hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東九龍綫工程研究
開啟左側

東九龍綫工程研究

Kaix 發表於 2015-4-20 10:45 | 顯示全部樓層

其實點解係都要做觀塘線的接駁?而唔係經中九龍直出彌敦道?
香港的鐵路規劃成日都好似漏斗咁將四方八面d客塞入一條線,
一來制造大量樽頸位,二來d客要轉黎轉去,
點解唔學下台北同新加坡咁?
新線唔會制造樽頸位,唔會塞新客入舊線,
台北捷運蘆洲線會唔會只起到民權西路然後全部客轉淡水線?
南勢角線會唔會只起到古亭然後全部客轉新店線?
人地成個網絡係做到轉車一次起兩次止

東九人口龐大,冇可能單靠觀塘線去彌敦道,
東九龍線係個好機會提供另一條九龍東西走廊,
寶達-秀茂坪-順安-九龍灣-九龍灣商貿區-九龍城-亞皆老街-何文田常盛街公園-油麻地-柯士甸

ccchhhuuunnn 發表於 2015-4-20 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2015-4-20 10:45 發表
新線唔會制造樽頸位,唔會塞新客入舊 ...

香港工程成本太貴
邊個區域有新需求, 就淨係起一節仔駁去最近現有網絡
客量分佈永遠唔平均

而且無論香港九龍新界, 東西走向線路比南北更弱, 一係超多站, 一係兜路, 一係瘋狂轉車
至少北港島線、中九龍線接駁東西九龍, 甚至荃灣-沙田都非常缺乏
不過唔係新區, 油水(樓盤)有限
kei_hk 發表於 2015-4-20 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-4-20 03:46 AM 發表

其實收返南蓮園池塊地黎起,用通道接駁橫跨龍翔道行人天橋,應該可以避到大老山隧道對出果堆天橋樁柱

都係睇下條走線想點行先啦。

至於這塊地﹐如果做總站都應該ok的﹐不過轉車通道會好長﹐同美孚有得相比。

但問題﹐係唔係一定要用鑽石山做轉線?

要暫時性收回公園用地﹐都唔係一件容易事﹐仲要這個公園入面的建築有幾特別﹐未必容易過關的。
如果要永久性收回部份用地(例如車站出口﹐接駁通道)﹐又係一大難題﹐隨時地區咨詢都過唔到。

straysheep123 發表於 2015-4-20 22:23 | 顯示全部樓層

新線唔會制造樽頸位,唔會塞新客入舊 ...
油尖旺唔會再有位起
我揀我唔會O係鑽石山轉線,會揀九龍塘:

科大-寶林-康翠-寶達-秀茂坪-佐敦谷(唔揀順利,可以做埋彩福)-彩雲-富山-慈雲山-竹園-廣播道-九龍塘

甚至可以轉埋去南昌,解決東涌線轉東九唔方便既問題
jpoon 發表於 2015-4-21 02:23 | 顯示全部樓層

鑽石山站唔只有觀塘線,仲有東西走廊
我都想東九龍線拉埋去旺角,但我唔知東九龍線角色係乜,會唔會好似南港島線咁只有四卡,係既話真係未必適合拉去彌敦道,可能要靠另一條中九龍線
http://jpoon9394.blogspot.com/
Gary_B 發表於 2015-4-21 03:50 | 顯示全部樓層
到真係開工時 彩虹坪石都夠鐘重建 大把地嚕
Kaix 發表於 2015-4-21 10:29 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2015-4-20 22:23 發表
油尖旺唔會再有位起
我揀我唔會O係鑽石山轉線,會揀九龍塘:

我真係唔知你個冇位起的結論係點得出黎,
油旺地底空間比鑽石山同九龍塘都充足,
因為只有彌敦道地底有鐵路,有多條東西向的大路地底可用,
又冇麻煩的橋樑樁柱

鑽石山同九龍塘本身已經係東西向同南北向的交匯處,
附近地底空間又不多,夾硬再起轉車肯定行都行死

仲有就係個整體規劃,
做乜條條連接東西九龍的鐵路都要屈上去北九龍兜圈?
已經有東九-北九-西九的觀塘線,
第二條好應該係行東九-中九-西九

原帖由 straysheep123 於 2015-4-20 22:23 發表
科大-寶林-康翠-寶達-秀茂坪-佐敦谷(唔揀順利,可以做埋彩福)-彩雲-富山-慈雲山-竹園-廣播道-九龍塘

甚至可以轉埋去南昌,解決東涌線轉東九唔方便既問題 ...

係咁行就死得喇,過山流水線,
又兜又慢先至到九龍塘仲要唔知要行幾遠轉車,
巴士行中九龍幹線15分鐘已經出到油麻地,
你條線到九龍塘未?

仲話接駁東涌線西鐵?咁兜咁慢搵鬼搭
Kaix 發表於 2015-4-21 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-4-21 02:23 發表

我都想東九龍線拉埋去旺角,但我唔知東九龍線角色係乜,會唔會好似南港島線咁只有四卡,係既話真係未必適合拉去彌敦道,可能要靠另一條中九龍線 ...

只到鑽石山/彩虹的話當然只能用4卡,因為根本冇競爭力,
經中九出彌敦道就有足夠客量用8卡

再另建中九龍線?成個網絡咪斷折禾蟲?又要乘客轉黎轉去?
東九半山居民又如何乘搭?

香港政府的規劃者智障唔代表全民要跟住佢地智障,
睇多d人地台北、新加坡、甚至係深圳、廣州的地鐵規劃,
就知香港做規劃班人好唔掂
ccchhhuuunnn 發表於 2015-4-21 17:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2015-4-21 10:59 發表

只到鑽石山/彩虹的話當然只能用4卡,因為根本冇競爭力,
經中九出彌敦道就有足夠客量用8卡

再另建中九龍線?成個網絡咪斷折禾蟲?又要乘客轉黎轉去?
東九半山居民又如何乘搭?

香港政府的規劃者智障唔代表全民要跟住佢地智 ...

世界各地地鐵好多都係N個井字型網格狀
係香港先咁嘅樣, 新地鐵線只係接駁原有地鐵網絡, 好似為咗取代巴士M線咁
K仔 發表於 2015-4-21 17:31 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2015-4-21 02:23 發表

我都想東九龍線拉埋去旺角,但我唔知東九龍線角色係乜,會唔會好似南港島線咁只有四卡,係既話真係未必適合拉去彌敦道,可能要靠另一條中九龍線 ...

如果要起東九龍線、中九龍線,條件許可的話一定係連成一線好過分成兩截。香港的鐵路線已經偏短,只求覆蓋、接駁而不重視網絡通達性,導致轉車次數偏多。新鐵路線應儘量互相接駁成為較長的鐵路走廊,避免重蹈覆轍。

即使兩線客量有差距,亦可用短途班次配合,就如馬鐵本身只用四卡,但仍可連上使用八卡的沙中線九龍段,(據聞)再以第一城站的短途班次配合客量上的差異。