hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [世界火車站巡禮]雅加達Duri火車站(前JR東,東京私鐵通勤 ...
開啟左側

[世界火車站巡禮]雅加達Duri火車站(前JR東,東京私鐵通勤電車)

Oliver_ME16 發表於 2015-8-8 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-7 14:52 發表
北韓就係中國隔離,人地使咩甘遠路途向千里之外嘅龜龜要車
而且尼種封閉國家肯唔肯比龜龜派技術人員過去長駐指導都成問題(分分鐘人身安全都未必保障到)

就算軌距符合,列車長度都未必符合當地規格
以南韓KORAIL為例,一卡 ...

係20米唔係兩米!!!
10000mm等於十米
我...
cn2661_2d32 發表於 2015-8-8 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Chi_Hang 於 2015-8-3 22:45 發表
前南武線205 系電車​​,在上個月終於運抵雅加達了:-
https://www.youtube.com/watch?v=moo-Nb9pzCM

相關的新聞報導:-
https://www.youtube.com/watch?v=82yMAFtBZVQ

前南武線205 系電車​​,以六卡為一組,并以兩組車拼 ...

有冇留意到車底加左好多新儀器? 唔知係咩黎嘅呢
睇番落船嘅片, 呢d白色箱未出現
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
sammyleung719 發表於 2015-8-9 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-7 14:52 發表
北韓就係中國隔離,人地使咩甘遠路途向千里之外嘅龜龜要車
而且尼種封閉國家肯唔肯比龜龜派技術人員過去長駐指導都成問題(分分鐘人身安全都未必保障到)

就算軌距符合,列車長度都未必符合當地規格
以南韓KORAIL為例,一卡 ...
你不如搵把拉尺度下兩米有幾長啦...
sammyleung719 發表於 2015-8-9 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2015-8-8 23:41 發表

有冇留意到車底加左好多新儀器? 唔知係咩黎嘅呢
睇番落船嘅片, 呢d白色箱未出現
信號系統都唔同啦...日本用開既ATS,ATC去到當地都冇用,而日本就需要呢D PARTS

至於行走裝置(例如有冇轉用VVVF,SIV呢D)就唔知啦...不過基本上應該冇變

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cn2661_2d32 + 1 + 1 Thx,唔記得左信號系統

查看全部評分

K.C.R2007 發表於 2015-8-9 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2015-8-9 00:11 發表
你不如搵把拉尺度下兩米有幾長啦...
sorry我搞錯左,應該係Korail一卡通勤電車長20米,MLR一卡長23米話時話我覺得MLR本身就過長

樓主| 89B 發表於 2015-8-10 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2015-8-9 00:16 發表
信號系統都唔同啦...日本用開既ATS,ATC去到當地都冇用,而日本就需要呢D PARTS

至於行走裝置(例如有冇轉用VVVF,SIV呢D)就唔知啦...不過基本上應該冇變

印尼上年全殺批非空調EMU當中有批係2000年前後向日本全新訂車用VVVF,15年車就玩完
今次JR東派人教印尼人維修磁添加勵磁控制方式既205系,
並在2019年前退哂非磁添加勵磁控制方式既二手日本電車
在當地各二手日本電車現只有東葉1000形・東京メトロ5000系用205系相同的制動方式
應該唔駛退

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
sammyleung719 發表於 2015-8-10 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2015-8-10 23:03 發表

印尼上年全殺批非空調EMU當中有批係2000年前後向日本全新訂車用VVVF,15年車就玩完
今次JR東派人教印尼人維修界 用磁添加勵磁控制方式既205系,
並在2019年前退哂非磁添加勵磁控制方式既二手日本電車 ...
連203系/05系呢D斬波車都要退埋?
 樓主| 89B 發表於 2015-8-11 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2015-8-10 23:54 發表
連203系/05系呢D斬波車都要退埋?

未來日本將退唔少磁添加勵磁控制方式,
JR東海有米殺哂批Kiha40後應該郁211系,緬甸唔會又想要呱?
反而下輪大退役既武藏野205,當中批M車改了VVVF既205應該唔益印尼
因南武205先頭化改造编成及209都係送去長野拆
或且同仙石/日光*宇都宮205交換M車後先送上船

世界火車/巴士站巡禮2015 復活