hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286C開辦和86P,86X取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴286C開辦和86P,86X取消消息

89B 發表於 2014-11-30 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2014-11-29 13:29 發表

幫下手係d站頭貼d通告提醒新田圍居民切勿上錯86C
無站架

班新田圍議員好似世界花園咁嘈吓應該加返
九巴可能係可能等新田圍肯放86走先唔加住

另出市區曾大屋球場有無加?
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
kiwai 發表於 2014-11-30 13:33 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2014-11-30 01:26 發表

睇通告就冇加喇
happykeroro 發表於 2014-11-30 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2014-11-30 01:26 發表

班新田圍議員好似世界花園咁嘈吓應該加返
九巴可能係可能等新田圍肯放86走先唔加住

記得係一年前我同過議員反映
87B 281M成日係一齊開, 亦同82K一齊返新田圍
之後收到回覆係班次正常

再之後一齊到站既情況仍然係無改善過
而家仲疏左車

議員得一個架咋
講真佢有咩能力可以影響到九巴決定?
mckhgc 發表於 2014-11-30 14:52 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2014-11-29 13:24 發表
但最氣憤嘅係86C新田圍不停站

果然,連一條就已經係雞肋,仲要貴過人(南行分段$7.8)既舊線改道,明明停到新田圍,都係死都唔益你。

咩270A、271、281A、87D呢D所謂「停唔到」既都算,呢架86C又係乜理由?

可能又有人話,有86、有(兜到阿媽唔認得既)87B,仲要86C?!貪得無厭......

86、87B同86C唔係完全一樣,86C做到北行去馬鞍山,而新田圍冇其他交通工具去馬鞍山。

反而咁多年以來,山腳去深水埔有86A、87A/287X(已經唔計兜到阿媽唔認得既87B),去馬鞍山有81C,仲有MTR同小巴,大中小乜都有N咁多,同86C重疊到十彩,又唔見86C飛晒麗豪至新翠喎。

新田圍都算極品中既極品,新線冇份,舊線削班、削線、為遷就其他村兜上兜兼零補償都唔止,仲有經過「停唔到」既唔停,停到既一樣唔停,我真係想知全沙田,甚至全香港,有冇第二條村會被欺凌到咁恐怖?

有時同人講起新田圍D極品交通,有D呢,就根本而我不知新田圍是誰,即使係住沙田既,都唔知應該話佢無知,定係新田圍真係豪宅地段得咁誇。

有D呢,就以為新田圍好方便,「下?大大條獅隧公路o係隔離,入隧道前一個站喎?好多路線架,點會差.....」,而不知「好多路線」一早已在世界花園了晒落山,又有一D「剛剛好」停唔到過站不停(其實D所謂環境問題,如果政府同老九用對其他「正常」村既態度處理的話,根本一早解決晒),剩低既,翏翏無幾,仲要屢屢成為開像又零保償。

類似環境,都係公路旁,臨上公路前一站既大埔廣福村,就好命百倍。

11月29號下午約2:30,又在那個橋底站,見到86黎部AD頂閘,新田圍橋底有約4-5人上車,勉強上晒。

題外話:281A,87D等沙田路路線,南行停唔到都算,北行其實只要取消一小段雙白線已可以,咁多年都唔攪攪佢?一邊停唔到,另一邊都要唔停?
72A,85A,81C,86C,A41經曾大屋停一邊唔停一邊就得?80,89經啟泰苑/啟業村南行唔停北行停又可以?仲為左停呢個站,之後上唔到冇燈位既右橋,焗上經常塞燈既左橋。

kmb71k 發表於 2014-11-30 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-11-30 14:52 發表

題外話:281A,87D等沙田路路線,南行停唔到都算,北行其實只要取消一小段雙白線已可以,咁多年都唔攪攪佢?一邊停唔到,另一邊都要唔停?

新田圍務求有車搭竟然要兩條特快線停新田圍個站
仲叫改埋地下雙白線o黎遷就
去廣源/馬鞍山既人真係多得你唔少
尤其係87D好多馬鞍山人已經要求唔停亞公角
而家仲叫87D停埋新田圍
係咪想俾馬鞍山人鬧死?

咁不如叫72X 270A 271停埋啦
以上回應,是否可行?是否合適?
GU9338 發表於 2014-11-30 15:36 | 顯示全部樓層
86C 遲早都再有壓力要求改特快 , 停完新田圍唔知幾多年後又可能抽走返 , 到時你甘心 ?
你唔甘心既話 , 就輪到馬鞍山發炮 ....... 雙輸

雖然係好難聽既說話 , 不過要求 281M / 282 加大 BBI 轉乘額 , 可能仲好過死攬條而家唔湯唔水既 86C ...
請用文明來說服我。
happykeroro 發表於 2014-11-30 15:42 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2014-11-30 15:36 發表
86C 遲早都再有壓力要求改特快 , 停完新田圍唔知幾多年後又可能抽走返 , 到時你甘心 ?

雖然係好難聽既說話 , 不過要求 281M / 282 加大 BBI 轉乘額 , 可能仲好過死攬 ...

而家個勢係九巴唔肯加BBI
mckhgc 發表於 2014-11-30 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-11-30 15:36 發表

雖然係好難聽既說話 , 不過要求 281M / 282 加大 BBI 轉乘額 , 可能仲好過死攬 ...

唔好二元論,「281M / 282 加大 BBI 轉乘額」同86C唔係必須二選一既對立面 ,不過當然,86C其實都好雞肋,又貴又某程度上同86重疊,當然前者較好,但有冇做?

問題係老九對新田圍既線,只有削班削線縮短,冇擴大BBI。

就連282轉城隧線都係唔湯唔水,咁多年只限3條,如果要轉天水圍269D、屯門263咁點?有D呢,就唔知點解只限81K,282冇(如81C、299X)。似乎老九一早已遺忘左呢條村。

已經講過好多次,如果D樓梯線班次同BBI係足夠,絕對唔介意cut晒新田圍其他線,絕對唔介意乜都要樓梯線去沙市/秦石/大圍轉,要求已係低到低無可低,亦已唔敢打擾其他村既尊貴居民(當然,有人會話BBI令新田圍居民上落其他村既線,今停站時間增加,也是對其他村尊貴公民「不公」),但就只係咁都做唔到,冇人理。係咪真係要逼新田圍人一係做隱士,一係養油魔養停車場魔,一係買樓遷出至得?
89B 發表於 2014-11-30 18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-11-30 15:42 發表

而家個勢係九巴唔肯加BBI

睇個勢86c無咗世界花園又侧侧博唔加86A,唔加81c 免费轉86K
等議員嘈上門先加

又睇個勢86改行青沙阻力細86c好多。。。起碼加價都係幾毫

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
capricorn 發表於 2014-11-30 19:27 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2014-11-30 18:04 發表

睇個勢86c無咗世界花園又侧侧博唔加86A,唔加81c 免费轉86K
等議員嘈上門先加

又睇個勢86改行青沙阻力細86c好多。。。起碼加價都係幾毫
如果86都冇埋,新田圍搭乜車出長沙灣?