hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 元朗洪福邨入伙後, 應該改變洪天路緊急月台作正常使用? ...
開啟左側

元朗洪福邨入伙後, 應該改變洪天路緊急月台作正常使用?

樓主| timewater 發表於 2015-6-3 12:26 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2015-6-3 06:03 發表

是但放一兩條?放得610,唔放614/615。放埋751俾天水圍客。
唔通又好似山景南北,只放往元朗/天水圍既班次?

咁樣反正都係要等,點解唔寧願等一架可落車近D既K75?(如果遲D真係搬得入去經埋PTI,輕鐵站仲有咩用?俾尚城住客用?)(就 ...

why not both?
Kaix 發表於 2015-6-4 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 alexleechaksum 於 2015-6-2 12:31 發表

就咁睇好似都唔係好近
唔知有無可能將輕鐵伸延去洪福邨呢

兩座樓距離都叫遠??
EX-TL 發表於 2015-6-18 21:47 | 顯示全部樓層
洪水橋新發展區第三階段社區摘要尋日出左, 洪天路.青山公路.洪元路.洪水橋田心路內包括緊急月台建議被劃為"OU", 將會發展為商住項目, 而洪水橋新市鎮之大, 並非局限於現時輕鐵洪水橋站兩旁, 而是北至流浮山, 西至港深西部公路, 東至天水圍站, 南至青山公路及泥圍, 洪福邨只是發展區中一丁點, 整個項目範圍比天水圍新市鎮更大, 商業用地總面積有中環+灣仔般大, 是新界區最大型商業區, 公私營房屋比例為51:49, 連同天水圍新市鎮的比例則為69:31, 還設有工業區(主要為物流.高科技), 市鎮公園, 區域廣場, 西鐵綫洪水橋站(位於亦園), 環保運輸系統等, 環保運輸系統會於青磚圍東北面設廠, 走線除了穿越新發展區, 還會取代介乎洪天路與天華路之間一段天影路, 與天水圍的輕鐵天水圍站至頌富站平行.

洪福邨以東會集中發展醫療有關的項目, 而南面和西面也以發展住宅為主, 加上連接天水圍站與洪水橋新市鎮東部的環保運輸系統有機會沿洪天路向南延伸至元朗南新發展區(唐人新村), 似乎洪福邨有鐵路直達家門並非冇可能, 只係時間問題.
ksmbh 發表於 2015-6-18 21:58 | 顯示全部樓層

個預想圖去睇
環保運輸系統似乎係低地台電車
不過呢
又整個新系統
去天水圍住宅區 大馬路
都要轉車
係咪用返輕鐵仲好?!
GK3258 發表於 2015-6-18 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2015-6-18 21:58 發表
個預想圖去睇
環保運輸系統似乎係低地台電車
不過呢
又整個新系統
去天水圍住宅區 大馬路
都要轉車
係咪用返輕鐵仲好?!

[純ff]不如成條upgrade做低地台電車
KG1428 發表於 2015-6-18 23:39 | 顯示全部樓層
把614P,615P拉去洪天路總站好D
EX-TL 發表於 2015-6-19 01:09 | 顯示全部樓層

該環保運輸系統可以是電動巴士呢! (書入面搵到一張BE1@2的照片)

現階段還未到考慮使用什麼車種運行該運輸系統.
cn2661_2d32 發表於 2015-6-19 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-6-18 22:24 發表

[純ff]不如成條upgrade做低地台電車

個人覺得根本應該咁做,
呢個年代低地台電車技術成熟,
拆左d月台同換新車就得
每次拆半個月台,安鋼造臨時月台頂住先, 下面鋪臨時鋼板地台
新車到就拆走鋼架. 其他基建如路軌, signal, 電纜全部唔洗換
冇月台安全得多, 上落又快.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kei_hk 發表於 2015-6-19 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2015-6-19 01:14 PM 發表

個人覺得根本應該咁做,
呢個年代低地台電車技術成熟,
拆左d月台同換新車就得
每次拆半個月台,安鋼造臨時月台頂住先, 下面鋪臨時鋼板地台
新車到就拆走鋼架. 其他基建如路軌, signal, 電纜全部唔洗換
冇月台安全 ...

誰人來付款換新車?

唔好忘記批大陸車仲可以用「新車」去形容﹐最舊的一批車只係27年仲要番新完唔係好耐﹐現在去決定去換車﹐似乎真係好浪費使用中的列車。

另外﹐新車舊車交接期共用期﹐都會相當麻煩﹐因為月台在共用會有難度。

cn2661_2d32 發表於 2015-6-19 14:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-6-19 13:46 發表

誰人來付款換新車?

唔好忘記批大陸車仲可以用「新車」去形容﹐最舊的一批車只係27年仲要番新完唔係好耐﹐現在去決定去換車﹐似乎真係好浪費使用中的列車。

另外﹐新車舊車交接期共用期﹐都會相當麻煩﹐因為月台在共用會有難 ...

錢只係某上市公司用來唔做野同向市民開刀嘅籍口.
君不見Manchester Metrolink同London DLR, 為左upgrade都係十幾二十年車照換走
至於月台問題, 新舊車並行果陣段時間一係我之前suggest, 拆一半月台, 新車用拆左果段上落 (只係前一兩卡),
一係直頭係原有月台再之前或後上落. 路面車彈性大得多.

亦可以考慮大陸車局限只限某線直到退役, 一二三代全退用新車代替.
如果話難適應, 唔會難過東鐵12卡改9卡加換門位其間新舊混跑時期.
可知東鐵基本上冇可能一夜間換所有車.
而且論繁忙東鐵一定更繁忙.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.