hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輕鐵結束20年壟斷局面
開啟左側

輕鐵結束20年壟斷局面

053h4 發表於 2006-4-30 00:51 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2006-4-30 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-4-30 00:46 發表

本人早前的立論就加入小巴, 並沒有只計算巴士罷

Sorry, 原來呢句係您講先...

點講都好,沙田係唔夠荃灣一村一線,
因為沙田區內線至少巴士係穿過市中心,
但荃灣基本上穿唔過,好多時到市中心一定要轉車。

只不過,個人認為沙田個模式始終比荃灣好。
我上荃威寧願俾多五毫一程過,好過去到地鐵站
轉車。

如果唔係城隧線、欖隧線造就幾條由一個邊緣區
穿過市中心去另一個邊緣區既線,情況可能更差。

再回 ayu 兄:屯門做唔到,係因為做接駁果個係輕鐵。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
leefung 發表於 2006-4-30 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-4-30 00:51 發表

你估我話ga, 我識個個屯門人都差唔多咁講
而且, 又迫\又慢\又唔準, 唔洗我"屈"
以前無論區議員\報紙的調查, 都有D咁既結果....

另外, 以輕鐵站的設計, 幾個站是一個短距離嗎?

老實講
有好多搭過輕鐵的人都唔鐘意搭佢r
包括我

但客觀咁諗
輕鐵亦都有好多好處係巴士做唔到
第一,佢做到屯門各屋村都有站,同埋好方便
呢點就算係巴士係屯門有區內線,巴士都做唔到的地方
第二,我都覺得價錢好平
由良景去到元朗都係4蚊左右
巴士起碼要6.6
hk_ayu 發表於 2006-4-30 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-4-30 00:38 發表
係lor....最好個個都"迫上迫落", 我倒日日迫車迫地鐵
不過, 我鐘意"咁迫"唔可以代表大部份唔喜觀迫的大西北居民lor
另外, 幾時有人話"迫"先叫環保, 唔怪等輕鐵服務網絡大左都唔加車?
另外, 環保是"應用即用", 反之物極必反

咁大卡地鐵設計無記錯先迫3百幾人,
咁細卡輕鐵要迫200人........

地鐵係380人,
輕鐵唔係細地鐵好多

何謂"應用"??
每個人定義唔同,
有人認為應用2張紙巾抹咀,
有人認為應用半張紙巾抹咀

閣下仲話環保是"應用即用",
用咁主觀的角度睇環保,
難怪地球末日將至
gn3509 發表於 2006-4-30 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-4-30 00:57 發表

閣下仲話環保是"應用即用",
用咁主觀的角度睇環保,
難怪地球末日將至

當閣下可以唔開燈,唔用電,唔用紙,唔用膠製品呢啲"應用即用"既野時
先再來發表你既偉論吧
你而家只係响度自打咀吧
上網已經唔係一樣應用既野,佢都破壞緊環保,咁你又上?
今期流行:690是原罪
Eddie 發表於 2006-4-30 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-30 00:59 發表

當閣下可以唔開燈,唔用電,唔用紙,唔用膠製品呢啲"應用即用"既野時
先再來發表你既偉論吧
你而家只係响度自打咀吧
上網已經唔係一樣應用既野,佢都破壞緊環保,咁你又上?

用電腦傳遞信息節省唔少紙張
邊個話上網唔環保?

gn3509 發表於 2006-4-30 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2006-4-30 01:02 發表

用電腦傳遞信息節省唔少紙張
邊個話上網唔環保?

上網要開電腦,開電腦要用電,用電會製造污染,污染就唔環保
而用紙都唔屬於"應用即用"
所以以佢定義,最環保?用口囉,乜資源都唔駛用

今期流行:690是原罪
hk_ayu 發表於 2006-4-30 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-4-30 00:51 發表

假設兩個輕鐵站距200米,
幾個站當4個站,
都係800米

行800米快則10分鐘慢亦只係15分鐘,
咁都要搭車!!??

應用即用嘛,
難怪地球末日將至
Eddie 發表於 2006-4-30 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-30 01:02 發表

上網要開電腦,開電腦要用電,用電會製造污染,污染就唔環保

咁有冇更環保o既野可以代替互聯網?
ahbong 發表於 2006-4-30 01:05 | 顯示全部樓層

你識既屯門人有無一百個
佔五十萬屯門人口既幾分之幾
如果你識既全部係巴迷
你既 sample 更加係完全沒有參考價值
我真係好憎D人成日話「我識D朋友話輕鐵乜乜乜,西鐵物物物」
所以全新界西既人都應該覺得輕鐵乜乜乜,西鐵物物物
簡直係荒謬既邏輯
在統計學上完全係無意思
唯一有意思係真正既乘客量

民意調查既結果...
我話你知丫
地鐵最近做果個調查顯示乘客係贊成加價
哈哈... 你唔會真係信掛
諗野要有多些少分析力
區議員想屈輕鐵減價、買車、加班
當然會造到個結果有咁衰得咁衰

若果你講既係事實
試解釋一下點解輕鐵咁多人搭(每日 38 萬人)
但我又見唔到成條路都係唔搭輕鐵而行路既人?