 於 17-2-2014 05:41 PM 發表
試過新年前係百佳買左三包香口珠, 全部都係markdown, 個時買三包有九折, 個收銀死計爛計同我取消左個九折, 並說明markdown貨品並沒有任何折扣, 及後向該分店經理查詢後退番差價比我
另我有一次買牙膏滿$68減$10, 我 ...

咁惠康好D,D清貨野都仲可以有買滿$XX九五折。但幾多錢兩件O個D普通特價當然唔使諗。

基於百佳呢個case,我見有d markdown貨品都要買兩件先有得平……(清貨都要逼人買兩件……)
有d就左上角幫個收銀計定要入幾錢(如果買兩支或更多的話)
9018 發表於 2014-2-17 22:36 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-2-17 06:12 發表

百佳如果$11.5/2件成立,即 ...

有d有易賞錢價又markdown既貨品, 如果臨比錢前先嘟易賞錢卡,通常都可以減多幾蚊, 因為張單會最後先減返出黎,不易比人發覺

有一次買左兩盒原價28.9 會員20.9 markdown 至10.00的曲奇, 個系统會自動减8.0 最後2蚊買到盒餅
所以話百佳套系统真係十分落後
橫水渡 ~ 名河