hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 最近唔係幾掂喎…
開啟左側

最近唔係幾掂喎…

2076 發表於 2015-5-31 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2015-5-31 11:35 發表

既然有師兄敢開聲話香港人(我話又有其他師兄唔岩聽),我也不妨直說,
其實我文中所講的麻煩客,大部份就係指香港人,香港人坐飛機要求多多,
乜都攞到盡,驚死蝕底,無禮貌,講野大聲,少少野唔順意就投訴投訴再投訴。

我有幾個朋友 ...

所以其實我都話,你點對人,人地點對你,但係都估唔到班380其實SQ班FA會走去port sick

SIN-HKG都坐過一次SQ一次business,雖然係regional seat,但係都好好,我也盡量不麻煩FA了
抗議962B重組
還我962全日服務
bombmanhk 發表於 2015-6-1 00:33 | 顯示全部樓層
講問HKG-SIN....
好多年前分別坐過SQ/QF 去SIN.....
當年明顯睇到SQ 同QF 服務係有分別, 加上D FA 真係NICE D, 所以定性咗SQ 服務係唔錯

有師兄講過SQ轉機除咗去澳洲有D優勢外, 其他都冇乜特別...
當年( 又係當年 ) 諗住HKG-LHR 坐乜好?
一見到SQ 有A380 同只係$ 61XX,(當時未咁輕中東三寶) 就諗住坐, 點知就俾D同學仔一口反對咗
最後買咗價值$55XX 的VS200/201 來回LHR
2076 發表於 2015-6-1 01:39 | 顯示全部樓層
SQ轉機貴過直航緊係比人BAN,點正都好都用多你4個鐘......
倒不如搭VS算?
抗議962B重組
還我962全日服務
gordon 發表於 2015-6-1 02:45 | 顯示全部樓層

老實,其實CX同SQ我都坐過,甚至『更年輕,很海南』果間都坐唔少
不過上次坐CX已是1994年的事,還是坐三星客機,而坐SQ也是2001年的事,不過坐的是當時全新的777-300,不過以當年來說,SQ的服務以至餐飲都比CX好.

同埋好現實,澳洲返港來回票,係SQ才有三個月票,加上價錢平,簡直就係留學生恩物.

不過近年都是坐LCC算了,費事期望愈大失望更大.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
krausssammy 發表於 2015-6-1 08:50 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2015-5-30 00:56 發表
講開amenity kit, 派拖鞋真係晒氣
要著既人, 9成9都自己帶左對
派對厚socks就仲無謂.. 個廁所濕架.. 點入去丫?
又著返對鞋? 咁我不如著返自己對socks

有錢的人, 自己果對都好過佢. 著來做咩呀

少坐Flight 就會有要求, 坐得多果啲人就坐LCC 都接受到.
咁你話Service 真係重要嗎

Cut Cost 最重要, 保住個公司品牌. CX 的精算, 計劃已經係一個老牌公司. 思維貼近 HSBC 呢啲大公司.
你話佢對員工唔好, 老實一個Crew 80 個鐘, 計埋Allowance 得 $13000, 見工人龍長到圍住CX City...

以唔係你死就我亡的心態, 一定員工死先好過公司死.

Cut Cost , 你15 年前坐下, 大部份Airline 的Child Toy 多到爆, Playing Card 唔洗錢, 舉下手就可以去下機頭度參觀, EY 上機都有熱毛巾.............
但果陣去一程BKK 係打工仔的半個月人工.... :lol:lol
但果陣EY 未廣泛有PTV

唔好要求咁多吧.... Upgrade 定Cost Down ... 自己想想呀
gordon 發表於 2015-6-1 11:18 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2015-6-1 08:50 發表

少坐Flight 就會有要求, 坐得多果啲人就坐LCC 都接受到.

Cut Cost 最重要, 保住個公司品牌. CX 的精算, 計劃已經係一個老牌公司. 思 ...
老實, 小弟都好耐冇坐過CX, 而更年輕很海南果間公司都係因為平先坐(不過都未必有下次了, 成日Delay).

坐幾個鐘頭的Short haul flight果D, 真係坐LCC反而仲好, 起碼我要食乜, 機上要有乜, 要唔要寄艙, 付過錢就有(上次坐TZ更是坐全新的B787), 感覺會比我付了傳統航空價格但用唔晒或者唔滿意佢的服務的感覺更好.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
2076 發表於 2015-6-1 19:24 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2015-6-1 08:50 發表

Cut Cost 最重要, 保住個公司品牌. CX 的精算, 計劃已經係一個老牌公司. 思 ...

講起熱毛巾,SQ宜家仲有,長途機更加有兩次service,CX緊係冇啦
抗議962B重組
還我962全日服務
LZ4519 發表於 2015-6-1 23:18 | 顯示全部樓層
老實講...short haul真係好少揀CX...價唔算平...只係上落快...
真心覺得SQ/scoot都好過cx..
Haydn 發表於 2015-6-2 08:07 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2015-6-1 19:24 發表

講起熱毛巾,SQ宜家仲有,長途機更加有兩次service,CX緊係冇啦
除左熱毛巾,SQ既econ位仲有餐牌tim,不過list左來回方向飛機餐既選擇+飲品list (設英文+簡體中文版本, 不止於SIN-HKG) (以SIN-SYD為例,同一本會list曬SQ221同SQ232既飛機餐,事關SQ221到SYD之後就做SQ232,反之亦然)
sorry for側頭睇相
Update: 小弟撈亂左樟宜機場同SQ對中文既使用, 其實SIN-SYD都有中文餐牌 (如果唔係點解小弟之前會講寬條麵=千層麵...), 樟宜機場就只對往中港澳台既航班先附設簡體中文顯示

AVD1 發表於 2015-6-2 10:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Haydn 於 2015-6-2 08:07 發表
除左熱毛巾,SQ既econ位仲有餐牌tim,不過list左來回方向飛機餐既選擇+飲品list (以SIN-SYD為例,同一本會list曬SQ221同SQ232既飛機餐,事關SQ221到SYD之後就做SQ232,反之亦然),SIN-HKG更加會有簡體中文版本,所以呢條線既餐牌 ...

SQ Y 位個餐牌又真係整得幾靚,似足 CX J 位咁,
CX Y 位個餐牌只係得張卡紙 (Two-fold),短途機就冇啦當然。
LJ7006 = MF5119 = AVD1