hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組消息

hokachung 發表於 2014-11-24 17:34 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2014-11-23 12:58 發表
今日坐過一次北行,有乘客以為係行大馬路過警署轉入元朗公園,到入鳳翔路發覺冇站便已太遲了

應該學40咁,喺新時代廣場加個轉乘68M、68X廣播,畀個最後機會人跳車都好

原帖由 969 於 2014-11-23 13:49 發表
琴晚係元朗見到有人係68X個站等264M
等左4架68X都唔見有 D人先發覺開始唔對路

證明264M服務本身係差到一個點

反而想知元朗公園一帶啲人有無介意上落客點無以前循環綫咁方便

GR1473 發表於 2014-11-24 22:35 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2014-11-24 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2014-11-22 15:59 發表
所以我唔會信任這些先俾貴錢再回水既轉乘, 真係唔怕一萬最怕萬一, 已經由一程過變要轉車火都黎埋, 仲要可能承受這些風險
同埋再塞班去元朗既人迫 279x 從來冇人想過大欖隧道會大上大落, 嚴重拖慢去上水乘客行車時間 ...

你咪唔好信 ,
回水轉乘出錯機會 ? 實有架 , 100 次可能有 1 次。
你搭 100 次 68A 遊花園 , 人地有 99 次已經落左車 , 仲要平過一程 68A

尋日來回都搭左 279X , 大欖隧道去北區上落客都唔過 20 秒 , 返青衣就大約 30 秒
可能我好彩撞正無咩人落車或者我中文差 , 真係唔知何謂嚴重拖慢行車時間
起碼上水 <--> 青衣同以前一樣 , 都係 40 分鐘左右就到

我自己所見 , 有好多人係青衣站死等 68E (應該有好多人無望豬紙 , 淨係話等左好耐但又唔知幾點開), 而 279X 係大欖落客既車一隻手數晒
原帖由 GCx468 於 2014-11-22 18:51 發表
今日68E某下午北行班次,載客量有7成,車長公路上開得偏慢,隧道內只有約65,22分鐘後開到轉車站,41.5分鐘開到元朗公園總站

68E 一單比超過一粒鐘跑 , 唔變成第二條城記 85 已經好好

請用文明來說服我。
andy92 發表於 2014-11-24 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2014-11-24 22:35 發表
我見到B1係寫天慈邨,但點解276仲要寫天水圍天慈邨呢

276 改路線無改總站
lsc04d11 發表於 2014-11-25 05:47 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 24-11-2014 10:52 PM 發表

276 改路線無改總站

佢唔係話276改左總站,佢只係話點解個總站明明一樣,一個只寫「天慈邨」,一個卻要寫「天水圍天慈邨」……

講番死等68E呢個point,我見都有唔少人專登用手機影低68E個開車昤間表,相信常搭之人士應該都識計時間,只係街客,同埋排青衣站隊既客會唔計,因為你排咁長條龍,唔係排之前一早check好時間表,好難放心離隊check時間再排番龍尾……
至於回水方面,對佢有冇信心係睇人既性格。其實,技術上唔會錯嫁喇,係睇司機會唔會調錯分段je。
(正如68e欖隧既$10.1分段後,係咪要按多次先係高埔村10.1分段呢?價錢一樣,但元朗區內即日回程$11.1未必包欖隧站。又拎48x個例子講,大窩口個分段絕對影響係(減$4.2)定係(只扣$0.1))
但起碼呢d錯左,宜家o係九巴網頁寫一寫意見,嘈一嘈,聽一聽個電話就拎得番。

唔通0你搭77k,76k,73a,99,因為冇信心,而唔敢落車拍一拍卡拎回水?
但仍然總會有人覺得拍卡就是扣錢……

C68A 發表於 2014-11-25 06:38 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2014-11-24 22:35 發表
我見到B1係寫天慈邨,但點解276仲要寫天水圍天慈邨呢

因為B1係區內線
GR1473 發表於 2014-11-25 08:17 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2014-11-25 10:53 | 顯示全部樓層

回復 287# 的帖子

我諗276系加左地區係因為北區路線重組統一左北區線顯示格式
元朗區暫時未有統一做法
lsc04d11 發表於 2014-11-28 06:01 | 顯示全部樓層
九巴今日(11月28日)在頭條日報賣一頁廣告講m線重組,希望百多萬既頭條讀者會睇到……
dcyw 發表於 2014-11-28 08:52 | 顯示全部樓層

回復 289# 的帖子

是日《明報》亦有刊登同類廣告。
20141128 KMB Advertisement - Tin Shui Wai Routes.jpg