hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) (討論)如果西九龍一地兩檢,紅磡可否也一地兩檢? ...
開啟左側

(討論)如果西九龍一地兩檢,紅磡可否也一地兩檢?

DIH 發表於 2015-8-1 10:54 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-8-1 02:01 發表

你唔一地兩檢,
深圳福田話俾你聽,唔會專登起個口岸遷就你香港,
either 一地兩檢 or 不停福田
相關討論
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-911639-1-1.html ...

點解你會諗住係福田呢?福田在規劃中一直都係個細站。

如集中一點處理,有研究過的係深圳北,遠期加埋廣州南:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=704400

Kaix 發表於 2015-8-1 15:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-8-1 10:23 發表
我自己睇﹐高鐵上深圳都唔係最大客源﹐事關所謂的行車時間係快﹐但係接駁車程都要考慮在內﹐未必夠東鐵本身/巴士去競爭。
反而睇長線﹐廣州打後的地方﹐才是真正受惠高鐵車速高的地方﹐足以抵消接駁的時間。

將來的發展﹐我估廣東省外的班次會比廣東省內的理次為多。

閣下應先問問自己以下三條基本問題:
1. 高佔有率但低需求 VS 低佔有率但高需求,邊個客多?
2. 搭東鐵/直巴可以點到點嗎?
3. 接駁東鐵/直巴時間會比接駁高鐵短嗎?

若考慮埋接駁車程,高鐵會更加有優勢
(高鐵在港深之間定位係香港市區<>深圳,
所以唔好用屯門沙田例子)

東鐵/直巴嚴格上連深圳境內都直達唔到,
要步行/駁車過河,呢度已經要起碼額外10分鐘,
入左深圳境仲要由市區邊緣接駁到鬧市,
福田高鐵站一落車已經係深圳中央地段,
同站可以轉乘4條地鐵,等於香港的金鐘

香港市區方面,東鐵/直巴站點雖比高鐵多,
但同樣集中在油尖旺商業區,大部分人仍然係要接駁,
接駁時間唔少過高鐵好多

你話廣州打後的地方才是真正受惠高鐵車速高的地方,
足以抵消接駁的時間,
但請問廣州打後的地方係指邊度?
競爭對手仲係咪得巴士火車?
需求量如何?高佔有率但低需求?

樓主| bjbus 發表於 2015-8-1 16:12 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2015-8-1 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-8-1 16:12 發表
如果長途高鐵,
廣州打後地方,我覺得北京、上海走唔甩,
其他可能的地方是廈門潮汕惠州、桂林肇慶佛山,
但是更加遠的地方,例如西安,都不一定有直達高鐵,
除非是一地兩檢,就可以有更多車次拉落香港,(例如濟南)因為座位票額可以與大 ...

但港深客一定係最多,絕對唔可以放棄,

為何香港高鐵值得用咁多錢起?
原因係香港高鐵唔單單係做長途客,
仲兼做埋港深短途客,經濟效益夠大,
人地要用兩條線去做,我地一條做哂

lovestud 發表於 2015-8-1 16:29 | 顯示全部樓層
原帖由 bjbus 於 2015-8-1 02:01 發表

你唔一地兩檢,
深圳福田話俾你聽,唔會專登起個口岸遷就你香港,
either 一地兩檢 or 不停福田
相關討論
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-911639-1-1.html ...

咁咪停曬所有野
因為人地唔在乎而令自己修改基本法我覺得理由荒謬
anyways...OT
Kaix 發表於 2015-8-1 17:12 | 顯示全部樓層
原帖由 lovestud 於 2015-8-1 16:29 發表

咁咪停曬所有野
因為人地唔在乎而令自己修改基本法我覺得理由荒謬
anyways...OT

咁人地唔在乎又係合情合理,
因為冇理由特登設N咁多個口岸,
歐洲都唔會個個城市設口岸去就英國,
而且落黎香港易d對大陸本身冇咩益處

一句到尾都係香港人對共產黨冇信心,
如果我地北面係日本/歐盟/英國,
你唔單只唔會覺得修法理由荒謬,
仲會爭取香港全面配合修法
oman 發表於 2015-8-1 19:33 | 顯示全部樓層

叫大陸派一隊CREW 跟車落黎,係架車離開香港境時就做入境手續。
落黎o既車一樣,係大陸境最後一個站後上車做手續。
 樓主| bjbus 發表於 2015-8-1 19:50 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2015-8-1 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 bjbus 於 2015-8-1 19:50 發表

長途車可以,例如廣州南-西九龍的距離
短途車,例如福田到西九龍10分鐘車程應該不可行,
要福田乖乖整返個口岸

以現在的硬件配套,無一地兩檢之下,我估福田直情唔會有進港車,香港始發列車第一站深圳北。
反正要去深圳市區,東鐵駁深圳地鐵比較適合,乘客亦未必願意付出高昂票價淨係去福田。
kei_hk 發表於 2015-8-1 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 oman 於 2015-8-1 07:33 PM 發表
叫大陸派一隊CREW 跟車落黎,係架車離開香港境時就做入境手續。
落黎o既車一樣,係大陸境最後一個站後上車做手續。

你忘記了除了出入境的手續﹐仲有海關查行李﹐邊境衛生檢查。

後者邊境衛生檢查﹐針對高鐵的情況下﹐都可以在2地車站處理﹐勉強行得通。

但係海關檢查﹐係唔係在車上所有乘客都要打開所有行李?
真係成車秩序好亂。

即係﹐唔多行得通。

還是找個地方集中處理出入境﹐或者逐個車站去設關口啦。