hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 最近唔係幾掂喎…
開啟左側

最近唔係幾掂喎…

AVD1 發表於 2015-5-30 08:40 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2015-5-30 04:50 發表
其實CX的Fanfares只係PR野黎,唔係志在靠fanfares的票價賺錢,令CX在港人的印象係有良心兼會有平飛賣,所以就變相掩飾自己從香港出發的偏貴定價,呢招在PR上贏哂兼又唔會大幅影響自己收入,係好高明

目前一年來回HKG-LHR 3次, ...

我呢幾年坐 CX 長途都仲有得食 Haagen-Dazs,真係唔知歐洲線情況,
過去咁多年,唔記得係 2009 定 2010 有一年冇左 Haagen-Dazs,但之後都有返。

Amenity Kit 就好似係 2010 開始冇,講真,之前佢比我我都係冇用,對我黎講真係影響唔大。

至於地區性航線,
我上個月先坐完 CX 去 TPE,講真佢堆 Fix-Shell 位裝起 773 到又真係舒服過以前裝起 77W 上面,最小個位我真心覺得佢闊左,
同以前堆舊位比,Fix-Shell 有 AVOD 有得比你充電,起地區性航班上已經叫好。

當然,餐飲真係有待改善,我都係識紙盒餐 …… 見到都已經唔開胃。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
2076 發表於 2015-5-30 23:27 | 顯示全部樓層
日本red-eye個餐盒的原意係好,但係會比一眾乘客的impression係縮骨,同埋都係果句,全程機得一包野飲真係差,冇drink service真係同坐LCC但買餐冇分別
抗議962B重組
還我962全日服務
Haydn 發表於 2015-5-30 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2015-5-30 04:50 發表
其實CX的Fanfares只係PR野黎,唔係志在靠fanfa公司res的票價賺錢,令CX在港人的印象係有良心兼會有平飛賣“”,所以就變相掩飾自己從香港出發的偏貴定價,呢招在PR上贏哂兼又唔會大幅影響自己收入,係好高明

目前一年來回HKG-LHR 3次, ...
小弟尋日係SYD去完旅行番黎,就揀左SQ,因為佢Super Deal既價錢比CX直航平2000蚊左右,同埋貪新鮮搭下A380 (以往小弟從未搭過A380)
今次係小弟第1次搭SQ機,SQ縮皮縮成點我唔知,不過小弟就真係幾欣賞SQ既服務
略略講下果4程機:
16/5  SQ863  HKG > SIN  772
16/5  SQ221  SIN > SYD  388
29/5  SQ232  SYD > SIN  388
29/5  SQ868  SIN > HKG  333

SQ無論係HKG-SIN,定係SIN-SYD,FA既服務態度相當好,會同d客有講有笑 (特別係尋日SQ232果程),一間最top既航空公司,無論係長途定短途,佢既服務都要一樣咁好,呢方面我覺得CX就做唔到,聽聞CX長途機服務相當好,但係短途...見版友分享過HKG-TPE既經驗都知,而且我自己都搭過CX來往CTS (都唔算短得去邊掛...),FA既態度都唔係幾好,會大大聲叫客合作d(雖然有d係以為自己揸住張Marco Polo member卡就大曬咁既econ位客),感覺唔係幾好

in-flight entertainment方面,772就細mon,好似係4:3,388就大mon,不過我估唔到既係SQ868果程333,mon唔係用772果隻,而係用388果隻...

芝士同餅乾果度,HKG-SIN就冇,不過SIN-SYD就有

[賣廣告mode]SQ232果程既寬條麵(佢整到成個千層麵咁款)超好食,係我食過咁多飛機餐以黎最好食既一個[/賣廣告mode]

所以如果係要將SQ同CX比既話,我覺得SQ比CX更deserve “the best airline of the world”...
OTIS401 發表於 2015-5-30 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Haydn 於 2015-5-30 23:34 發表
小弟尋日係SYD去完旅行番黎,就揀左SQ,因為佢Super Deal既價錢比CX直航平2000蚊左右,同埋貪新鮮搭下A380 (以往小弟從未搭過A380)
今次係小弟第1次搭SQ機,SQ縮皮縮成點我唔知,不過小弟就真係幾欣賞SQ既服務
略略講下果4程機 ...

SQ機隊的A330都係近幾年先加入
772同773仍然是舊客倉

之前坐SQ2食到個Kitkat甜筒,好想食番但奈何搵唔到
2076 發表於 2015-5-31 07:40 | 顯示全部樓層
其實CX搞成咁某程度上係波羅會的制度弄成的

一大堆人畀錢買左張波羅會綠卡就以為自己係大帝,在機上指指點點,空姐做下做下比客激,咪黑面番你
張鑽石卡的福利又係的,book飛必定有機上,咁CX想唔overbook都唔掂啦

人地SQ的KF係免費申請,PPS就你想畀錢申請都冇,咪唔會有呢啲情況出現
抗議962B重組
還我962全日服務
mattwong09 發表於 2015-5-31 10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 30/5/2015 11:27 PM 發表
日本red-eye個餐盒的原意係好,但係會比一眾乘客的impression係縮骨,同埋都係果句,全程機得一包野飲真係差,冇drink service真係同坐LCC但買餐冇分別

想更正返一樣野,不過唔知日本red-eye可唔可以同台北線直接比較
上星期先坐完CX由台北返香港,有乘客request一杯可樂,而位FA真係比咗一杯可樂佢
所以唔係冇drink service,只係要乘客自己提出想要甚麼飲品
支持1/2A代車行走觀塘線
AVD1 發表於 2015-5-31 10:45 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2015-5-31 07:40 發表
其實CX搞成咁某程度上係波羅會的制度弄成的

一大堆人畀錢買左張波羅會綠卡就以為自己係大帝,在機上指指點點,空姐做下做下比客激,咪黑面番你
張鑽石卡的福利又係的,book飛必定有機上,咁CX想唔overbook都唔掂啦

人地SQ的K ...

咁你未當 AsiaMiles 係 KF 或者會好些小,
老實講 MacroPolo 綠卡其實除左可以提早上機同埋可以排 MacroPolo 黎 Check-in 之外,
完全唔覺得有咩咁值得要比每年 50 蚊美金佢。(一係你就坐夠佢四程)。*

其實我都好懷疑佢而家係唔係真係咁嚴去執行佢所謂每年要飛四個航段,飛唔夠就要比錢續會 ……
AVD1 發表於 2015-5-31 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2015-5-30 23:42 發表

SQ機隊的A330都係近幾年先加入
772同773仍然是舊客倉

之前坐SQ2食到個Kitkat甜筒,好想食番但奈何搵唔到

所以如果拎 SQ o既舊艙設備同 CX 換左艙 o既地區性航線產品,無可否認 CX 真係會比 SQ 好。
唯我最唔滿意係自從國泰換左 Fix Shell 之後就無啦啦整走左 Y 位個腳踏 ……
PS8851@182 發表於 2015-5-31 11:19 | 顯示全部樓層
volvo_chan 發表於 2015-5-31 11:35 | 顯示全部樓層

原帖由 dtfaiwong 於 2015-5-30 00:39 發表

同意,聽過D服務業朋友講過其實大部分大陸遊客唔難服侍,係香港D傳媒不斷醜化,跟住香港人就以為自己高人一等!

同埋我唔明白D人坐Econ想要D乜野服務,特別係short haul, 坐低派餐收餐跟住就落機,你想人地點?Long haul 十零個 ...

既然有師兄敢開聲話香港人(我話又有其他師兄唔岩聽),我也不妨直說,
其實我文中所講的麻煩客,大部份就係指香港人,香港人坐飛機要求多多,
乜都攞到盡,驚死蝕底,無禮貌,講野大聲,少少野唔順意就投訴投訴再投訴。

我有幾個朋友係SQ FA,交流時都異口同聲SIN-HKG線係SQ FA最痛恨航線之首,
特別係用A380的SQ856/861,果班機好多FA會臨時call sick,
所以好多時做果班機的FA,多數只係Stand by臨時頂上。
點解惡做?3小時15分A380做Full service,
仲要客人大多數是麻煩客比例佔極高的香港客+新加坡客,
無錯.....新加坡客的不受歡迎程度在SQ FA來說比香港客更高(CX就掉轉)。
至於大陸客,佢地除左部份客係大聲講野外,反而無乜太多麻煩野,
好多時食完就訓或睇AVOD。所以類似的SQ廣州線卻沒有FA所講港星線咁多麻煩客。
論FA的受歡迎程度,中國大陸線事實上是比香港同印度線好做好多好多。

我平時坐開SQ的商務艙(多數飛SIN-HKG/LHR/TPE),經濟艙幾年無坐過情況唔清楚,
商務艙的新加坡客好多都係要求多多,service一個坡客的時間可能是普通客的兩三倍,
中年果班最惡頂,特別是中年女坡客,真係當班SQ FA係工人咁洗的...

我坐咁耐SQ,FA好少黑面,有時間仲同你吹陣水先,坡客就做完即刻掉頭走做第樣野,
掉返轉係CX,我所講的情況也會一樣發生,對外藉客態度比對local客好。

至于你信不信,我反正信了