hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [22/7: 已批約] 港鐵招標換93 列M-Train (請集中到上面 ...
開啟左側

[22/7: 已批約] 港鐵招標換93 列M-Train (請集中到上面新帖討論)

kychung 發表於 2014-10-21 12:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-10-21 12:21 發表

至於再番新列車﹐老實講真係幾浪費金錢﹐只不過係把一些過時無得補給的零件拆走﹐換上一些取代的新設計零件﹐實質帶來的效益唔係太大(除了解決零件供應之上)。
據知最核心的馬達﹐沒有更新做更具能源效益的 vvvf 系統﹐這真係一個最奇怪的問題。

當龜蛋堅持用磁帶車飛直到零件短缺先捨得換
就唔難明白
而呢樣作風某程度都係承傳自倫敦地鐵
南粵急行 rail.kychung.com
kei_hk 發表於 2014-10-21 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2014-10-21 12:48 PM 發表

當龜蛋堅持用磁帶車飛直到零件短缺先捨得換
就唔難明白
而呢樣作風某程度都係承傳自倫敦地鐵

據聞當年間廠話停產﹐m記便大手入貨﹐一口氣買了多年所需的用量。

如果我推測﹐當年雖有八達通面世﹐可以作為取代產品﹐但有某些原因而唔成事。

加上﹐看似簡單的改動﹐只係把車票轉變﹐背後可能成個票務系統要大改。加上唔涉及任何安全問題﹐所以可以一直唔更新。

直到近年真係連存倉多年的零件都快無的時間﹐所以便迫於處理車票問題。

據新聞報導﹐車票系統背後有多種計算車票的profile﹐新的智能票系統﹐可以便用/應用更多的profile﹐從而增加車票種類。
可能正正係新系統這一方面要有大轉變﹐之前又未有迫切性﹐所以一直拖下去。

唔好話m公司﹐好多公司都係會盡量唔做無迫切性的事﹐原因係表面改少少野﹐背後有好多野要處理﹐唔係一時三刻話做便做﹐要分配資源的情況下﹐便會盡量拖。

kmb3asv3 發表於 2014-10-22 11:40 | 顯示全部樓層
如果唔係強國製,太陽應該會喺西邊升起。
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
AV115 發表於 2014-10-23 10:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb3asv3 於 2014-10-22 11:40 發表
如果唔係強國製,太陽應該會喺西邊升起。

咁南北線買泡菜車係咪已經令太陽喺西邊升起左一次?
dl811 發表於 2014-10-23 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2014-10-23 10:51 發表

咁南北線買泡菜車係咪已經令太陽喺西邊升起左一次?

唔好話,匯率問題(人民幣升韓圜日圓跌)下呢支標莫講話 ROTEM 有機, 隨時川崎中標都唔出奇。
barking 發表於 2014-10-23 14:44 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-10-20 17:40 發表

不過近畿車輛有前科喎(西鐵千九合併前壞變壓器著火),即使入也難中標

但地鐵市區綫直流供電,用不着車頂變壓器
tinyan0927 發表於 2014-10-23 21:13 | 顯示全部樓層

甘都好ge... m-train 都舊la
kychung 發表於 2014-10-23 23:56 | 顯示全部樓層
隔離版已經有版友提到長客首次進軍美國
打低多個強勁對手中標波士頓地鐵訂單

http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/business/2014/10/141023_us_china_trains_deal

有版友提出過匯率優勢
似乎由呢張單黎講並無顯示到出黎
文中指長客出價5.67億
泡菜出價7.21億
川崎出價9.05億
BBD出價10.8億
長客個價錢真係無得輸
如果擺返黎今次龜蛋呢個標
對長客黎講因為唔駛再從頭做design
成本可以再低一截
價格優勢只會更加大
所以都唔駛奢望龜蛋會買你地想要既歐洲or日本車架喇
而家個價錢唔係差一兩成
係差成半都唔只

南粵急行 rail.kychung.com
kei_hk 發表於 2014-10-24 11:27 | 顯示全部樓層

回復 58# 的帖子

其實﹐會唔會中國想把車打入國際市場﹐進一步爭取知名度﹐於是故意開出一個較平的價錢﹐以便成功爭取合約﹐當係賣廣告。

AV115 發表於 2014-10-24 11:33 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2014-10-23 23:56 發表
隔離版已經有版友提到長客首次進軍美國
打低多個強勁對手中標波士頓地鐵訂單

http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/business/2014/10/141023_us_china_trains_deal

有版友提出過匯率優勢
似乎由呢張單黎講並無顯示 ...

先謝分享。
不過我又覺得呢張單對大陸黎講係戰略意義重於商業,蝕做都唔出奇。但售港列車則無此需要,而且長客同港鐵關係有幾好,相信內行人先知,所以兩張單未必可以比較。

反而 ROTEM 同川崎既出價,以至BBD既價錢,則或多或少對三間公司既成本有少許參考價值。戰略上,BBD無需理會香港市場;川崎財政狀況以至日本成本同經濟狀況,則未必有助川崎積極爭取呢張單(話大唔大,話細唔細,又未必會再大量加單…)所以我都估最後係 ROTEM 同大陸公司之爭。