hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] KL888、KL1539 Hong Kong>Amsterda ...
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] KL888、KL1539 Hong Kong>Amsterdam>Durham TeesValley

ckckck 發表於 2014-4-26 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2014-4-25 19:08 發表

來回約 $12,800 左右
其實算遲左訂,記得年頭 check 過都係 $10,000 - $11,000 咁上下

我住果度正是Middlesbrough   係 Riverside Stadium 附近
反而當初有諗過係倫敦再轉火車過來,價錢分分鐘仲平但唔快,而且 ...

$12800同我quote的價錢差不多
話說我前排返香港MAN-HKG坐EK只係HKD7700左右, 睇黎想要平都係走唔甩EK。

話說我都有試過飛LHR, 坐Underground 出King's cross然後轉Eastcoast去到York再轉TransPennine返Middlesbrough
由King's cross返Middlesbrough的時間其實同由Manchester Airport返Middlesbrough差唔多大約三個半鐘左右, 但London返上黎就要轉車。

落LHR想要平的話, 可以係Middlesbrough bus station (Captain Cook Square Poundland隔黎)
搭Megabus直接落London再轉Underground去LHR。Megabus落London要成六個半鐘, 但單程先9鎊, 比火車平好多

llh_0510 發表於 2014-4-26 11:41 | 顯示全部樓層
小弟上個12月亦都試搭左KLM由Cardiff返香港

由於係早機加上要執屋既關係 基本上我係無訓過咁上飛機
而係Cityhopper上面我又口痕地飲左支紅酒
所以係AMS transit個四個鐘係眼瞓到爆搞到要係Schiphol周圍行費事訓著

(雖然最後都係係d凳到訓咗一陣
)

上到KL887上面一起飛就訓左所以冇食到個dinner
而早餐就同樓主果個一樣

到回程KL888

係gate到check飛果時俾人截停左
原來
我俾人free up左上business!

返到AMS transit個零鐘就駁番Cityhopper返Cardiff

飛F70的確係幾過癮架
overall黎講
除左
時間差左d之外 其他野都唔錯

好就好在唔使托住d行李搭車出LHR再慢慢排N咁多條長龍

(試過上年6月係T3 排咗個幾鐘過security
)

經過呢次 我已經飛過BA CX VS KL來回英國
黎緊六月將會飛BA A380返香港
希望下次可以試下QR/EK
*加送KLM荷蘭小屋一個

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3BL417 + 1 + 1 Graps 有得升去商務位 @@

查看全部評分

ksmbh 發表於 2014-4-27 01:26 | 顯示全部樓層
幾年前搭過KL888
當年747係冇電視睇添
印像只係座位非常頂腳
之後轉細機飛NCL

Tee Valley 機場近年越來越頹
而且公共交通好不便
雖然住過東北我都未去過...
93A_S3_6:30am 發表於 2014-4-27 20:03 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

啊,我仲以為飛機上的排位一定係對稱添

呢款ANA 777嘅2+4+3對於我泥講簡直係完美,
平時坐777長途機,通常都係3+3+3,
最討論係坐窗邊果個人要起身去廁所果陣就會非常擾讓!
所以其實都唔係好明點解大部份航空公司都唔採用2+4+3佈局
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
OTIS401 發表於 2014-4-27 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-4-27 20:03 發表
啊,我仲以為飛機上的排位一定係對稱添

呢款ANA 777嘅2+4+3對於我泥講簡直係完美,
平時坐777長途機,通常都係3+3+3,
最討論係坐窗邊果個人要起身去廁所果陣就會非常擾讓!
所以其實都唔係好明點解大部份航空公司都唔採用2+4 ...

曾經聽講ANA搞個咁既layout出黎
原因係可以讓不同組合的客都可以坐埋一齊,例如情侶、三/四人家庭等

反而想知呢款layout點解會咁多商務位...
mattwong09 發表於 2014-4-27 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 27/4/2014 08:31 PM 發表

曾經聽講ANA搞個咁既layout出黎
原因係可以讓不同組合的客都可以坐埋一齊,例如情侶、三/四人家庭等

反而想知呢款layout點解會咁多商務位...

值得一提,NH ge 77W將會陸續改裝成3-4-3的economy layout
支持1/2A代車行走觀塘線
cheungtszfung 發表於 2014-4-27 21:44 | 顯示全部樓層

原帖由 mattwong09 於 2014-4-27 20:49 發表

值得一提,NH ge 77W將會陸續改裝成3-4-3的economy layout

係咪3種config 77W都會轉?

不過ANA同JAL批77W都係Y位好少位
同樣4 class config(F/J/PY/Y)比較,用番Y位一行9個位去比較
同樣情況下CX放到186個Y位、BA有185個,ANA最多果隻都係得166個Y位但同時J又唔係特別多(NH其餘2種77W config仲少Y位,講緊11X同13X個)
CX: 6/53/34/182
BA: 14/56/44/185
NH: 8/52/24/166

2076 發表於 2014-4-27 22:53 | 顯示全部樓層
我就住在英國BHX以西約一小時車程的小鎮附近,出年新年原本諗住試下由BHX出搭LH/KL/EK轉機返香港,不過咁啱國泰出640鎊promotion,最後都係揀返落LHR...話哂virgin train都好快下,不過euston又冇直車落機場又係慘
抗議962B重組
還我962全日服務
llh_0510 發表於 2014-4-27 23:41 | 顯示全部樓層
我係Cardiff出LHR都算方便
可以坐NX直出機場或者搭FGW火車出Paddington再轉Heathrow Express
住係M4沿線出去確係方便d
OrangeCC 發表於 2014-4-28 22:45 | 顯示全部樓層

其實我依個問題好離題, 不過見大家對英國咁熟想搭單問下
話說我五月坐維珍經LHR去MAN
但係要等4個鐘... 果4個鐘喺LHR有咩好做