hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-16 15:02 | 顯示全部樓層

原帖由 Eragon 於 2015-3-16 13:39 發表

實際上新田圍唔係唔夠資源
而係九巴攞晒新田圍嘅資源去做垃圾嘅線
簡單來講就係資源錯配
而解決方法當然係一次路線重組

有人會話:『重組?九巴、老運咪做緊重組囉。』
將82K改成82A,將281M改短,就叫所謂重組?
呢D係叫cu ...
笑三聲

282同81K分工不清都講得出
一條做直達沙中
一條可以直達其他區內地方
(雖則搭81K來往源禾路係幾耐下)
兩者冇咩相撞既地方

287X上山又做咩事?
而家條線好地地增長緊又想打回頭?

281M取消都要夾顯徑先得
唔好忘記對外部分主要都係顯徑同隆亨果邊既人用
取消還取消但一樣要補償俾果邊
但上年都知道281M仲未有機會咁容易死得

明顯可以改動既叫82K....
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leolaw 發表於 2015-3-16 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-3-16 02:20 發表

穗禾苑冇資格要280X(溫馨提示:第一,穗禾苑唔係公屋,住得入去都係你情我願自己選擇,新田圍唔係;第二,穗禾苑人口少過新田圍;第三,穗禾苑線唔係只服務穗禾苑一村,單靠一個穗禾苑亦養唔起,但放親o係佢度既線,就要為左遷就佢既道路,連累人地都要陪佢用短車,而新田圍冇呢個問題)。

難道閣下就有資格去主宰一個住宅區的交通配套??

評分

參與人數 2HugeC +6 收起 理由
SE7378 + 5 難道閣下就有資格去主宰一個住宅區的交通配 ...
siusiupeople + 1 新田圍大帝, 當之無愧.

查看全部評分

kmb71k 發表於 2015-3-16 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-3-16 14:30 發表

糾正資料:
- 澤安邨無青沙線,係因為近獅隧,而且青沙唔順路。(但新田圍可以順路上青沙)
- 澤安邨附近就係畢架山花園(650米),步行5-10分鐘就到(長者另計)。 ...

喂版友, 唔駛咁認真o番
仲有邊個話唔順路唔可以有青沙線? 十分鐘同十幾分鐘爭得幾遠?
兼且佢拎老弱傷殘同佢搭車辛苦, 咁我咪用行十幾分鐘同佢講囉

原帖由 leolaw 於 2015-3-16 21:43 發表

人地無資格搭車, 我先至有資格搭車, 同埋人口無我地人口咁多無資格有青沙線都講得出, 真係要有幾歪理有幾歪理
算啦, 呢種人已經病入膏肓

以上回應,是否可行?是否合適?
mckhgc 發表於 2015-3-16 23:30 | 顯示全部樓層

世上怎會有厚顏無恥至此的物體?

自己一方面要求帝皇式交通(本大帝唔鐘意企火車,所以話知我條村三分鐘落樓就火車直出市區,都要又 X307X 又X7AX ),一方面瘋狂抹黑謾罵交通不便仲要被狂削資源既受害人,已經夠晒卑劣下流無恥至極。仲好意思拎澤安村黎比?

之前都講過N次,澤安村仲可以用畢架山花園站,距離同新田圍村行去獅隧公路個站差不多,或者遠少少,
但係畢架山花園幾多條線?獅隧公路個站又幾多條線?

http://hkbus.wikia.com/wiki/%E7%95%A2%E6%9E%B6%E5%B1%B1%E8%8A%B1%E5%9C%92
http://hkbus.wikia.com/wiki/%E6%96%B0%E7%94%B0%E5%9C%8D%E9%82%A8

自己睇下交通路線列表,兩村差幾遠

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%BE%A4%E5%AE%89%E9%82%A8
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%96%B0%E7%94%B0%E5%9C%8D%E9%82%A8

十分鐘同十幾分鐘就叫唔差得幾遠 ,幾條沙田路巴士線單向停新田圍,花多一分鐘都唔知有冇,就罪大惡極天打雷劈。

N條線經畢架山花園線線雙向停,有邊個話過係阿茂整餅、攪到人唔快?當中路線涉及離島元朗屯門荃灣葵青深水埔油尖旺沙田黃大仙觀塘西貢咁多區議會,有邊個出過聲?掛畢架山花園呢個富貴名就夠惡,所以冇問題?

無啦啦拎一條沙田區外既村,同位於沙田既村,去比較去沙田市中心既方便程度,歪理到咁都講得出,真係痴線。

mckhgc 發表於 2015-3-16 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2015-3-16 21:43 發表

我冇咁本事,而家係有1萬人畀其他人瘋狂主宰緊。

1萬人就唔係人,全世界都有資格去主宰去削資源黎造福他人,攪到成pet屎咁服務都叫好合理好足夠,唔削剩條樓梯駁腳線已經皇恩浩蕩,出親聲就係過份係乞衣係搶人野。

如果呢D理論成立,咁不足1萬人、仲要住得入去基本上都係自己選擇、仲仲必須用短車去遷就既地方,唔知咁既資格又應該得到乜待遇。
mckhgc 發表於 2015-3-17 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Eragon 於 2015-3-16 13:39 發表

實際上新田圍唔係唔夠資源
而係九巴攞晒新田圍嘅資源去做垃圾嘅線
簡單來講就係資源錯配
而解決方法當然係一次路線重組

有人會話:『重組?九巴、老運咪做緊重組囉。』
將82K改成82A,將281M改短,就叫所謂重組?
呢D係叫cu ...

282同81K唔係分工不清,原本只有81K,因為新田圍來往沙市既需求大(因為唔去沙市/秦石轉車,根本幾乎寸步難行!),所以至開多條282。

當然,呢樣野絕對唔係老狗自動自覺,係村巴(不知是否合法)競爭,顯得老狗服務不足。後來村巴因某些心照原因停辦,區議員做野,要求老狗開辦類似路線補償,老狗至不情不願咁開282。開頭只限繁時有限度服務,後來見夠客,至慢慢加到全日,詳情可查巴典。

282路線,可能係新田圍區議員唯一爭取到(或有爭取過)既巴士服務,亦係最後一條新田圍有份既新線。

題外話,如果到而家都冇282,新田圍來往沙市,只有一係挨兜沙角街既81K,一係就禽上去搭貴既80M/86/89,如果有人提出應該開一條不兜路,點到點沙市至新田圍既路線,呢度某些人既反應,大家都估到:新田圍幾多人口?憑你一個新田圍養得起一條線?憑乜要求帝皇式點到點服務......

事實呢?

仲有281M,之前所謂重組建議,係削到得返顯徑來回新田圍,但唔減價,搵笨成咁,係人都反檯啦下話?
再講,如果落實,顯徑受影嚮大過新田圍,因為新田圍尚有80M,顯徑就冇代替品(當然顯徑挨多幾年有鐵就甩難,新田圍就......),講反對聲音,顯徑一樣有,仲一定大過新田圍(不嬲全沙田最多意見就係佢)。

偏偏呢度某些人就話,咁既搵笨建議過唔到,都係新田圍既錯,係新田圍貪心,要左擁右抱......
siusiupeople 發表於 2015-3-17 12:42 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-3-17 12:43 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2015-3-17 21:20 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-3-17 12:43 發表

一班車一分鐘,全日咁多班車加埋幾多分鐘啊?
北區大埔多人住定你新田圍多住啊?

今日小弟真係見識到,世界圍住新田圍去轉,小弟甘拜下風。 ...

你根本就係度做緊一個唔合理既比較
一條邨同2個大區比?根本唔公平

同樣道理,47X/80X/85B可以全部拉上新田圍,因為新田圍多D人住:lol
簡單D嚟講,咪就係新田圍是原罪!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 1 + 10 新田圍是原罪

查看全部評分

P960早日摺線
BlackBird 發表於 2015-3-17 21:23 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-3-17 12:42 發表

唔知足仲要嘈,唔夠人食仲要搶人野食,用惡霸形容你地亦不為過。

依家比人搶野食既明明係新田圍
其他人幾時有損失過?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 1 + 10 講出事實

查看全部評分

P960早日摺線