hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞) 消息指港鐵推四百元市區月票及清晨優惠 ...
開啟左側

(轉貼新聞) 消息指港鐵推四百元市區月票及清晨優惠

toyl 發表於 2014-5-28 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 2014-5-27 23:32 發表
早晨優惠吾係想益乘客,係想少D乘客嚮最多人嘅時候坐最多人嘅線。我自己吾知,但早上觀塘線樂富至油塘究竟迫成點?

以8:15-8:30期間為例,西行彩虹已經迫門口,黃大仙、樂富就每班車每道門迫得上0-5個。
呢兩個站班班積客,彩虹8:20起載空車就可以呢4個站上到抽車差唔多滿!

東行呢就後少少先爆,主要係黃大仙上到最滿,彩虹係難以上車,但九龍灣開始大量落客,再有一定程度上客,一直都有上有落到觀塘。
所以我前文有回話尖東計埋早鳥,一定程度可以幫輕東鐵綫轉觀塘綫過海乘客。
lsc04d11 發表於 2014-5-28 06:07 | 顯示全部樓層
原帖由 fuwing 於 27-5-2014 11:41 PM 發表
我想問如果8:15前尖東出閘去尖沙咀轉車, 條數點計?

佢會唔會好聰明既呢?
例如8:12在尖東出閘,出閘O個程扣75折價錢
但最後發現你8:25先真正在灣仔出閘(尖東行去尖沙咀都花唔少時間啦!)
咁就O係補差額時收番你七五折平左O個part...
toyl 發表於 2014-5-28 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-5-28 06:07 發表

佢會唔會好聰明既呢?
但最後發現你8:25先真正在灣仔出閘(尖東行去尖沙咀都花唔少時間啦!)
咁就O係補差額時收番你七五折平左O個part... ...

到時第二程9折係一齊出現,如果按果個原理:
首段出閘是單數車程:下一段出閘就照第二段獨立原價計9折,另再跟次段計返差額補或退費
首段出閘是雙數車程:先9折,下一段出閘就照首段原價跟次段計返差額補或退費

即係話早鳥經尖東/尖沙咀,首段落咗75折,二段無論過咗鐘未都係照現有方法計差額?即係25%優惠額係計首段去尖車程計算…
如果兩段都係優惠時間內,25%就係全程計再加減差額。

kei_hk 發表於 2014-5-28 09:57 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-5-28 06:07 AM 發表

佢會唔會好聰明既呢?
咁就O係補差額時收番你七五折平左O個part... ...

這個真係要去到接近8月﹐公佈相關條款的時間﹐再看條款點去講啦。

事關條款點講﹐基本上 program 便跟點做。
條款話視為一程車﹐最終出閘係過鐘便無75折﹐便會在第2程出閘時收回第一程已取的75折優惠。
如果條款話獨立計算﹐有如"第2程9折"的計算方法﹐便不會收回已支出的優惠。

lsc04d11 發表於 2014-5-28 10:31 | 顯示全部樓層
如果唔收番差額,我反而會遲少少搭車。。。(現時我大約7點8分在尖東出閘轉車往將軍澳)

不過相信港鐵冇咁好死,斬係乖乖獲得自己應有的優惠算吧啦
kei_hk 發表於 2014-5-28 10:57 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

講真﹐成個早出閘計劃﹐我自己覺得只有少數人會為了優惠 (我指係要提早15分鐘以上的人)﹐因而提早出門口提早車程。

成個計劃最大的益﹐分分鐘只是原本已經在指定時間出閘的乘客﹐或者相差10-15分鐘出閘的乘客(這一班人會為了優惠而提早少少的)﹐其他人真係寧可花多少少時間在床上﹐都好過去到公司附近周圍盪。

PS. 10-15分鐘內﹐由於相差時間不大﹐有時真係去到目的地出閘後﹐稍為行慢一些已經足以消磨提早出門的相差時間﹐但這一班人多與少﹐真係要睇下這個試驗計劃下﹐MTR睇數據比較了。

toyl 發表於 2014-5-28 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-5-28 10:57 發表
講真﹐成個早出閘計劃﹐我自己覺得只有少數人會為了優惠 (我指係要提早15分鐘以上的人)﹐因而提早出門口提早車程。

成個計劃最大的益﹐分分鐘只是原本已經在指定時間出閘的乘客﹐或者相差10-15分鐘出閘的乘客(這一班人會為了 ...

最好當然係尖東已送75折,後續車程唔再收返啦,咁樣應該有一定數量東鐵綫或西鐵綫乘客受惠,
亦可以吸引原東鐵綫經九龍塘轉車的乘客改經尖東過海。
kei_hk 發表於 2014-5-28 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-5-28 11:18 AM 發表

最好當然係尖東已送75折,後續車程唔再收返啦,咁樣應該有一定數量東鐵綫或西鐵綫乘客受惠,亦可以吸引原東鐵綫經九龍塘轉車的乘客改經尖東過海。 ...

這便睇下m公司這個計劃目的係點了 (唔理電腦程式的技術問題/難題)。

成個計劃目的係想乘客提早出發﹐從而提早完成車程﹐所以利用車費去提供吸引。
所以﹐按計劃的目的來說﹐經尖東轉車又視為同一程車程的情況下﹐在完成整個車程又超出指定時間﹐收回在轉車時所提供的車費優惠係正確的。

事關﹐在九龍塘轉車都唔會有這個優惠﹐在無第2程9折優惠的情況下﹐車費係相同的。

註 : 在有第2程9折的情況下﹐在尖東轉車很多時已經有優惠﹐比一程過唔在尖東轉車較便宜﹐再有跨越時間的75折當係額外獎償便算。

當然﹐m公司會唔會手鬆 (唔理係電腦程式問題﹐社會聲音等因素﹐其他原因)﹐真係任由他們自己決定﹐現階段你同我都唔會估到會點安排﹐只有等9月推出之前所公佈條款為準﹐介時才知係手鬆定手緊。

siupy 發表於 2014-5-28 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-5-28 11:32 發表

這便睇下m公司這個計劃目的係點了 (唔理電腦程式的技術問題/難題)。

成個計劃目的係想乘客提早出發﹐從而提早完成車程﹐所以利用車費去提供吸引。
所以﹐按計劃的目的來說﹐經尖東轉車又視為同一程車程的情況下﹐在完成整個 ...

佢唔鬆的話
咪用兩張八達通
OTIS401 發表於 2014-5-28 13:08 | 顯示全部樓層

雖然星洲既early bird優惠,都只係限CBD地區出閘才有優惠
不過MTR其實都可以微調下個area,同埋九龍東新CBD地區竟然冇份就真係笑話一則...