hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 為何當年青山公路與屯門公路的交界位冇規劃多一對出入口 ...
開啟左側

為何當年青山公路與屯門公路的交界位冇規劃多一對出入口

EX-TL 發表於 2015-7-1 03:52 | 顯示全部樓層

樓主經常將簡單的事情形容得好複雜, 我睇完頭兩段都唔知佢講邊度, 睇埋落去
先開始意會到好似講緊三聖廟嗰頭.

其實夾硬整引路出入屯門公路唔係冇辦法, 只係睇危唔危險, 置樂巴士總站前面
可以打通佢, 車輛直接由青海圍出屯門公路, 而就算好似樓主咁建議, 用返屯興路
出入屯公又唔係好嘥你時間, 俾你整到又如何?

大埔公路六合村又要整條行車橋剷落青沙收費廣場?
青山公路葵涌段又駛唔駛整條直路剷入麗瑤邨?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3n370 + 1 + 1 置樂花園的甜醬 :P

查看全部評分

dongfeng 發表於 2015-7-1 11:12 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

其實樓主「志在將軍」,想在比起現在來說,以前的建設規劃較不理想,便想一些思想幼稚的理由來插前港英政府的不是!

這位「志將」經常貼文扮深奧,扮有道理,嘩眾取寵,浪費不少站友的閱文時間!

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +11 收起 理由
hokachung + 1 + 10 志在將軍
EX-TL + 1 哦… 原來他是「置樂花園的甜醬」:) ...

查看全部評分

에이핑크 대박!
hokachung 發表於 2015-7-1 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-7-1 03:52 發表
大埔公路六合村又要整條行車橋剷落青沙收費廣場?
青山公路葵涌段又駛唔駛整條直路剷入麗瑤邨?

你做乜爆埋人地下次開post嘅topic啫

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Gary_B + 5 智將開 post 無限 loop ,每隔13日就推文 ...

查看全部評分

Gary_B 發表於 2015-7-1 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-6-29 07:01 發表
為何當年青山公路與屯門公路的交界位冇規劃多一對出入口直接出入屯門公路與青山公路?
即係一條引道由屯門公路北行直接落斜到青山公路,另一條引道由青山公路打個圈上斜到屯門公路南行?

答案好簡單
因為要等埋發叔

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +21 收起 理由
nwfb1601 + 1 + 10 等埋發叔!
s3n370 + 1 + 1 係喎,發叔地頭,梗係要等埋發叔! ...
dongfeng + 1 + 10 等埋發叔!

查看全部評分

jpoon 發表於 2015-7-3 03:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-6-30 12:45 發表
其實﹐我都唔係好肯定樓主所講的正確位置
我意會到係三聖村附近加一個接駁位﹐唔知我理解有無錯誤。

如果我無理解錯誤﹐當年這個位都未適宜建接駁路。

可參考附圖最右方的一端﹐便是屯門公路同青山公路的交疊位﹐可以看 ...
青山公路同屯門公路交界位附近,以前有間天后廟,而屯門公路更加係開山出嚟,所以應該唔關係海事
至於唔駁出口其實都合理,諗下果個位係大斜路,如果駁出口,會唔會有車剎唔似掣衝出燈位呢
另一方向上山似乎又斜得滯
http://jpoon9394.blogspot.com/
DIH 發表於 2015-7-3 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2015-7-1 20:49 發表

答案好簡單
因為要等埋發叔

唔排除真係「等埋發叔」(及其老婆):皇珠路

我估計呢個位無出入口的原因如下:
.皇珠路車速快、需求大,優先考慮
.服務範圍細,未有海榮路前只有置樂一帶
.輕鐵青山灣延線,若在該處設出入口會有安全問題,或至少構成不確定因素

樓主| paul2357paul 發表於 2015-7-5 07:27 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2015-7-3 11:51 發表

唔排除真係「等埋發叔」(及其老婆):皇珠路

我估計呢個位無出入口的原因如下:
.皇珠路車速快、需求大,優先考慮
.服務範圍細,未有海榮路前只有置樂一帶
.輕鐵青山灣延線,若在該處設出入口會有安全問題,或至少構成不確定因素 ...

嫌屯門公路直接上落青山公路南端位置的引道太斜,可以改為兜個半圓連接青山公路北端位置,這樣更加唔會影響輕鐵服務。
事實上置樂區和安友兆麟區在接著下來市中心區大玩屯發路屯喜路輔道孖寶作為直接出入屯門公路的超正概念之中繼續輸掉了直接出入屯門公路的機會及其巴士大站,而且置樂區更冇埋輕鐵,因此政府應該要為此而被炮轟。
新墟區果邊亦都係,點解井財街到頭來唔順便做埋直接出入屯門公路的功能?對著北行果邊在有育康街和新德街作為屯門公路的出入口。

dongfeng 發表於 2015-7-5 10:32 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

這位「志將」,開井財街出入屯門公路路口,要付出代價如下:
1. 井財街必須改為單程南行,以作配合。
2. 屯門公路南行,紅橋巴士站也須取消。

樓主,稱得止「志將」的,與你平時一向的貼文思維有關! 如你真的不明何謂「志將」,那真的要與其另一同音詞形容你了!

에이핑크 대박!
jpoon 發表於 2015-7-5 23:04 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

講緊紅橋巴士站?
http://jpoon9394.blogspot.com/
dongfeng 發表於 2015-7-6 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2015-7-5 23:04 發表
講緊紅橋巴士站?
是紅橋,謝指正。
에이핑크 대박!