hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 啟德捷運系統
開啟左側

啟德捷運系統

syp 發表於 2015-1-2 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014/12/31 23:35 發表

郵輪規格同渡輪大大不同
(至少船身、跳板 (?) 高度已經好大分別),
應該無呢支歌仔唱。

郵輪碼頭已經試過有 function 時用渡輪接駁, 另外泊浮躉。

不過郵輪碼頭本身啲「扭計蛇」登船橋應該都可以降到好低, 不過如果用來駁渡輪似乎就有啲大材少用。

下一站係西營盤
AlexanderOscar 發表於 2015-1-3 00:48 | 顯示全部樓層

OMG

用翻中國廣州新有軌電車(萬勝圍-廣州塔)嘅模式最好
minam 發表於 2015-1-5 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 krunky913 於 30/12/2014 11:24 PM 發表
台場yurikamome會係一個好ge參考對象
https://www.youtube.com/watch?v=tNka5saiVrc

依家香港講緊既''環保連接系統'',走向好大可能係''單軌列車''(即係悉尼停運左個種),而唔係台場呢款''輕軌''

話說澳門輕軌都係用台場百合海鷗呢個訊號package,列車型號都同百合海鷗最新個款好類似

不過事實上係票價貴,舒適度低(幾個月前到東京坐過,加速時噪音都幾大下),而且好容易夾到人
minam 發表於 2015-1-5 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 AlexanderOscar 於 3/1/2015 12:48 AM 發表
用翻中國廣州新有軌電車(萬勝圍-廣州塔)嘅模式最好

下,全線地底咩野風景都無,咪玩啦
 樓主| pakhei123 發表於 2015-1-5 19:41 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

但係台場輕軌個種比 單軌更加舒適
而且技術好成熟,價格平好多窩
dl811 發表於 2015-1-5 23:29 | 顯示全部樓層
咁單軌如果好似 tokyo monorail(日立式) 或者 osaka monorail(日本式) 的可以中高速運行+中運量運作的其實唔錯,建造成本比 APM 低少少。

只不過得兩卡車一來未必可以應付新啟德運動場和九展(此單軌估計最主要客源)的突然增加的觀賽/觀展客(看看 comic market 期間 yurikamome 是怎樣的一個光景就知);二來新區當然快,但係一入舊區單軌就莫講話 APM,連電車 (似廣島電車果種)都輸,我個人就主張用 APM。
lrv1092 發表於 2015-1-6 02:57 | 顯示全部樓層

原帖由 pakhei123 於 2014-12-30 01:39 發表
建議重新制定方向
現代化電車導致塞車嚴重 不可行
單軌 比較好 但造價近120億一來貴,二來運量有限制
點解從來無人會講 起跳 mtr 低中運量高架鐵路?#yup#
單軌 成本貴,西方一早淘汰
你可以參考 台灣北捷 木珊線
https ...

木珊線堅係好正, 坐過一次就鍾意左,
話地鐵又唔似地鐵, 輕型得黎又唔似輕鐵, 好特別
一加速好似衝住去咁, 響城市度穿梭, 又有風景睇

同埋欣賞佢對門好闊, 就算架車細、多人搭, 上落都好方便
其實架車外型都似單軌, 所以我都會建議啟德起呢個, 最緊要實用!

我諗最初南港島線話用膠轆車都係想起呢個,
可惜唔知搞乜變左重鐵配套,
又"懷疑"落錯單買左架同當初設計圖好大分別既海洋主題車
3ASV196 發表於 2015-1-6 08:16 | 顯示全部樓層
難聽D講, 依家單軌唯一問題係成本, 當建築費上升, 又多基建時, 市民自然關注...
根本唔係本身技術問題....

而啟德捷運最麻煩係定位問題, 究竟當"旅遊項目", 還是"民生項目"? 佢唔似360,
本身就係純旅遊項目, 佢本身擔當啟德/九龍東重要交通系統, 但又唔似西港島線,
幾貴無景都起的民生交通項目....就好似有站友提到"全線地底咩野風景都無,咪玩啦"....

其實呢個定位問題一日唔清晰, 根本就無得傾....依家社會/HKITALK, 間中就有人提出
不同方案, 政府就堅持單軌...但好多次都係各自諗緊唔同野....而如果單以旅遊項目去睇,
社會難於同意用這樣的成本...

個人黎講, 我支持路面電車, 反對架空為主系統, 原因係路面電車先係真正可帶動地面人流,
將交通溶入市內, 路面電車係走線, 車站位置/數目, 車卡數目亦有更大的改動空間, 對於九龍東
仲係轉型中的社區, 改動空間是重要...而路面電車的成本, 亦係減低項目政治問題最直接的方式

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
leochill + 1 同意路面電車!

查看全部評分

3ASV196.KE7270
tonyng 發表於 2015-1-6 09:36 | 顯示全部樓層
原帖由 minam 於 2015-1-5 16:41 發表
下,全線地底咩野風景都無,咪玩啦

人家說的是2014年12月31日剛開通的新型有軌電車喎~ 不是珠江新城那條APM線~
mak5052 發表於 2015-1-6 11:58 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2015-1-6 08:16 發表
難聽D講, 依家單軌唯一問題係成本, 當建築費上升, 又多基建時, 市民自然關注...
根本唔係本身技術問題....

而啟德捷運最麻煩係定位問題, 究竟當"旅遊項目", 還是"民生項目"? 佢唔似360,
本身就係純旅遊項目, 佢本 ...

若將啟德輕軌, 九龍東西線一併設計, 兩線採重慶式單軌或文湖線式膠輪車營運, 九龍東西線為奧運至啟德, 九龍東西線列車直通啟德輕軌九龍灣站, 大家覺得如何?