hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 港航正式提交IPO申請 (包捨財務資料)
返回列表 發新帖
開啟左側

港航正式提交IPO申請 (包捨財務資料)

rickywk 發表於 2014-9-7 16:52 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2014-9-7 11:30 發表

留意招股書 P.5

Rental income from aircraft under operating lease
2011 - 541,556,000
2012 - 767,410,000
2013 - 1,310,474,000
2014 (Jan - May) - 458,293,000

Note: We sub-leased certain passenger airc ...

揚子江快運又係海航系

帳面賺咁多,實則海航有無找數,大家心中有數
 樓主| VA54-HN8897 發表於 2014-9-8 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2014-9-7 16:52 發表

揚子江快運又係海航系

帳面賺咁多,實則海航有無找數,大家心中有數

左手交右手一回事,但數Book 得就一定要找,
有得吹o個D 通常都係 Provision for Depreciation  / Goodwill o個類,實質業務好難唔找數
rickywk 發表於 2014-9-8 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-9-8 18:21 發表

左手交右手一回事,但數Book 得就一定要找,
有得吹o個D 通常都係 Provision for Depreciation  / Goodwill o個類,實質業務好難唔找數

God Knows, 中國民企上市後爆煲唔係新鮮事
rickywk 發表於 2014-9-13 09:19 | 顯示全部樓層

Alvin2002 發表於 2014-9-15 21:59 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

閣下可看看初步招股書第244頁, 該頁列出了相關公司欠港航的金額.
rickywk 發表於 2014-9-15 22:38 | 顯示全部樓層
海航系嘅錢同好多中國民企一樣債冚債,短債還長債,然後不斷收購再借錢,有時間揾下海航ceo故事睇下就知
好多人同海航系交手後都有囗皆悲,拖數,內部行政無系統可言

樓主| VA54-HN8897 發表於 2014-9-16 15:24 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2014-9-15 22:38 發表
海航系嘅錢同好多中國民企一樣債冚債,短債還長債,然後不斷收購再借錢,有時間揾下海航ceo故事睇下就知
好多人同海航系交手後都有囗皆悲,拖數,內部行政無系統可言 ...

似乎你將自己對海航 / 港航o既感覺套左落去有系統o既上市程序同要求上面
如果港航講到你咁樣,Assets to Liability ratio 一定好高,基本上冇咩可能過到聯交所批准上市,要上市除左一般三年資產值/溢利等等基本數字要達標之外,聯交所易會要求保薦人做全面盡職審查,自今年4月起新制度下更加有機會要為當中任何失實負上部分刑事責任

數就的確係做出黎,但要有好大分別o既除左Depreciation  / Goodwill呢類用唔同模式可以有唔同數字之外,其他數字其實假極有限,除非公司 / Auditor 甚至保薦人班友都唔怕坐監做假數
至於港航o係商業上係咪一個好差o既合作伙伴,其實同佢要維持財務穩健基礎去上市係兩回事黎o既...

rickywk 發表於 2014-9-16 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-9-16 15:24 發表

似乎你將自己對海航 / 港航o既感覺套左落去有系統o既上市程序同要求上面
如果港航講到你咁樣,Assets to Liability ratio 一定好高,基本上冇咩可能過到聯交所批准上市,要上市除左一般三年資產值/溢利等等基本數字要達標 ...

唔講遠,就睇下天合化工,幾快俾人篤出o黎,公司有澄清聲明但SFC唔俾佢,查緊有幾多本數簿
講返HX問題,若果唔係佢個租機副業"搵到錢",佢根本無資格上市,但呢樣副業唔係穩賺--中國政策一改,所有中國國內航空公司所運作o既飛機一定要o係中國國內註冊的話,呢樣逃稅副業即時收檔
 樓主| VA54-HN8897 發表於 2014-9-17 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2014-9-16 18:42 發表

唔講遠,就睇下天合化工,幾快俾人篤出o黎,公司有澄清聲明但SFC唔俾佢,查緊有幾多本數簿
講返HX問題,若果唔係佢個租機副業"搵到錢",佢根本無資格上市,但呢樣副業唔係穩賺--中國政策一改,所有中國國內航空公司所運作o既飛機 ...

天合化工單野到依家為止SFC 冇落過任何公開結論,事件仍在發展當中,如果o係呢一刻就當成一個例子的話未免過早落定論
再者,其實每年都有好多呢D case,但每單case之間並不存在必然關係,亦唔見得公司背景有冇紅底同出事機率有直接關係,對於各自o既獨立事件,一單出事唔代表另一單都會出事
如果過份將個人感觀凌駕於制度之上,咁唔好話HX,我諗CX,甚至飛機以外o既公司例如話載通 / 港鐵,都係呢度某部分版友心目中o既妖股
至於夠唔夠數上市,其實佢依家最低限度拆左UO 出黎冇放落將來o既上市公司入面,UO 情況係如何無法從初步招股書完全得知,但佢拆得出黎,個人認為咁一來代表佢對即將上市o既業務持續性都有D 信心(純粹個人推斷),二來亦代表HX 必要時其實仲有彈藥湊數 (初步招股書入面話拆UO 出黎o既原因就算啦,呢D 文字解釋十有八九都係見人講人話,見鬼講鬼話)

siupy 發表於 2014-9-18 22:07 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2014-9-16 18:42 發表

講返HX問題,若果唔係佢個租機副業"搵到錢",佢根本無資格上市,但呢樣副業唔係穩賺--中國政策一改,所有中國國內航空公司所運作o既飛機 ...

仲有諾奇
上市半年老細就走左佬
唔知IPO有無講到租機業務呢個風險