hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 有關象鼻山路、和宜合道和城門道一帶的問題 ...
開啟左側

有關象鼻山路、和宜合道和城門道一帶的問題

edcba54321 發表於 2015-4-11 15:02 | 顯示全部樓層

見到呢個post真係好開心,因為我對呢個topic都好有興趣

而我自小就住石圍角,小學係象山邨返學,所以希望都係度分享少少我記憶中既第一手資料

不過可能我會慢慢出文,希望各位唔好介意
AVD1 發表於 2015-4-11 15:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Hongkonger 於 2015-4-10 20:43 發表
Road 7/4 可以以石安街與象鼻山路平行的一段比較,
空間可能可以和更舊式長型公屋的邨內道路或下通道相似,
雙層巴士通過可能要慢駛。

個問題係呢個計劃做 o既時候石圍角邨係入左伙,
假如學你所講要做地下通道,理應需要於起樓前就要預留位置,
所以我又覺得你呢個講法又有少少唔成立。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Hongkonger 發表於 2015-4-11 17:37 | 顯示全部樓層

回復 62# 的帖子

我的意思不是何文田邨總站那種下通道,
而是說道路的空間可能只有那種通道般窄。
按圖則所示, Road 7/4 比石安街更靠近象鼻山路,
如果兩條路同時興建,空間應該不成問題 (行人路可接駁石圍角邨他處替代)?

說起下通道,題外一問,
不知麗閣邨麗芙樓地下向麗安邨的下通道原本是規劃通往哪裏的呢?
Flickr Photos: Hongkonger's Collection
 樓主| beaconlim 發表於 2015-4-13 12:26 | 顯示全部樓層

原帖由 edcba54321 於 2015-4-11 15:02 發表
見到呢個post真係好開心,因為我對呢個topic都好有興趣

而我自小就住石圍角,小學係象山邨返學,所以希望都係度分享少少我記憶中既第一手資料

不過可能我會慢慢出文,希望各位唔好介意 ...

期待你的分享!
 樓主| beaconlim 發表於 2015-4-13 12:42 | 顯示全部樓層

回復 63# 的帖子

「麗閣邨麗芙樓地下向麗安邨的下通道」?

我要去看看先!
238X 發表於 2015-4-13 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 HV9990 於 11/4/2015 04:02 發表
終於見到德士古道天橋既最初設計,原來原本條天橋係一路由荃青交匯處駁到去青山公路交界處 (唔知有冇睇錯,張則唔係幾清楚)
而唔係而家咁樣分開兩段

既然「北行」設計曾經修改,咁呢個「原本」係南行既預留位個走線仲係咪 ...

直情改哂啦,
根據文件 2 嘅 17 號則,
原本德士古道北直情唔會落地,
地下啲北行車要轉哂入荃富街

P.S. 原來三百錢就係而家海濱近珠海書院一帶。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
dcyw 發表於 2015-4-13 16:44 | 顯示全部樓層

回復 66# 的帖子

按文件所述,荃富街的建議行車方向與現時是相反的,德士古道北行只可右轉大窩口道。
rickywk 發表於 2015-4-18 17:13 | 顯示全部樓層
終於見到葵涌環迴路設計,當時覺得好奇怪,發展石蔭東、安蔭一帶o既時候唔明點解會炸開一條路出和宜合道(而且根本無空間俾佢駁到和宜合道),原來係由業成街直上,連帶整個北葵道路設計同現時都有好大分別。
 樓主| beaconlim 發表於 2015-4-25 12:59 | 顯示全部樓層
看完這麼多分享,真的覺得象山好像被"犧牲小我以完成大我"....

小我:象鼻山路便利象山。
大我:象鼻山路便利新界東西往來。
hkaiw 發表於 2015-6-11 12:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Hongkonger 於 2015-4-9 23:54 發表
Tsuen Wan Transport Study Phase 3: Final Report (1983)
Volume 1: http://ebook.lib.hku.hk/HKG/B35821255V1.pdf
Volume 2: http://ebook.lib.hku.hk/HKG/B35821255V2.pdf

第一冊56頁開始詳述象鼻山路的改善工程 ...

那樣現時的海安路及柴灣角迴旋處是否在當時才建議興建呢?
喵...