hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度深水埗區路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2015-2016 年度深水埗區路線發展計劃

樓主| hon_son_wilson 發表於 2015-2-7 02:00 | 顯示全部樓層

星期四深水埗區議會交通委員會開會,上半段主要圍繞6X,702S取消、2D減班,
以及702班次不穩問題等討論,亦有提出296C跟212走線入東京街的建議。
我就估唔到議員們咁激烈反對,後段更意外地提起6D及觀深巴士線問題。
最後全體議員通過2項動議,反對部份RDP建議(我理解係部份),以及要求改善6D/702服務。

我比較在意運輸署話,不建議6D延長,但仍然研究緊觀深線可以點搞,
講囉,講咗一年半,連1A,17轉乘都加唔到/唔願加。
九巴代表更有誠意,話計劃40東行下繁2班加經長沙灣工商區,係俾長沙灣返工的觀塘市民快d返到屋企咁話。
其實長沙灣工商區係正荔枝角站上面,40路線由黃大仙至觀塘均與港鐵並排,
觀美紅小、港鐵與40直線車程相若,但係可以互相重疊。
不過工商區範圍更大的九龍灣/觀塘,與港鐵可有數百米距離,
居住深水埗東(青山道/石硤尾)的返工市民,就要行多幾步去港鐵站,
甚至要去牛頭角道等無定向紅小,或到分散的11B,...,16分站等車再轉乘6D。
一直當深東市民透明,蘇屋邨及幾座重建新樓下年起入伙,等睇爆煲。
dennis28a 發表於 2015-2-7 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-2-7 02:00 發表
星期四深水埗區議會交通委員會開會,上半段主要圍繞6X,702S取消、2D減班,
以及702班次不穩問題等討論,亦有提出296C跟212走線入東京街的建議。
我就估唔到議員們咁激烈反對,後段更意外地提起6D及觀深巴士線問題。
最後全體議員通過2項動議,反對部份RDP建議(我理解係部份),以及要求改善6D/702服務。

我比較在意運輸署話,不建議6D延長,但仍然研究緊觀深線可以點搞,
講囉,講咗一年半,連1A,17轉乘都加唔到/唔願加。
九巴代表更有誠意,話計劃40東行下繁2班加經長沙灣工商區,係俾長沙灣返工的觀塘市民快d返到屋企咁話。
其實長沙灣工商區係正荔枝角站上面,40路線由黃大仙至觀塘均與港鐵並排,
觀美紅小、港鐵與40直線車程相若,但係可以互相重疊。
不過工商區範圍更大的九龍灣/觀塘,與港鐵可有數百米距離,
居住深水埗東(青山道/石硤尾)的返工市民,就要行多幾步去港鐵站,
甚至要去牛頭角道等無定向紅小,或到分散的11B,...,16分站等車再轉乘6D。
一直當深東市民透明,蘇屋邨及幾座重建新樓下年起入伙,等睇爆煲。

等睇爆煲?係都其他地區爆煲先,觀塘道塞車塞成咁,你想條 6D 幾密?
好似 11D 咁密再拉去觀塘,6D 仲要兜入彩虹道,你又要唔要先?

你成日話牛頭角道等無定向紅小,其實佢地係等觀美紅小,觀美班人目的地係荔枝角道/填海區/美孚。
觀青紅小大部份車等人(我指下繁),大大部等打爆開車。

就算係比你 6D 拉去觀塘,頂盡只係考慮全程行牛頭角道,又係要行去港鐵站附近上車,
運輸署唔係唔想延長,但 6D 拉去觀塘既競爭力幾乎無用,最後班客又係乖乖坐返港鐵或小巴。

我認為觀深巴士線係要拉埋藍田或將軍澳去搞至有用,而唔係求其拉長 6D 就算數,唔肯延長 6D 做法非常正確。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| hon_son_wilson 發表於 2015-2-7 03:25 | 顯示全部樓層

回復 122# 的帖子

既然建議40加經長沙灣往觀塘特班,話照顧觀塘市民,
咁其實至少都可以試做九龍灣/觀塘工商區(觀塘道以西)往西九特班啫。
仲有同係觀塘路線的1A,17,幾時先加轉乘?
Hw2481 發表於 2015-2-7 06:41 | 顯示全部樓層

其實2D減到60分鐘一班真係有D過份,本身而家新石硤尾邨入哂伙開始多人搭返先黎cut車,30分鐘定點一班都唔願意?
平時中午都可以坐到8成左右,返放學可以爆車改做60分真係想趕客?呢排2D都有開P91/P31黎幫手同埋好多時間都有會211-P1開工黎幫手到1900左右先做返211...2Dcut 60分一班寧願執左條線無咁嬲,真係鄧要坐條線返學放學D學生同居民慘,2D 30分鐘定點一班都仲接受到...條線D客又至於差到要1個鐘一班,唉

ma212223 發表於 2015-2-7 08:06 | 顯示全部樓層

回復 123# 的帖子

呢個角色40 296C已經做緊
將去長沙灣同美孚嘅客分流
理論上去深水埗會更易登車

呢個概念喺40開線前已經講過
一出RDP   要去鵝頸橋?
 樓主| hon_son_wilson 發表於 2015-2-7 09:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-2-7 08:06 發表
呢個角色40 296C已經做緊
將去長沙灣同美孚嘅客分流
理論上去深水埗會更易登車

呢個概念喺40開線前已經講過

唔明,點做/做緊咩角色?
296C唔係做深水埗東喎...
ma212223 發表於 2015-2-7 10:28 | 顯示全部樓層

回復 126# 的帖子

當年討論認為
40可協助處理美孚,長沙灣以及荃葵一帶嘅部分鐵路乘客
騰出地鐵空間俾深水埗一帶乘客上車

而就算喺深水埗東呢個巴士優勢唔大嘅地方真係好想搭巴士
就可以選擇296C 或2A 6D 轉乘

而呢一套似乎都幾work
最少小巴數量無大幅提升

一出RDP   要去鵝頸橋?
nick0102 發表於 2015-2-7 17:29 | 顯示全部樓層
期待270S改經青沙
hokachung 發表於 2015-2-7 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 nick0102 於 2015-2-7 17:29 發表
期待270S改經青沙

關深水埗區咩事