hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 馬航放售旗下所有A380
開啟左側

馬航放售旗下所有A380

volvo_chan 發表於 2015-6-3 14:21 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-6-3 13:31 發表

話說十年前 MH 規模真係唔算細,亞洲*籍航空公司去到南美好似都係得個三間(冇記錯係 MH, JL, KE),
而家 JL 叫甩難,MH 就自身難保,KE 可能叫最好個間。

KE條ICN-LAX-GRU算係後期先開辦,同CA條PEK-MAD-GRU差唔遠。

MH當年曾經是亞洲唯一一間六大洲均有航點的航空公司,
當年的南美線是去阿根廷MH201/202,KUL-JNB-CPT-EZE,
後期改為KUL-CPT-EZE直至2012年同羅馬線取消。

當年MH可說是SQ最強對手來的,MH的國際航點不少於SQ,
例如北美線有KUL-ARN-JFK及KUL-TPE(早期)/NRT(後期)-LAX,
再早期有KUL-TPE-YVR(MH121/122),1999年取消左。

其實而家東南亞三大國際航空的洲際航線比中東三豪打到殘,
TG的歐洲線已經越黎越唔掂,經營多年的MAD線都捱唔住要取消。
SQ已經係最好果間,不過有幾條歐洲/IAH線已經叫救命,
近幾年都再無投放資源落歐洲線上,得返澳紐線叫做好睇d,
希望A350來到會令SQ有返生氣。

至于你信不信,我反正信了
2076 發表於 2015-6-3 21:02 | 顯示全部樓層
SQ問題其實係機隊太大,飛到去歐洲的最小都已經係77W,但SQ更多時候係放388落去歐洲線,根本坐不滿,緊係唔掂......
A380呢款機真係剩係比中東三寶玩,SQ我都係覺得應該跟番CX模式買機會比較好
其實問題在於中型長途機好像出現了斷層,航空公司又不願意用787飛歐洲線
抗議962B重組
還我962全日服務
Sita1004-1017 發表於 2015-6-3 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2015-6-3 21:02 發表
SQ問題其實係機隊太大,飛到去歐洲的最小都已經係77W,但SQ更多時候係放388落去歐洲線,根本坐不滿,緊係唔掂......
A380呢款機真係剩係比中東三寶玩,SQ我都係覺得應該跟番CX模式買機會比較好
其實問題在於中型長途機好像出現 ...
SQ A380歐洲航點4個(LHR,CDG,FRA,ZRH),FRA連埋紐約,除左ZRH外唔見得唔掂喎

第二點其實韓國兩間都有380,而OZ做既我覺得同SQ類似,而仁川機場好似得3個A380 gate都做到2間自家下有唔見得香港唔得

不過香港A380 gate好似唔多夠用,而家2200最繁忙EK385,AF185,BA26,EK381,OZ746都霸哂60、62、15、64、23,遲D又加埋LH,QF,KE(後2者744退哂之後都要用番388),而LH、KE又係2200都會出現,就算66可以停388都唔夠

787而中歐計而家有VS、NH、JL用緊(不過2018後VS唔知會唔用380飛香港)
volvo_chan 發表於 2015-6-3 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2015-5-9 21:12 發表
搵有冇人接手

而家MH打算只放售兩架A380,
不過要搵買家真係唔易,
但Airbus都明白,如果今次MH A380搵唔到買家,
會對A380日後的銷售和價值造成嚴重影響,
所以Airbus都好積極幫MH搵買家。

據知UA有意接手馬航的A380,在談判階段,
但聽講UA的開價係A380的賤賣價,
同埋早前Skymark已裝好的兩架A380,
UA有機會會最終擁有2-4架A380。
其實UA用A380取代部份747-400真係唔錯。

PS:A380得返約130架未交機,如果再無新買家,2019年前就要停產.....
同埋A380二手市場相信比A340更糟糕,
如果今次Airbus連第一批二手A380都話無買家的話,
日後空巴真係有排頭痕,A380真係蝕到入肉。

至于你信不信,我反正信了
Sita1004-1017 發表於 2015-6-3 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2015-6-3 22:11 發表

不過要搵買家真係唔易,

但聽講UA ...
仲有超過150架未夠(而家只交左160架),同埋EK有興趣買多200架neo
 樓主| cheungtszfung 發表於 2015-6-3 22:53 | 顯示全部樓層
其實問題在於中型長途機好像出現了斷層,航空公司又不願意用787飛歐洲線

而家用788飛亞洲<>歐洲都唔少,有JL/NH/BA/CZ,個人覺得問題在於788太細隻,遲下會多d航空公司轉用789飛亞洲<>歐洲線
(已知KL、VS、VN同NH會轉)

原帖由 volvo_chan 於 2015-6-3 22:11 發表

不過要搵買家真係唔易,

但聽講UA ...

其實UA食388都幾適合,一路大家都估係TK或者ME3會食呢批388,不過UA批744都係時候退同埋本身佢得772可以代744(佢訂左77W但無咁快收機)、而Skymark批388相當多係premium economy,幾啱而家UA新機個setting

S3BL100 發表於 2015-6-3 23:40 | 顯示全部樓層

不過當時 ZRH 由一星期 12 班 77W 變成 7 班 388 後,的確減輕成本,而 388 點都有 WOW factor,始終吸引到一定數目乘客。

與其話 388 只係俾 ME3 玩,不如話 ME3 的坐大,吸走唔少其他航空公司的客路,令到大家無咁多航線支持到 A380。
當然如果無 ME3,單靠其他航空公司,全球支持到幾多架 A380,會比而家多定係少,會係一個好問題。

原帖由 cheungtszfung 於 2015-6-3 22:53 發表

而家用788飛亞洲歐洲都唔少,有JL/NH/BA/CZ,個人覺得問題在於788太細隻,遲下會多d航空公司轉用789飛亞洲歐洲線

其實UA食388都幾適合,一路大家都估係TK或者ME3會食呢批388,不過UA批744都係時候 ...

不過如果只係買 2-4 架 388,其實唔係太合乎成本效益。UA 早前將 10 隻 789 訂單變成 10 隻 77W,
其實主要係為左提早取代部分 744,反正售價低廉,對 UA 同波音都有著數。

其實美國各大航空公司唔似歐亞,普遍有幾個大 hub 分流,相對唔太需要 A380。
UA 的網絡已經係美國三大裏面,最適合用 A380 的。我覺得 SFO-HKG/PEK、EWR-HKG/PVG 都有機會。
SFO-PVG 或者都可以,但好快都已經會加到一日兩班。
fb.com/scientisthk2usa/
DIH 發表於 2015-6-4 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 2015-6-3 21:22 發表
不過香港A380 gate好似唔多夠用,而家2200最繁忙EK385,AF185,BA26,EK381,OZ746都霸哂60、62、15、64、23,遲D又加埋LH,QF,KE(後2者744退哂之後都要用番388),而LH、KE又係2200都會出現,就算66可以停388都唔夠

中場掟死狗應該有A380 gate[參考1][參考2],如果真係今年年底可以用住先,都可以應付既。

回主題:

以票價論,SQ都算同ME3追得幾貼,但如從香港出發往歐洲,經SIN比經中東兜遠路,
來回都係中午就要起飛,除非特別想體驗SQ,否則搭SQ時間無優勢。至於澳洲市場我就唔太清楚。

我個人樂見有更多航空公司採用A380,但講真除ME3(尤其是EK)外真係冇乜邊個可以財政上負擔到太多架。
AVD1 發表於 2015-6-4 14:28 | 顯示全部樓層

唔係航空公司唔鐘意用 787 飛歐洲,
係睇邊間航空公司而已。

原帖由 cheungtszfung 於 2015-6-3 22:53 發表
而家用788飛亞洲<>歐洲都唔少,有JL/NH/BA/CZ,個人覺得問題在於788太細隻,遲下會多d航空公司轉用789飛亞洲<>歐洲線

788 細唔細隻就見仁見智,但係我想講大陸航空公司其實偏向用 332 去飛歐美,
332 同 788 比其實兩隻機都係差唔多而已。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2015-6-4 14:40 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-6-3 23:40 發表
其實美國各大航空公司唔似歐亞,普遍有幾個大 hub 分流,相對唔太需要 A380。
UA 的網絡已經係美國三大裏面,最適合用 A380 的。我覺得 SFO-HKG/PEK、EWR-HKG/PVG 都有機會。
SFO-PVG 或者都可以,但好快都已經會加到一日兩班。

某程度都係因為呢點先可以連中東個邊可以大量用 380,
尤其 EK 所在 o既杜拜向來認為做第二係會死,不斷同阿布扎比爭第一。

而 EK、EY 而家都不斷自己建造全球中轉站,
然而酋長國面積又細,大機場得一個,自己本身個地理位置又好,玩 hub to hub 用 A380 簡直就係一流。

問題係而家全球有幾多個好似阿聯酋咁 o既國家,就算地理位置好都唔代表佢有咁多銀紙,
所以波音 787 個 plan 點都係成功過 380,好彩 Airbus 自己都整左條 A350 o既 line 出黎 - 中型長途機,
如果只係靠 A380,Airbus 真係玩完,黎緊幾年都係比波音食哂個市場。

LJ7006 = MF5119 = AVD1