hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞] 商台即時解僱李慧玲
開啟左側

[新聞] 商台即時解僱李慧玲

kei_hk 發表於 2014-2-13 21:51 | 顯示全部樓層

原帖由 epsilon 於 2014-2-13 05:49 PM 發表

Sorry,我只會覺得係你同李慧玲持不同立場,對佢嘅觀點言論有偏見而唔鍾意聽,並唔係佢有偏見。
一個有良心嘅人,應該絕大部分時候都認同李慧玲嘅見解。 ...

你又錯了。

不同的社會問題﹐李小姐的論點我唔係全部都同她有不同立場。

社會係需要不同的聲音﹐她可以在電台講出她的立場﹐我係無反對過的﹐聽多一些不同聲音﹐並非壞事。

但對她無好感﹐主要係用手段令到對方無聲出﹐令人無法了解受訪者的聲音/意見。這樣做﹐根本唔係讓大家在大氣電波去進一步了解討論的事情﹐對聽眾吸引正/反2邊的論點/問題都無幫助。

樓主| 238X 發表於 2014-2-13 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 13/2/2014 17:49 發表

一個有良心嘅人,應該絕大部分時候都認同李慧玲嘅見解。

你咁講又霸道咗啲。唔通李慧玲係聖人?

同埋就算對李慧玲無好感,都唔代表係支持當權者打壓佢。

正如王維基、施永青其實都係建制派,
但佢哋辦電視台、辦報都有好多人支持一樣。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
epsilon 發表於 2014-2-16 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-2-13 22:33 發表

你咁講又霸道咗啲。唔通李慧玲係聖人?

同埋就算對李慧玲無好感,都唔代表係支持當權者打壓佢。

正如王維基、施永青其實都係建制派,
但佢哋辦電視台、辦報都有好多人支持一樣。 ...

你問我到底係佢霸道唔畀唔同立場嘅人發言,
定係真理通常只有一個而大部分時候都喺李小姐一方,
所以反方根本冇得拗,

我絕對相信後者。
kei_hk 發表於 2014-2-16 20:41 | 顯示全部樓層

原帖由 epsilon 於 2014-2-16 01:32 AM 發表

你問我到底係佢霸道唔畀唔同立場嘅人發言,
定係真理通常只有一個而大部分時候都喺李小姐一方,所以反方根本冇得拗,
我絕對相信後者。

除我之外﹐我另外幾位同事都成日講李小姐成人用手段﹐令被訪者無機會講出要講的說法(解釋事情/講解)。

唔係無得拗﹐而係連最基本的說話權都被人打斷﹐真係講講下被李小姐爭咪搶去發聲機會。

hkaiw 發表於 2014-2-16 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-2-13 10:33 發表
不過﹐李小姐都會用電台手段去制止﹐例如cut去被訪者的聲音﹐去廣告.......

其實不只是李慧玲有這個問題,蘇絲黃那個節目一樣也有,也是很多時來電的聽眾未說完便突然插播節目主題音樂,跟著便播放廣告。
喵...
LF5502 發表於 2014-2-16 22:16 | 顯示全部樓層
大家的討論令我諗起呢段片.......

http://www.youtube.com/watch?v=tWH37Z-ewGQ
愛護狗疤力量
 樓主| 238X 發表於 2014-2-17 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 16/2/2014 22:16 發表
大家的討論令我諗起呢段片.......

http://www.youtube.com/watch?v=tWH37Z-ewGQ

講開黃生,原來佢唔係幾妥李慧玲,
喺 Youtube 搵啲片唔少都係開火:
https://www.youtube.com/results? ... amp;sa=N&tab=v1
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
LF5502 發表於 2014-2-17 21:20 | 顯示全部樓層
梗係 la....

當年佢踢走黃生上位......

原帖由 238X 於 2014-2-17 09:53 發表

講開黃生,原來佢唔係幾妥李慧玲,
喺 Youtube 搵啲片唔少都係開火:
https://www.youtube.com/results?q=%E9%BB%83%E6%AF%93%E6%B0%91%20%E6%9D%8E%E6%85%A7%E7%8E%B2&espv=210&es_sm=93&biw=1366&bih=646&dpr=1&um=1& ...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
238X + 1 Thanks,原來又係牙齒印

查看全部評分

愛護狗疤力量
LF5502 發表於 2014-2-18 00:45 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

有心人搵返的舊片......
http://www.youtube.com/watch?v=hMftDSaiUpQ

02:40 開始聽
愛護狗疤力量
epsilon 發表於 2014-2-18 01:53 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-2-16 20:41 發表

除我之外﹐我另外幾位同事都成日講李小姐成人用手段﹐令被訪者無機會講出要講的說法(解釋事情/講解)。

唔係無得拗﹐而係連最基本的說話權都被人打斷﹐真係講講下被李小姐爭咪搶去發聲機會。 ...

啲人講來講去都係啲狗屁不通
閃縮
狡辯,一開始就由歪理出發,

再講幾多落去都只會係大話冚大話,歪理兜歪理,

無論邊個上去迎戰,有本事應答到李小姐嘅尖銳提問嘅,

畀佢暢所欲言又點話,但事實係歪理一攻即破,與人無尤。