hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港真係需要周街雙層車嗎?
開啟左側

香港真係需要周街雙層車嗎?

jorg 發表於 2006-4-20 01:32 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2006-4-20 01:28 發表

不過講真,雙層巴士既冷氣
夏天係街好難頂

特別係渣電單車/踩單車跟住巴士尾停紅綠燈真係叫救命..

同埋等巴士時都ok「手羅」命
大熱天時d熱廢氣攻埋o黎
警HKP察
 樓主| M 發表於 2006-4-20 07:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-4-19 23:01 發表

單層巴士運作成本比較低
另外由於少左一層
需要冷卻既空間面積亦少一半
單層巴士所造成的熱空氣污染
應該比雙層巴士少一半

至於是否慳油
我就不得而知

至於如何重祖的問題
我當然認為要視乎地區及 ...

有次復活節假期見到行904R既Dart仔竟然連一個客都冇。
嘉湖山莊村巴線被全面取消將不遠矣。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
cruisesnet 發表於 2006-4-20 07:43 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2006-4-20 01:26 發表

理論上就少一半,不過睇返現今既單雙層巴士既設計
已經將佢地既污染程度差距收窄...

YEP,仲有開門關門都會走冷氣.
但係雙層既上層就冇這問題,
所以單層既污染吾會少過雙層既一半
ahbong 發表於 2006-4-20 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ericso 於 2006-4-19 23:19 發表
[quote]原帖由 FAST 於 2006-4-19 22:49 發表

但係你又唔好諗下如果無左果架巴士,又會出現咩問題呢?

另外,要更善用路面資源係咪應該要將比較細既車換成 ...

佢會叫人坐西鐵 [/quote]

此乃閣下一廂情願的想法
在我回文之中亦從來無提過西鐵

我提出要重組重疊的巴士線
如何會「無左果架巴士」?
例如 268B/269B 於非繁忙時間重新合併
59A 重新繞經友愛、安定
兜多 5-10 分鐘但可改善班次並善用資源
乘客一樣有果架車搭
何需坐西鐵?
iczer3 發表於 2006-4-20 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-4-19 23:01 發表

單層巴士運作成本比較低
另外由於少左一層
需要冷卻既空間面積亦少一半
單層巴士所造成的熱空氣污染
應該比雙層巴士少一半

至於是否慳油
我就不得而知

至於如何重祖的問題
我當然認為要視乎地區及 ...

何以見得單層巴士運作成本比較低呢?
Enviro 500!
LNChickenRice 發表於 2006-4-20 21:57 | 顯示全部樓層
請各位不要忘記:運輸署對專巴的配額仍在
本港0既巴士公司只會狂買12米大巴,而棄單層巴士

原因如下:
(1)規模經濟理論
12米0既單層巴同12米0既雙層巴比較
晌載客量方面而言,一定係部12米雙層巴載得多過部12米單層巴
不妨用MAN 18.260 NL262R 同 24.350 NL/DD 比較一下
(前者城巴15xx:69,後者城巴2500:120)
如果只係可以俾貴公司買一部新巴士0既話
咁就肯定未必要部18.260(除非,需要極度上山下海加埋高度限制啦)

(2)調度車隊需要
參考城巴529 0既例子:即使一部單層MAN 18.260力水足夠爬炮台山道都好
基於MAN 18.260只可以載69人0既緣故
一定唔夠招呼上山返學0既乘客
結果又要出動12米雙層躉先勉強地'完成任務'(不過上山時冷氣暫停開放~)

其實當年中巴要冷馬都要得非常小心
情願要11米車,都唔要12米原廠長車
咪就係因為山路問題囉~
再加埋運輸署Quota之後,恐怕要一架單層巴0既理由
只有之前所言:地形限制、同埋根本客量不足,一架雙層都嫌車大而人稀
(不過,本港巴士公司一早就要0左大批雙層短巴
所以鮮有買全新單層巴0既場面,
反而專巴公司向其他公司賣車、借車就司空見慣:怪就怪運輸署怪雞政策啦~)

(3)市場競爭問題:非價格競爭0既場面
本港鐵路0既發展已經去到一個成熟期
而巴士公司已經唔可以利用'車費平過鐵路'呢個方法去同鐵路爭生意
[記得九記有個廣告話佢有風景嗎?正正就係用非價格競爭0既手段囉]
因此,巴士公司捨單層巴士0既其中一個理由
正是通過雙層巴士去擴大巴士0既容積
而晌乘客數目不變0既情況之下,雙層巴士仲有位坐
而單層巴士方面呢?企位已經爆滿,請等下一班車啦~
咁各位版友,放棄單層巴士以換取乘客更舒適0既服務
至少晌人口密集0既香港,已經證實係一招'必要'0既經營之道
(不如參考仲晌進取階段(1970年代)0既中巴同1990年代城巴0既例子)
如果單層巴士能夠擔當高效率、高客量、高出車率服務0既重任的話
城巴Network 26時代0既赤柱線用旦撻同B6都已經足夠啦
為何又要特別泡製一批10.4米單門豪/蘭同龍呢?
除0左上文第二個理由之外,其實又係市場策略之一
(坐得鬆動都係一種服務0既附加價值,巴士公司又唔會因此有營運成本上0既損失)

無錯,雙層巴成本高,不過包括廣告位在內,佢0既營收能力又在單層巴士之上
咁即使運輸署唔設專巴Quota都好,在本港雙層巴士營運同技術上成熟0既地方
單層巴士始終都只會成為'為了山路0既路面需要'先至出現0既少數民族
晌香港:大街大巷高客量路線,如果學番當年九記B1 0既場面(全三菱單層服務)
只會造成'反宣傳'0既效果(客曰:又話有位坐0既??)
本港巴士公司鮮用單層巴士正是現實需要(而且各位香港人早已習慣)
而硬用英國經驗(地大人稀,故此單層巴走天下,雙層巴只係晌都市地區服務,
老外因為各式原因而唔習慣坐上層,而需要掛接巴士出場...)
晌香港營運專利/非專利巴士,結果請參考當年捷達巴士801/802兄弟0既故事結局
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
nwfb23 發表於 2006-4-21 00:18 | 顯示全部樓層

香港人懶得企,既然地鐵又企,巴士又企,做乜要坐巴士?

某條隧巴線,其實唔係好多人坐,可能過海時會多0的,但大部份時間
都不過數十人。因車務調動關係,必要時會用單層,但有司機稱會俾
客鬧,所以用單層就一定要報廠,或者唔用,結果就無0左班車,或者
要等耐0的。

咁執著做乜,所以咪要用雙層
nwfb23
jorg 發表於 2006-4-21 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2006-4-21 00:18 發表
咁執著做乜,所以咪要用雙層

到地鐵收車時的深夜其實用單層都夠
我試過凌晨搭n796出旺角
d客少到用單層都得
警HKP察
238X 發表於 2006-4-21 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 jorg 於 2006-4-21 00:41 發表

到地鐵收車時的深夜其實用單層都夠
我試過凌晨搭n796出旺角
d客少到用單層都得

但既然日間無咁多位俾你放咁多單層,
夜晚又邊會有咁多單層俾你調用?

而且 D 單層日頭又唔係唔駛行,真係調
動到既單層仲少。至於分廠管理之類所
產生既效應就更不在話下。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ahbong 發表於 2006-4-21 11:43 | 顯示全部樓層

原帖由 iczer3 於 2006-4-20 19:07 發表

何以見得單層巴士運作成本比較低呢?

單層巴士之運作成本並不要我詳細討論的範圍

我並不主張以單層巴士代替雙層巴士(因為增加巴士公司買車成本)
我贊成用路線重組的方法
減少途經繁忙地區的巴士數目
從而增加每輛雙層巴士的載客量