hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵來年票價及優惠 (同時公佈撥備買LR 新車) ...
開啟左側

港鐵來年票價及優惠 (同時公佈撥備買LR 新車)

樓主| marcowong1011 發表於 2015-6-2 12:11 | 顯示全部樓層

睇到fb 有人reply 話咩「中意show off自己幾咁識野」乜乜乜wor
我想講一句, 別忘記呢個post 最初係一路睇記者會直播, 一路即時更新, 同考listening 冇分別
hkth 發表於 2015-6-20 20:00 | 顯示全部樓層
提提大家, 港鐵新票價會在明日(2015年6月21日)開始實施, 並實施新優惠.

商業電台報導:
港鐵明日起加價並推出多項優惠
K.C.R2007 發表於 2015-6-20 20:54 | 顯示全部樓層
我倒係好期待新輕鐵會唔會比我地驚喜
製造商繼續係南車?定係西門子、龐巴迪、川崎?
又或者列車設計會否有新意?
定係一切新瓶裝舊酒?
h2o 發表於 2015-6-21 00:09 | 顯示全部樓層

昨日搭輕鐵見到西鐵轉車站張「免費轉乘限12個輕鐵站」的告示終於會換,唔知係咪真係會改正。另外輕鐵車廂裡面有張告示一樣會改,似乎實行近廿年的290元附加費終於都要加價?
lsc04d11 發表於 2015-6-21 10:09 | 顯示全部樓層
講開加價,我都唔明點解港鐵巴士由$4.3加到$4.5既時候,特惠唔會加$0.1?
反正兩蚊資助,長者及合資格傷殘人士都係收$2,仲可以向政府收$0.1呢!(積少成多)

而家d細路都唔使加價……
仲有「特惠車票是成人車票的一半(五仙亦作一角計算)」越黎越錯!
HKMTR_A140 發表於 2015-6-21 10:16 | 顯示全部樓層
輕鐵新車我諗你地都唔駛有咩期望,當前三期既車都開始翻新到同四次車一樣樣時,唔好期望新車個樣會有改變,同埋我諗都係UGL+中車呢個配搭架啦
kuma0723 發表於 2015-6-21 21:44 | 顯示全部樓層

今日拎左新車費表睇完之後,不停大駡....... 可以講加價加到離哂大譜,觀塘同藍田相差一個站,車費又多3蚊.......簡直#z@**%#$%xyz

alexleechaksum 發表於 2015-6-22 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kuma0723 於 2015-6-21 21:44 發表
今日拎左新車費表睇完之後,不停大駡....... 可以講加價加到離哂大譜,觀塘同藍田相差一個站,車費又多3蚊.......簡直#z@**%#$%xyz

一個站加$3?
有無咁多呀
最多咪加幾毫子…
cruisesnet 發表於 2015-6-22 09:42 | 顯示全部樓層
原帖由 alexleechaksum 於 2015-6-22 00:47 發表

一個站加$3?
有無咁多呀
最多咪加幾毫子…

佢係話坐多一個站要比多$3
dogdog002 發表於 2015-6-22 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2015-6-21 00:09 發表
昨日搭輕鐵見到西鐵轉車站張「免費轉乘限12個輕鐵站」的告示終於會換,唔知係咪真係會改正。另外輕鐵車廂裡面有張告示一樣會改,似乎實行近廿年的290元附加費終於都要加價? ...

而家又改番做轉乘限死左係某個價錢 $4.7左右而唔係幾多個站

而再加埋 全程只限兩個小時既條款