hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 討論以前將軍澳新市鎮發展
開啟左側

討論以前將軍澳新市鎮發展

dcyw 發表於 2015-4-23 23:11 | 顯示全部樓層

附上另外兩幅地圖以供參考。

樓主| S3BL470@98A 發表於 2015-4-23 23:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KMB-ATE1 發表於 2015-4-24 00:26 | 顯示全部樓層
搭單一問:其實 91M 同 11 小巴既坑口總站係擺過係邊 D 位?

已知 91M 放過「坑口道公共交通總站」(天后廟出面)

--------

原帖由 hk20020062 於 23/4/2015 20:05 發表
有一段坑口道變咗昭信路

仲有冇多啲地圖?

正確來講呢段被昭信路取代左既坑口道,係坐落於現今既昭信路同田洲路中間

原帖由 hkaiw 於 23/4/2015 22:51 發表
印象中於1988年跟家人乘車經過清水灣道,去到坑口道路口有一塊牌寫著只能前往堆填區,換言之當時如果要前往將軍澳的話只能經影業路?

唔係,至少 91M 由始至終都係行坑口道

KXEnviro | @KX675
4.17Trident 發表於 2015-4-24 18:44 | 顯示全部樓層

原帖由 dcyw 於 2015-4-23 23:11 發表
附上另外兩幅地圖以供參考。

想問幾樣野

1/ 坑口大街幾時消失?即現今咩位置?
2/ 白鱔角即現今百勝角?
3/ 1988年香港街入面,坑口大街對落海邊有巴總圖示,係咩路線既總站?
4/ 煤氣工廠是否仍然存在?
5/ 何以將軍澳同調景嶺會棄原有英文名?兩者是否同時改名? (情況是否與昂船洲一樣?)

Thanks
dcyw 發表於 2015-4-24 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 4.17Trident 於 2015-4-24 18:44 發表

想問幾樣野

3/ 1988年香港街入面,坑口大街對落海邊有巴總圖示,係咩路線既總站?
5/ 何以將軍澳同調景嶺會棄原有英文名?兩者是否 ...

1. 大致上隨著將軍澳新市鎮發展至坑口而消失,位置約為現時將軍澳醫院後方較靠近坑口道的醫院通道
2. 是
3. 那便是前述的坑口道公共交通總站
4. 煤氣工廠已不存在,約為現時清水灣半島及啟思中學
bobbycheng 發表於 2015-4-25 14:59 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2015-4-24 00:26 發表
唔係,至少 91M 由始至終都係行坑口道
我諗佢所指既"將軍澳"係寶林果邊既將軍澳?

因為根據#25同#31既地圖
"將軍澳"都係標示係翠林同寶林果一帶(講緊既係黑字陸地將軍澳而非藍字海洋將軍澳)
而"坑口"就獨立標示係另外一邊
由於坑口未填海所以由"坑口"去"將軍澳"要經坑口道上清水灣道再經影業路落番去
所以坑口道應該的確去唔到上面兩幅地圖所標示既"將軍澳"

KMB-ATE1 發表於 2015-4-25 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 4.17Trident 於 24/4/2015 18:44 發表

想問幾樣野

5/ 何以將軍澳同調景嶺會棄原有英文名?兩者是否 ...

1. 坑口墟既居民係 1989 年 7 月同政府傾掂賠償安排,
坑口大街應該係差唔多時間消失,1993 年地圖該處已經變成空地。

4. 補充:Gas Works 其實係香港氧氣廠房,而唔係煤氣,清半正正係港氧同新鴻基合作發展既樓盤

5. 八十年代末港府曾經玩過「地面本土化」,將唔少地名轉做音譯,
例如柏架山變做 Pat Ka Shan,香港仔海峽變 Heung Kong Tsai Hoi Hap 等等,
將軍澳各分區咁岩都係同期 (1989 年 6 月) 命名,可能有關係

KXEnviro | @KX675
jonathanngan 發表於 2015-4-26 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 JCSCANIA 於 2015-4-20 11:11 發表
以前可填地,海, 港英官唔怕人人反對新區, 議員唔出聲!

而家唔可以新界東北發展, 離島填海新區......人人同議員反對呀!!!特首做唔到, 頭痛!

覺得人人同議員戀愛英國......唔愛中國....對嗎?

點解呀! ...

其實人口增長應該比預期少,未必有需要咁大工程,勞民傷財

洪水橋話左發展咁耐,都係得一撇,不如搞好左先

其實最應該填海係啟德,隔住條河唔方便同浪費土地
castanopsis 發表於 2015-4-27 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2015-4-26 19:19 發表
其實人口增長應該比預期少,未必有需要咁大工程,勞民傷財
洪水橋話左發展咁耐,都係得一撇,不如搞好左先
其實最應該填海係啟德,隔住條河唔方便同浪費土地 ...

條河本身係啟德明渠既出水口
點都要喺地面/地底預留空間俾水過
留條水道俾班鷺鳥捉魚食仲好啦
成日搭車見到群鳥企晒喺附近樹頂真係好有特色
反而個市鎮公園真係唔需要整到咁大
JCSCANIA 發表於 2015-4-28 14:22 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-27 02:37 發表

條河本身係啟德明渠既出水口
點都要喺地面/地底預留空間俾水過
留條水道俾班鷺鳥捉魚食仲好啦
成日搭車見到群鳥企晒喺附近樹頂真係好有特色
反而個市鎮公園真係唔需要整到咁大 ...

仲有新界東北發展呢?

以前港英時新市鎮:沙田,大埔,天水圍,屯門,將軍澳..
而家都唔得發展...拖久時間為泛民派反對!....
如果港督係在, 泛民派唔會反對....鼓勵發展...我講對唔對嗎?