hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵範圍,中方直通車撞死狗狗
開啟左側

港鐵範圍,中方直通車撞死狗狗

joe8528 發表於 2014-8-21 12:56 | 顯示全部樓層

http://www.youtube.com/watch?v=UZBmlNt__3A
JR西示範點樣可以完美解決
horsedog83 發表於 2014-8-21 13:43 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-8-20 23:07 發表
為左唔洗罰錢,港鐵可以去到幾盡?
為左通車,不惜成為殺人(狗)兇手,漠視狗仔既生命
呢件事反映出港鐵無恥,冷血,涼薄,自私,貪婪,無人性
香港竟然有錦樣既鐵路公司,簡直係香港之恥
倒抽100口涼氣都無用! ...
上次葵芳站單野
個車站經理最後俾人調左去九龍塘站
唔洗罰,幾著數
238X 發表於 2014-8-21 14:07 | 顯示全部樓層
原帖由 joe8528 於 21/8/2014 12:56 發表
http://www.youtube.com/watch?v=UZBmlNt__3A
JR西示範點樣可以完美解決

搵到就完美解決囉,
而家睇其他站友講係停咗一輪都搵唔到
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
joe8528 發表於 2014-8-21 14:54 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140821/52816946
職員一早見到仲嘗試救
不過方法錯誤
gsrc0525 發表於 2014-8-21 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 HKMTR_A140 於 2014-8-21 09:26 發表

頻密響號又會比附近居民投訴架姐!你都知東鐵附近幾多民居架啦?

針冇兩頭利,有啲野要睇大圍利益,小眾利益必須放棄,漁農處同愛護動物協會捉狗都要用特別工具啦
港鐵職員跟本冇此等工具,就咁去捉既俾狗咬又點算?如果隻狗有 ...

其實最好嘅方法係可以用食物作利誘,等佢跳返上去,同時間盡量搵幾個人控制住佢。就算當時唔停駛,最多都可以慢駛,好似keep住行40-50以下都得,最多都係增加行車時間。

但係貓狗係人類嘅寵物,香港地愛護貓狗係social norm,唔好話停駛六分鐘,就算停駛時間多十倍,停成粒鐘都有好多人支持。而呢單事件咁多人不滿港鐵,一來(亦係最主要)俾人覺得港鐵唔識尊重個social norm,二來過往前科實在太多,壞車壞成大半個鐘閒閒哋,幾個鐘都試過唔少,壞車同救狗,兩者都要停成個鐘,但點解壞車要停咁耐,救狗點解可以唔停咁耐?

如果琴日車死嘅唔係貓唔係狗唔係人,而係其他動物(可能係細至老鼠、雞,大至野豬),相信今日亦都未必有咁大反應,今日仲見到有人自發超渡佢,又燒衣紙又盛。

其實今次港鐵都算好彩,事發時係9:50,好彩過咗繁忙時間,如果早兩個鐘,7:50最多人嘅時間見到有狗入路軌而停駛,就算有一班市民贊同港鐵做法,但係有一班趕時間嘅打工仔一定鬧爆,點解要救隻狗而阻住我返工,跟住俾上司鬧爆點點點。。。不過唔好彩嘅係,今次事件港鐵做法係違反咗個social norm,以出面咁嘅反應,就算事件真係7:50發生而停駛咁耐,相信都唔會有咁多人鬧爆。

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
kei_hk 發表於 2014-8-21 16:50 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2014-8-21 03:59 PM 發表

其實最好嘅方法係可以用食物作利誘,等佢跳返上去,同時間盡量搵幾個人控制住佢。就算當時唔停駛,最多都可以慢駛,好似keep住行40-50以下都得,最多都係增加行車時間。

但係貓狗係人類嘅寵物,香港地愛護貓狗係social norm,唔 ...

一時之間﹐又去邊到搵食物?

同埋﹐食物唔係萬能。

相片看到最初是在上水站的月台﹐究竟點解之後會走失隻狗?   隻狗唔係死在上水站月台的。

你唔好同我講﹐係有人故意趕走隻狗呀。

面對一隻流浪狗﹐你要捉它係要保持一定警覺性的﹐以免發惡咬人﹐所以漁農處派人捉狗﹐都係有工具去保持距離的。

另外﹐當一隻小動物受驚﹐好自然係途走。
真係有職員落路軌﹐隻狗都隨時以為對它不利而走﹐最後都係失去蹤影。

既然已經失去蹤影﹐又真係唔知要用幾耐時間去搵﹐點解唔恢復行車?

報導已經講過﹐已經安排列車在相關路段慢速行駛﹐加強留意路軌四周情況。

救狗﹐前線職員已經做過。
根本無工具及受訓下﹐要捉狗係唔易的。

正常行車﹐亦係唔少乘客的合理期望。
落指示相關路段減速慢行亦已經做了﹐隻狗突然間衝出路軌﹐結果便同現時一樣。
即使係有人走了去路軌範圍﹐係會停晒車再派人去搵﹐但係搵唔到之後一樣係恢復行車﹐但相關路段減速及司機加強留意路軌四周情況﹐假如真係唔怕死突然衝出路軌﹐都係會撞死的。司機見到人再有反應去剎車﹐去到列車真係停定﹐都要一段行車距離﹐停唔切便真係停唔切。

gsrc0525 發表於 2014-8-21 17:12 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

救狗同故障,兩樣都唔可以正常行車,而令到隻狗救得返,亦都係好多乘客嘅合理期望,而且更加係個social norm。

故障,可以盡量避免,但係隻狗入路軌,但港鐵其實有更加好嘅方法處理呢件事,根本有辦法將車死狗個risk減至零,尤其是事前已經知道有狗入咗去。我相信停咗東鐵搵狗,又或者全程行40以下以盡量降低撞親狗嘅機會,係就唔可以正常行車,一樣俾人鬧,但同時亦可以符合乘客另一個合理期望,至少都唔會好似琴日咁。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
kei_hk 發表於 2014-8-21 17:32 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2014-8-21 05:12 PM 發表
救狗同故障,兩樣都唔可以正常行車,而令到隻狗救得返,亦都係好多乘客嘅合理期望,而且更加係個social norm。

故障,可以盡量避免,但係隻狗入路軌,但港鐵其實有更加好嘅方法處理呢件事,根本有辦法將車死狗個risk減至零,尤其是事前已經知道有狗入咗去。我相信停咗東鐵搵狗,又或者全程行40以下以盡量降低撞親狗嘅機會,係就唔可以正常行車,一樣俾人鬧,但同時亦可以符合乘客另一個合理期望,至少都唔會好似琴日咁。

昨天咪安排相關路段慢速行駛囉係唔係你要求的 40﹐這便不得而知了。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140821/00176_008.html
港鐵發言人稱,昨晨約九時五十分,有乘客在上水站往紅磡方向路軌上見到一隻狗走動,於是按下緊急停車掣及通知車站職員,車務控制中心即時安排列車暫停駛入上水站以進行搜索,但在車站範圍並無發現,車務控制中心之後仍安排列車以慢速進入上水站,並提醒所有車長開車時留意路軌情況,期間職員繼續沿路軌搜索

當隻狗一離開月台範圍﹐你要搵都係一個難度﹐搵到要捉亦係難度。

既然在月台範圍失蹤﹐見唔到隻狗﹐點解唔安排慢車繼續提供列車服務。

意外的係隻狗唔知幾時衝出路軌被車撞到。

HU6455 發表於 2014-8-21 17:44 | 顯示全部樓層
或者咁講, 上以各位如果覺得MTR做得唔好, 咁我想問下你地, 如果事件主角唔係狗, 係其他動物, 咁大家又覺得應該點做呢?

狗值得同情, 咁猫呢, 或者係其他小動物, 又或者係鳥類, 通通都一視同仁, 定有大細超?

我唔係想話我唔尊重動物, 但人類同動物間, 個平衡點邊??

(PS:, 其實由頭到尾, 都無人親眼見到係直通車撞死, 點解度度都話係直通車撞死?)
ksmbh 發表於 2014-8-21 17:55 | 顯示全部樓層

如版主所講,
每年被汽車撞的流浪狗相信多好多,
愛護動物人士能為狗爭取權益
例如新界多狗的村路禁止汽車駛入
設立10公里時速限制
才能有效保障狗狗生命