hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 點解aPower嚴重貶值???
開啟左側

點解aPower嚴重貶值???

tracytracy1998 發表於 2015-1-2 16:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前唔係1aPower=3iPower嘅咩?
7 Y& Q; ]  M0 W4 t6 ~* r" U2 c點解變咗1aPower=1iPower架???
zh.hkferry.wikia.com 香港渡輪大典~
ma212223 發表於 2015-1-2 17:27 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

以前aPower主要 甚至係唯一來源係會員評分, R: J: h' }! p1 {6 I4 p# b
每一aPower,都係對自己文章質素嘅肯定
2 X: T8 H# X$ A3 z  U當時我都好珍惜每一aPower - R  H; j; x$ G& l
同埋評分嘅機會
2 ?* J6 V3 m# F1 h$ t2 k1 |! K" R! m0 H$ b0 V
今時今日
% {  l9 ~% X! `7 f2 \. i貼張我隨時認為應該扣分嘅即日相, W6 `; s& o( ~
都可以有25 aPower,唔貶值就奇怪' E9 M4 j% l6 _; @

W$ |1 q  V- x8 Y; h2 h3 Z; `[ 本帖最後由 ma212223 於 2015-1-2 17:33 編輯 ]
一出RDP   要去鵝頸橋?
kmb71k 發表於 2015-1-2 19:15 | 顯示全部樓層
點解今時今日仲有人睇唉泡牙哎泡牙睇得咁重要?
以上回應,是否可行?是否合適?
dongfeng 發表於 2015-1-2 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 tracytracy1998 於 2015-1-2 16:17 發表
7 p. X6 m. W& @( F% ~/ J. L2 w2 m之前唔係1aPower=3iPower嘅咩?0 ?+ d+ Y) a! }# W+ T( [
點解變咗1aPower=1iPower架???
可能因為之前有人在B3板喪貼劣相,超出申領aPower文章數目限制,導致aPower被貶值。至於哪位站友,心照啦!

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
ma212223 + 1 Like
s3v12 + 1 + 1 係囉,邊個呢?

查看全部評分

에이핑크 대박!
AVD1 發表於 2015-1-6 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-1-2 19:15 發表
0 s; D1 x  \0 T( z點解今時今日仲有人睇唉泡牙哎泡牙睇得咁重要?

- k1 P+ h* u' ^* t. Z- j0 n. ^呢種野 …… 某程度上都係一種優越感來的,
: O" P# U3 T' P* T. ^- P- E講真,自從冇左扣分呢樣野之後,我個人係認為 aPower 同 iPower 應該就合併,* H3 n" a6 e8 U9 T% G* c- @
甚至將佢地捨棄。何況 iTalk 一向都冇咩野需要用 aPower / iPower 黎交易的吧。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ma212223 發表於 2015-1-6 16:28 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

咁其實發文嘅量同質都好重要
' D- I! l5 o6 q) t5 \% w: s. }就算無扣分制
- h3 ?. h9 t5 Z; t5 f6 \7 r5 a) ~aPower數量多少/aPower同iPower嘅比例都仲分到唔同會員嘅文章質素
* p/ _- I/ n. i0 J* s; ^
' I; H, V; F9 f5 Q' B) T直至而家越來越多推廣活動
AVD1 發表於 2015-1-7 17:04 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2015-1-6 16:28 發表 9 P6 o- z$ s2 S( r; C# o6 `( m
咁其實發文嘅量同質都好重要$ G0 S0 D; e3 D
就算無扣分制# m  k/ U, z0 R- h4 i# N, ]
aPower數量多少/aPower同iPower嘅比例都仲分到唔同會員嘅文章質素) I# m% h* c9 m! o
2 f" Q/ ]7 k$ E8 F5 [; d7 w& [0 h
直至而家越來越多推廣活動

5 C3 ~$ `+ n7 U' x就因為你後面個句,咁事實上 aPower、iPower 仲有咩作用?(其實而家仲有個 iLike)。
ma212223 發表於 2015-1-7 18:42 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

iLike我覺得又唔係咁用
  A7 e2 Z. v# C! r# A2 e有時想借評分嚟講離題嘅嘢/抽水, Q3 y0 `( }9 I
又或者純粹覺得人哋啲嘢好笑/中point但唔算好建設性
; F2 E3 R# x* i% d5 B呢啲情況我就用iLike* S3 m6 p* g5 A: G6 C; N

! n+ P% g% c% n# X+ Z) _+ {所以我覺得如果以即日相推廣活動嚟計
. O% {" y6 a' `1 t: V應該派iPower/iLike% M5 E" j# a5 R  Z( _
反而版務人員加分/推薦文章就應該keep住派aPower
AVD1 發表於 2015-1-8 16:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-1-7 18:42 發表 3 X; Z1 `& p! b' H4 m4 @' z9 e
iLike我覺得又唔係咁用
; q3 R3 T: ~3 w0 t7 L有時想借評分嚟講離題嘅嘢/抽水3 E% t$ Z1 K, T( }- q/ o
又或者純粹覺得人哋啲嘢好笑/中point但唔算好建設性$ A8 {0 j. h5 ]! u  p$ E8 y
呢啲情況我就用iLike
* s. K/ R7 H- V9 e  a1 ~9 T
% }, C' p4 F/ _5 T8 z- o  F所以我覺得如果以即日相推廣活動嚟計
  Q" g5 _3 D$ F2 @* y應該派iPower/iLike; H( I8 q8 `3 i. P& P) q( D
反而版務人員加分/推薦文 ...

* F* e/ q9 j4 J3 s啦,又要講下歷史,
7 I3 d: }( d' H$ m4 o' N4 Z5 h本來一開始(最小我起 2004 年入黎 iTalk 個陣都係咁)就只有一樣野叫 iPower,4 R" h2 ?( {. O
幾年之前開始整個扣分 …… 呢個叫 aPower,再幾年之後就連扣分呢樣野都冇埋(當年我係同意廢除扣分的),$ ^( N. W+ [3 ?
近年就多左個 iLike (即係 iLike 係新野來的)。3 F* ~! b* s  u2 ~* @. a4 z& M
4 c5 a5 h6 ?! ?
假如你認為 iLike 係可以解中 point 你 buy 佢 o既時候用,) g$ C+ t9 Z( w$ R0 A* |
咁 aPower 就已經等如冇用。(又或者當初扣分冇左之後連 aPower 都可以唔需要再存在)。/ W& W0 h; A4 L6 _# J  A
反之 iPower 你都話可以用黎分下 iTalk Member Level。
ma212223 發表於 2015-1-8 21:41 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

發文數量多未必代表一個會員程度高所以用iPower嚟評核未必準確