hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 5/9 沙田廠更換掛牌車消息
開啟左側

5/9 沙田廠更換掛牌車消息

kmb71k 發表於 2014-9-5 02:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2014-9-5 00:30 發表
要金 =/= 全金。好認同部份網友所講而家金車已佔大多數情況下點解都做唔到平均分佈,而家大量全金緊既線係咪真係冇空間放少少出黎比而家既少金線去拉高返個含金率?

到時要其他線減金, 咁到時又引起被減金果邊路線既不滿, 金車數量就係咁多, 咁可以點分?
咁而家咪要等逐步退白板o黎俾quota增加金車數量, 係咪爭果一時半刻真係唔等得?
以上回應,是否可行?是否合適?
oceanpark 發表於 2014-9-5 06:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2014-9-5 00:30 發表

要金 =/= 全金。好認同部份網友所講而家金車已佔大多數情況下點解都做唔到平均分佈,而家大量全金緊既線係咪真係冇空間放少少出黎比而家既少金線去拉高返個含金率? ...
其實真係比較難 而家首要慳油 你見屯廠係禁拎新車就知 上水廠近年多左禁為新車亦受惠呢個原因
之後又受旺區要用較環保車輛行駛原因 第三某d路線好似80k禁 因為係醫院線 受區會影響 不得不派全線低地台車
受以上種種原因局限 根本好難做到平均分佈
AD118 發表於 2014-9-5 10:08 | 顯示全部樓層

要金 =/= 全金。好認同部份網友所講而家金車已佔大多數情況下點解都做唔到平均分佈,而家大量全金緊既線係咪真係冇空間放少少出黎比而家既少金線去拉高返個含金率? ...

得!
1)叫9公取消慳油政策
2)叫政府同巴士公司取消環保車輛優先行旺區政策,紅隧線旺區線取消一規定要用環保車
3)取消某D線一定要全線低地台車,例如天水圍北新線標書要求要全線派低地台車

雖然有唔少人想自己區條路線快尐加金,快尐全金,白板快尐全退
如要堅持唔鐘意/憎非特低車,就麻煩等多三年或叫醫院同多殘障者搭嘅線優先加金

希望各位想平均分佈金車嘅人係真係想為輪椅者/殘障者/有需要人士同老人家着想而咁諗
可以嘅話唔好下下以巴迷想貪新忘舊,鐘意新少少嘅車,舊車唔愛或用乘客角度成日要舒適去諗嘢

可以賞試以巴迷愛好者去欣賞非特低地台車嘅好處
當其他車款有人識得欣賞同鐘意嘅時候(好似APM1,2800,新巴10xx,,AS,熱狗)
點解唔賞試去欣賞同發掘會哋佢哋優點同可愛之處?

珍惜仲見到有白板難得出現嘅機會/條線未被金海掩蓋,條線白車佔大多數
當佢係罕有/稀有品種去珍惜,兩年半後(2017年7月)非特低車(白板)都會消失
當佢哋特別/有特色

路人qwe 發表於 2014-9-5 10:51 | 顯示全部樓層

BTW 當新環保車量產時候(原用返白色底色)就會有新一輪追逐新白板車熱潮
GR1473 發表於 2014-9-5 10:52 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2014-9-5 10:58 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2014-9-5 10:52 發表
雖然做晒暑期作業,但都返學喇,俾d心機讀書好過係呢度發表d冇建設性既野啦。
第3點根本係不切實際,你嫌政府搬唔夠龍門,所以乜政策都可以任意去改呀!
其他意見只係代表你井底之蛙,根本不值回應。 ...

對唔住,我返緊工冇暑期作業做
你覺得我講嘅嘢係真嘅?你覺得我講個3點有可能嗎?認真你就輸了
kokchun 發表於 2014-9-6 19:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-9-5 02:35 發表

到時要其他線減金, 咁到時又引起被減金果邊路線既不滿, 金車數量就係咁多, 咁可以點分?
咁而家咪要等逐步退白板o黎俾quota增加金車數量, 係咪爭果一時半刻真係唔等得? ...

乜你覺得 87D 少兩部金馬鞍山人會不滿?
調返轉諗 你係輪椅客見到樓下條 278X 得咁少低地台你會唔會不滿?
而家講緊係分佈不均既問題
當差唔多條條沙廠城隧線都正字軌全金既時候
點解係得 278X 特別啲?
Timothy 2B
kokchun 發表於 2014-9-6 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-9-5 10:08 發表

得!
1)叫9公取消慳油政策
2)叫政府同巴士公司取消環保車輛優先行旺區政策,紅隧線旺區線取消一規定要用環保車
3)取消某D線一定要全線低地台車,例如天水圍北新線標書要求要全線派低地台車

雖然有唔少人想自己區條路 ...

我唔明點解變得少數就要去珍惜
白板減少唔會令到 3AD 變跑車
金車泛濫亦唔會令 AV 個冷氣變凍
咁又有乜意義?
Timothy 2B
bnr34 發表於 2014-9-6 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2014-9-4 22:03 發表
40X,73X都CUT金
難道九巴想放棄城隧線

86A換大金看來為86C提速作準備

原帖由 bushong 於 2014-9-4 22:10 發表
點解86A轉大車呢??
明知86A客量好差

原帖由 Gary_B 於 2014-9-4 22:30 發表
用開AD要加金
短金又唔多
唔用大車可以點?

而家少咗條 87A,石峽尾返秦石 / 沙角 / 博康 / 乙明就得返條 86A
但唔係個個都肯搭貴啲又車程耐啲既 86C;深水埗 / 太子部份客源又分流咗去 87B,變相 87B 都打救唔到幾多
以往 86A 下繁間唔中都會頂閘 ( 上繁唔清楚 ),唔換大車肯定載唔晒
再者,而家搵部11米仲易過同人爭ADS

將來 86C 提速的話,86A 肯定要加密班次,否則繁忙時間白田隨時要等成個鐘至上到車
edhong 發表於 2014-9-7 00:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽