hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署建議新增往來將軍澳與機場的巴士服務

dennis28a 發表於 2015-7-24 01:53 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-7-24 01:30 發表

我覺得將南都係用盡辦法保住E22A、爭取E22A加班好過
A29P,暫時當bonus,實際上用處不大
長遠可以爭取A線特班由康城開、將南尾站去機場,試下水溫

至於A29,本身就係E22A太慢設計出嚟
入將南,根本就違反咗開線目的
兜多十五 ...

問題就係城巴咁一成不變既思維,搞到今時今日港島、九龍區幾唔滿意機場服務,
明明西環有 A10 係度,A12 仲要兜入去仲咩?西環去東區客根本唔應該再用 A12 做。
佐敦叫人上 A22 唔好上 A21,但觀塘見到 A29 又要兜佐敦,最低限度,
A22、A29、E22A、E22P 有重間重組下化,
好地地有條 E22P 唔執都算,係都要開條 A29P 上山?E22C 又要兜完成個將軍澳大圈再上隧道?

明知東九龍、將軍澳有客,總係要開一大堆重複又亂行既線,叫人點上車?
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2015-7-24 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-7-24 01:39 發表

數字上唔係咁計,A29 本身預計時間係 70 分鐘,我唔排除 A29P 時間預鬆左少少。
如果按 290A 飛坑口、寶林,A29P 應該用 75-80 分鐘就行完。

問題係,點解城巴今次既走線完全係想搞事,
明明 E22A 慢,既然唔係去理順 E22A 走 ...

關於A29P行車時間
我又覺得85分鐘未必真係預鬆
290A好多時坑口-->彩虹都要用到40分鐘
A29P雖然停站少幾個,但將南兜圈塞燈用既時間多過坑口去寶林好多,45分鐘到彩虹係合理估算
而參考A29個時間,彩虹去機場大約係用40分鐘
加埋剛好85分鐘

E22A慢,可以點理順?又係逆走?
siupy 發表於 2015-7-24 01:58 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-7-24 01:39 發表

我上文已有提及,
A29要做將南可以將南擺總站兜寶坑後去機場,
就算咁行法A29都會快過呢條遊車河式A29P!

A29如果將南擺總站兜寶坑後去機場
唔會快得過E22A好多
尾站離開將南入機場兜後勤區
同兜完寶坑直入機場
有乜分別?
siupy 發表於 2015-7-24 02:07 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-7-24 01:53 發表

問題就係城巴咁一成不變既思維,搞到今時今日港島、九龍區幾唔滿意機場服務,
明明西環有 A10 係度,A12 仲要兜入去仲咩?西環去東區客根本唔應該再用 A12 做。
佐敦叫人上 A22 唔好上 A21,但觀塘見到 A29 又要兜佐敦,最低限 ...

A22應該縮去啟德就算
順便響新區插下旗
A29P改翠林開
整多條屈錢線A29A
將南開經藍田站觀塘道往機場
3ASV174 發表於 2015-7-24 02:13 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-7-24 00:32 發表

貴左三蚊唔止,仲要係慢左,
而家E22A將南上到機場都係60分鐘左右,A29P居然要85分鐘,
貴左又慢左,根本點講都唔合理,
有員工優惠又好,話乜乜對比飛機票泥講係好少錢又好,都係歪理

就算城記真係要格硬踢E22A離開機場逼人食 ...
依家 A29 都要 60 分鐘左右先行完一單,
如果將軍澳南開,再經寶林坑口,車程最少再加 10 分鐘,即係 70 分鐘左右,
但你話 E22A 將南去到機場都只係 60 分鐘左右(其實要 75 分鐘左右),即係 A29 將南開經寶林坑口都快唔過 E22A 幾多。

之所以城巴一直唔肯改 A29 入將南就係呢個原因。
A29 同 E22A 比較,將北係快左唔入將南(快 15 分鐘)同埋唔入東涌後勤(快 15 分鐘),變相 A29 有成 30 分鐘時間優勢,
但一兜埋將南,就得返 15 分鐘,如果將南開兜寶林坑口,A29 就會同 E22A 接近打成平手。

正正因為速度講唔通,先成日話將南有酒店,所以要有 A 線,即係就唔關速度事,咁 A29P 就係一條 A 線,要快,其實 E22A 已經好快,
相反如果翠林康盛有 A29P,佢地去機場係快過 E22A 成 45 分鐘,將來 A29P 上到龍翔道過埋黃大仙,架 E22A 都唔知出將軍澳隧道未。

換句話說,如果只計速度,根本將南有尾站 E 車,就已經唔再需要一條 A 線,因為將南就算多條 A 車,快極都只不過比 E22A 兜少個後勤區,
但將北就唔同,一飛走將南同後勤,所有地方有 A 線都坐底快過 E22A 半個鐘,咁先有誘因俾多o的錢上車。

castanopsis 發表於 2015-7-24 02:17 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-7-24 01:53 發表
佐敦叫人上 A22 唔好上 A21,但觀塘見到 A29 又要兜佐敦,最低限度,
A22、A29、E22A、E22P 有重間重組下化,
好地地有條 E22P 唔執都算,係都要開條 A29P 上山?E22C 又要兜完成個將軍澳大圈再上隧道?

明知東九龍、將軍澳有客,總係要開一大堆重複又亂行既線,叫人點上車?

A29/A22係的確有空間執執
但E22A其實都無幾大空間搞,將南尾站基本上一定要留

山上唔開全日E線,擺明係因為價錢問題

至於E22C,其實只係老冠唔做/試水溫既產物,兜將軍澳大圈上隧道無得走
我日日望著將隧,該時段其實唔算塞車,所以行隧道係有理由既
唯一係無啦啦跟798走線有少少奇怪而已

我唔排除九龍港島有人不滿城巴機場線服務
城巴A/E線亦大有改進空間
但問心一句,對手龍運真係好?
試下朝早機場搭車出九龍,望下入機場既巴士
你就會好慶幸自己樓下係城巴服務
我見到既景象係:龍運車全部頂閘,城巴車多數仲有位剩,只係間中有幾架要企人頂閘
而開A唔開E既搶錢技巧,絕對唔係城巴專利,馬鞍山北區龍運玩咗好多年
比較起嚟,城巴已經算係咁...

dennis28a 發表於 2015-7-24 02:21 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-7-24 01:55 發表

關於A29P行車時間
我又覺得85分鐘未必真係預鬆
290A好多時坑口-->彩虹都要用到40分鐘
A29P雖然停站少幾個,但將南兜圈塞燈用既時間多過坑口去寶林好多,45分鐘到彩虹係合理估算
而參考A29個時間,彩虹去機場大約係用40分鐘
加埋剛好85分鐘

A29P 走線就算吧,就算要行,都應該係彩明、唐賢街,直去寶林,入咩野巴總?
仲要行晒唐德街、唐賢街最出名惡燈。

原帖由 castanopsis 於 2015-7-24 01:55 發表

E22A慢,可以點理順?又係逆走?

既然城巴拆到條 E22C 出黎,係唔係坑口加將南一組(E22C),康翠、寶林加景林(飛將南)一組(E22A)?
好過宜家成條 E22A 兜半個將軍澳都未上隧道,最多非繁打回原形。

咁樣拆又唔係無著數,最少寶林上 E22A 明顯快左 15 分鐘。
castanopsis 發表於 2015-7-24 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-7-24 02:21 發表

A29P 走線就算吧,就算要行,都應該係彩明、唐賢街,直去寶林,入咩野巴總?
仲要行晒唐德街、唐賢街最出名惡燈。

既然城巴拆到條 E22C 出黎,係唔係坑口加將南一組(E22C),康翠、寶林加景林(飛將南)一組(E22A)?
好過宜家成條 E22A  ...

A29P如果真係要做酒店
其實最簡單既做法就係將軍澳站開出,行寶邑路+寶順路+靈康路直接入寶林
調景嶺尚德通通飛走
反正佢地搭E線快過A線

你個E22A拆線方案
主要問題係城巴好想推人上A29
寶林如果有條特快E線,城巴發財夢就發唔成

如果撇除要用A線吸金既因素
長遠而言最理想既分餅係咁:
E22A:將軍澳站開,兜成個將南,將隧或六幹走
E22B:翠林開,290A式走線龍翔道走
E22C:寶林開,經坑口、康城,六幹直飛機場
A29取消,資源全數掟落上述三線,或用以重組A22/E22

唯一缺憾係觀塘道會無咗特快E/A線
其實可以考慮再嚟個大重組一次過搞掂E22/A22/E23,重新砌出嚟
dennis28a 發表於 2015-7-24 02:39 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-7-24 02:17 發表

我唔排除九龍港島有人不滿城巴機場線服務
城巴A/E線亦大有改進空間
但問心一句,對手龍運真係好?
試下朝早機場搭車出九龍,望下入機場既巴士
你就會好慶幸自己樓下係城巴服務
我見到既景象係:龍運車全部頂閘,城巴車多數仲有位剩,只係間中有幾架要企人頂閘
而開A唔開E既搶錢技巧,絕對唔係城巴專利,馬鞍山北區龍運玩咗好多年
比較起嚟,城巴已經算係咁...

E22P 碧雲道、秀茂坪同四順,明明本身有線,加多班車,要搶錢,又或者叫 A22A 都好,
點解要整多條將南加秀茂坪同四順 A29A 出黎?

我唔講 A 線搶錢有無用,但 E22 A、C、P、X、S 而經搞到又亂又麻煩,
龍運還龍運,最少龍運定線點離譜極,都係兜一個青衣,
唔會小西灣線兜西環、觀塘線兜佐敦,但西環、佐敦又有條另一條完全重疊既線係度,仲要可以改線改到飛得走。
JX9097 發表於 2015-7-24 02:41 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-7-23 20:54 發表
參考ETA,現時的A29寶琳開去機場只需大概55~60分鐘,
參考之前RDP討論,A29拉去將南車程多10分鐘,咁將南開兜完寶坑先去機場都係70分鐘內嘅事,
都要比而家嘅A29P預計嘅85分鐘為快⋯⋯⋯ ...

A29現時官方時間係70分鐘
兜埋將南即係大約80-85分鐘
(視乎兜幾多地方停幾多站,不過以將南區議員性格,想唔兜哂都幾難)
咁即係話,只係將將南慳到嗰10-15分鐘(對比A29P計)
轉嫁畀寶林/坑口人...