hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩鐵合併對巴士的影響
開啟左側

兩鐵合併對巴士的影響

nelson72A 發表於 2006-4-14 16:06 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-4-14 13:37 發表

點解要賠俾巴士公司??
巴士公司並非紅隧物主

如果地鐵掘穿紅隧導致有巴士損毁既話(損毁程度可大可小)
巴士公司不但有權向地鐵追討維修巴士既損失
如果無法修理既話更可以叫地鐵賠番成架巴士
更有權追討因有關巴士停駛導致既車費收入損失

仲有地鐵有責任研究清楚紅隧管道/相關結構既文件
確保起沙中線時唔會影響紅隧
否則地鐵會構成疏忽

hk_ayu 發表於 2006-4-14 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-14 15:20 發表

如果咁都掘得穿,香港肯定要付出沉重代價
首先,一定有唔少數量既車被浸壞,而且隨時傷亡慘重,因為一掘穿,水就只會越流越多,
以紅隧既交通情況,未必疏散得切,賠償會係數以千萬甚至億計
之後要抽走積水,再修復 ...

我只係回應有人提議九巴取消K線迫人搭307,
不用太認真吧

而且紅隧封閉係咪真係你講到咁嚴重??
當市民知道有咁o既情況,
仲有邊個會使用路面?
揾食車始終佔路面少數

東隧加價當日及世貿其間,
紅隧不知幾暢通,
可見d人唔係咁蠢死都要渣車
gn3509 發表於 2006-4-14 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-4-14 16:44 發表

不用太認真吧

仲有邊個會使用路面?
揾食車始終佔路面少數

東隧加價當日及世貿其間, ...

東隧加價同世貿都係講緊幾日既事,再加上政府講得咁恐怖,影響當然唔大
但無耐,一切又回復正常,照舊塞車

紅隧穿左就唔同,起碼要幾個月先修復到
紅隧而家十二萬車次,
當佢有4萬車次少左,6萬車次改用東隧,
2萬車次改用西隧,但呢6萬車次已經足以令東隧變成東區紅隧,因而拖累九龍東交通
除非政府包底西隧收東隧價

BTW,希望呢件事唔好成為事實,否則相信後果唔只咁簡單

今期流行:690是原罪
cong 發表於 2006-4-14 18:26 | 顯示全部樓層

king 發表於 2006-4-14 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 68A 於 2006-4-11 20:46 發表
到時巴士線唔知點改名呢...

改哂 Rxx 似乎幾好咁...

雖然唔改好過改...

不過合併之後公司名都改埋...又好難唔改

巴士路線號應該唔會點改, 我反而有啲擔心九廣鐵路旗下接駁巴士嘅前途--
以一間咁進取嘅公司, 點會接受好似馬鐵月費200蚊嘅措施喺公司出現!
到時東鐵、西鐵接駁巴士措施會唔會宜家咁實行八達通免費轉乘都成疑問!
家陣美其名「日行八千步」實質行到傻哂先至慳得兩蚊嘅所謂「優惠」措施已經睇到端倪!
睇嚟捱貴車費嘅時代將要來臨!

gordon 發表於 2006-4-15 03:08 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-4-14 13:37 發表

點解要賠俾巴士公司??
巴士公司並非紅隧物主

唔通架巴士唔會浸壞? 巴士上的乘客唔會有事?

如果地鐵有本事掘穿條紅隧, 保險條數都幾襟計, 到時盞搞到賠了夫人又折兵,
賠了錢之後, 自己的聲譽仲要差左(甚至冇晒), 何苦呢?

再加上, 鐵路係唔可以完全取代巴士的, 由觀塘去上水, 我夠可以坐地鐵轉東鐵
啦, 那麼點解早兩天小弟在黃大仙坐70X去到順欣花園都仲有60-70人在車上, 原
因好簡單, 因為巴士點到點, 唔駛轉車, 鐵路可否做到以上優勢? 或者你話屯門
元朗可以, 但知不知條輕鐵通車至今, 都係令九鐵頭痛咁聲的一個負累.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2006-4-15 03:23 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-4-14 16:44 發表
不用太認真吧

仲有邊個會使用路面?
揾食車始終佔路面少數

東隧加價當日及世貿其間,
紅隧不知幾暢通,
可見d人唔係咁蠢死都要渣車

香港又的而且確有班咁蠢死的人, 日日明知塞車都要渣車出外, 君不見東廊
朝朝塞車, 由北角塞到落中環, 巴士及貨車佔幾多? 大部份都係私家車, 仲要
係每架都載不超過二人, 呢班渣私家車的都係明知佢朝朝塞車架喎......咁仲
唔係蠢死?

除非起多d泊車轉乘停車場, 仲要係唔收泊車費果隻喎, 咁就可能有些渣車的
人改用鐵路, 不過以香港人的心態, 點會渣車泊低轉公共交通, 小弟當年在澳
洲悉尼, 繁忙時間渣車出城塞住條街的, 十居其九都是香港的移民, 他們大多
數都有副嘴臉, 大概是說既然有架車, 點解仲要咁「蠢」渣架車去火車站轉火
車, 但其實佢地先係蠢.

世貿封紅隧及香隧果日, 薄扶林道及東隧塞車的情況, 大家有目共睹.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
hk_ayu 發表於 2006-4-15 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2006-4-15 03:08 發表
再加上, 鐵路係唔可以完全取代巴士的, 由觀塘去上水, 我夠可以坐地鐵轉東鐵
啦, 那麼點解早兩天小弟在黃大仙坐70X去到順欣花園都仲有60-70人在車上, 原
因好簡單, 因為巴士點到點, 唔駛轉車, 鐵路可否做到以上優勢? 或者你話屯門
元朗可以, 但知不知條輕鐵通車至今, 都係令九鐵頭痛咁聲的一個負累.

去到順欣花園仲有60-70區外客係100%冇可能,
除非係返學時間,
華明可以將近乎吉車的往上水70X頂閘

請問係幾點鐘??

另外若果鐵路真係唔可以完全取代巴士,
咁點解東京的巴士佔有率只有2%,
扣除接駁鐵路的巴士行程,
真正使用巴士去目的地的更加少於1%

hk_ayu 發表於 2006-4-15 10:23 | 顯示全部樓層
大家係咪覺得cut走K線迫人搭307係好合理??
hk_ayu 發表於 2006-4-15 10:28 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2006-4-15 03:23 發表
除非起多d泊車轉乘停車場, 仲要係唔收泊車費果隻喎, 咁就可能有些渣車的
人改用鐵路, 不過以香港人的心態, 點會渣車泊低轉公共交通, 小弟當年在澳
洲悉尼, 繁忙時間渣車出城塞住條街的, 十居其九都是香港的移民, 他們大多
數都有副嘴臉, 大概是說既然有架車, 點解仲要咁「蠢」渣架車去火車站轉火
車, 但其實佢地先係蠢

識得有個墨爾本的香港移民,
佢住火車站隔離,
出city返工竟然都渣車

基本上鬼佬住近火車站的,
出city一定唔會渣車