hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 最近唔係幾掂喎…
開啟左側

最近唔係幾掂喎…

S315E 發表於 2015-5-29 01:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

又罷工
又公關…

不過形象好似喺航空界早早插水,喺不斷用錢「造勢」去呃無知羊群  
Sita1004-1017 發表於 2015-5-29 07:23 | 顯示全部樓層
D機票貴到死,我真係唔撘
AVD1 發表於 2015-5-29 10:11 | 顯示全部樓層
老實講,香港人睇國泰唔順眼,
其實佢死對頭同樣如是,我上網都見到有部份新加坡人鐘意 CX 多過 SQ ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hkbw 發表於 2015-5-29 12:17 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-5-29 10:11 發表
老實講,香港人睇國泰唔順眼,
其實佢死對頭同樣如是,我上網都見到有部份新加坡人鐘意 CX 多過 SQ ……

呢間野, 衰, 都唔係第一日~~

當年我成日飛既時候, 用英國口音流利英語扮唔識中文, 佢地d服務態度已經好好多~ 佢地一向對本地客差, 對外地客好~
殺雞焉用牛刀?!
volvo_chan 發表於 2015-5-29 12:54 | 顯示全部樓層
航空公司是反映該地方的縮影,那地方如何,那地方之航空公司也是如何。
香港和新加坡人都有一種隔離飯香的心態,即係亞洲普遍的純洋心態....

至於CX,想服務好首先千萬不要坐經濟艙(PY也可免則免),
坐過CX的經濟艙,服務上同今日的大陸四大國際航空唔差得遠,
可能近幾年CX主攻大陸市場,近年CX經濟艙服務明顯很大陸化...

近兩年我算坐得多CX(不過只飛TPE線,CX夠密),但只限商務艙,
坐經濟艙見到班晚娘面Crew真是心情大減,坐商務艙就較少態度問題,
始終商務同頭等之團客/大陸客/印度客/麻煩客比例上遠比經濟艙少!

至於SQ,坐左佢十年,眼見近幾年比中東三傑+CX打到殘,
服務上我發覺已經開始慢慢退步,有留意/坐開SQ的朋友,
可見近幾年SQ不斷縮縮縮,北美線比CX/EK打到殘,
歐洲線比CX/EK/QR轉機客搶左成半,SQ也無還擊之心,
而家得返澳紐給同印度線叫做有心做,近年SQ的航線都無乜發展,
CX卻圍堵式不斷開辦歐美新航線,SQ就企晒係度,心淡...
至于你信不信,我反正信了
neosan 發表於 2015-5-29 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2015-5-29 12:54 發表
航空公司是反映該地方的縮影,那地方如何,那地方之航空公司也是如何。
香港和新加坡人都有一種隔離飯香的心態,即係亞洲普遍的純洋心態....

坐過CX的經濟艙,服務上同今 ...

點解CX可以發大黎做, SQ就原地搭步?
證明好多轉機客揀左CX(對佢地黎講平過SQ)
一間airine要做得成功, cut cost係第一步

之前有報道指一張HKG-LHR既機票利潤少過100HKD
服務好既代價咪係成本高囉

CX就係cut cost到一個水平大部份人仲可以接受 (唔計飛機迷)
買機係保守, 唔買A380, 但係保持機隊盡力簡單
所以年年都有錢賺咁濟
AVD1 發表於 2015-5-29 13:04 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2015-5-29 12:54 發表

其實東南亞三大航企(TG、MH、SQ)都冇咩邊間冇縮,
反而真係有明顯進步應該係得 GA 一間。
AVD1 發表於 2015-5-29 13:07 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2015-5-29 13:04 發表

點解CX可以發大黎做, SQ就原地搭步?
證明好多轉機客揀左CX(對佢地黎講平過SQ)
一間airine要做得成功, cut cost係第一步

之前有報道指一張HKG-LHR既機票利潤少過100HKD
服務好既代價咪係成本高囉

CX就係cut cost ...

根本 A380 就唔係重點。普通乘客黎講最重要都係準時到,尤其對於商務客更甚,最好時間靈活就更好,呢兩點國泰事實係交到功課。

至於 HKG - LHR 少過 HKD 100 我唔知條數佢點樣計出黎,
但我想講就係,一架飛機除左載客之外仲有載貨,而貨運一向都幫航空公司搵唔少,
呢樣野都可以解釋到點解當年 Oasis 咁快玩完,某討論區當年就已經講佢機肚係空的。
volvo_chan 發表於 2015-5-29 13:34 | 顯示全部樓層
CX搵岩左條路,機型適中簡單,經濟性佳,
長短線班次密商務客最鐘意,轉機客又唔洗等咁耐,
反觀SQ,雖然用A380真係顯得高大上,
不過你睇佢大部份線都係每日一班,
熱門port頂多都係每日三四班,
你睇CX,超長途的NYC直航做到每日四班,SQ得一班(SIN直航又做唔住),
而家連新加坡人自己去北美都唔多坐SQ,
佢地飛美國坐CX的遠比SQ多....
我早前聽SQ朋友講,SQ的美國線已經唔多local坐,
客源只是靠外站客支持,例如SFO, JFK線,
只是靠HKG/ICN/FRA客先頂得住,
好多客流失左去CX/EK...
你睇而家SQ1/2的HKG-SIN段轉用77W後
仲容易左訂位就知咩事!

PS:其實自大陸四大航近年不斷開辦歐美長途線及機種更新後,
CX的大陸<>北美客都有一定程度影響,航空業競爭真是越黎越大。

至于你信不信,我反正信了
AV115 發表於 2015-5-29 13:55 | 顯示全部樓層

其實 CX 商務服務好,唔見得因為D客易服侍。我有幾位朋友做 CX FA,不約而同都話大陸客其實好服侍過港客。而佢地最憎既,其實係商務班自以為俾得起錢大晒既港客 (當然唔係話你~) 可能商務服務好只不過係人手相對Y class 充足而已

作為o係美國飛過唔少既人,基本上我對飛機 service 既要求係零。相比起美國一眾航空公司,其實CX 真係算唔錯。另一方面,當我發覺每次搭飛機,環顧四周都冇乜人食晒成個飛機餐唔浪費既時候,站在環保角度,我絕對支持每班機唔放足食物,尤其係小食同甜品。冇錯 CX 係姑寒,但係唔見得貪字行頭既港客有幾高尚。所以我絕對同意你講「那地方如何,那地方之航空公司也是如何」。