hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [新聞] JR北海道提出留萌本線留萌―増毛段於2016年度廢 ...
開啟左側

[新聞] JR北海道提出留萌本線留萌―増毛段於2016年度廢線

053h4 發表於 2015-8-17 15:24 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
K.C.R2007 發表於 2015-8-17 15:43 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2015-8-17 10:41 發表

北海道可以較為合理地營運的只有札幌至函館,最旺係呢兩個城。
道東經過大斬線後目前剩餘主線仍有過千公里,由札幌往各極點都要五個鐘以上,
夏陽冬雪,熱脹冷縮得厲害,就算頹做淨係維修都幾重皮。

再加上,各偏遠城鎮都有 ...

其實戰後五六十年代採煤業曾令北海道有過繁榮嘅時候
後來石油普及,礦業衰落,D人咪走曬lor

好似北海道尼D位置偏遠又氣候惡劣嘅地方
如果唔係因為有錢賺,好難吸引到人搬入去住或投資

話北海道似北美多過日本本土唔係講笑,北海道係日本最先進入汽車普及化的地區
比較繁榮嘅城市集中系南部(豈不是成左加拿大縮水版
053h4 發表於 2015-8-17 15:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3357。KS8450 發表於 2015-8-17 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-8-17 15:24 發表
JR北海道的問題係本身人口太少, 靠旅客好難維持到咁大堆線
其實北部地區人口南移居住係無可改變, 中國哈爾濱鐵路局據說自己內部拆數都要蝕成百億, 所以就將部份微利的長途車 及全部南下京沪的直通高鐵G
由東北鐵路局 ...

北海道邊度去東京?

就算札幌去到坐到傻....
053h4 發表於 2015-8-17 22:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nwfb1001 發表於 2015-8-17 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-8-17 22:16 發表

新幹線計,四小時行程大約有30-50% market share
五小時計,東京-博多就9%左右

所以人地東北新幹線計劃跑360搶客
另外,東北新幹線盛岡以北的標準唔係低過盛岡以南,某日修訂整備新幹線法,提速並唔出奇
我睇東京-札榥盡可能 ...

而家預計到2030年北海道新幹線開通至札幌時,東京~札幌需5小時1分

http://hokkaido-shinkansen-navi.jp/effect/
Oliver_ME16 發表於 2015-8-18 01:57 | 顯示全部樓層

原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-16 15:52 發表

唔一定,新幹線除東海道個條難得有盈利以外都做到嚴重虧損

我就唔睇好北海道嘅鐵路事業
地廣人稀、位置偏僻,一個似北美多過似日本本土嘅地方,根本就缺乏發展鐵路客運事業嘅誘因
唔狂cut線保命先奇 ...

老實講,我就唔係好信東北同秋田新幹線都要蝕
我...
 樓主| cky 發表於 2015-8-18 04:32 | 顯示全部樓層
原帖由 K.C.R2007 於 2015-8-16 15:52 發表

唔一定,新幹線除東海道個條難得有盈利以外都做到嚴重虧損

我就唔睇好北海道嘅鐵路事業
地廣人稀、位置偏僻,一個似北美多過似日本本土嘅地方,根本就缺乏發展鐵路客運事業嘅誘因
唔狂cut線保命先奇 ...

我上一篇文就係咁寫
開得3個站,當津輕線唔加班時,奧津輕今別站有點廢廢地
木古內,江差段冇左,第時駁條同彌彥線差唔多班次的道南漁火鐵道,客多極有限
得新函館北斗叫做可以北上札幌南回函館叫做有用
咁計數,蝕少點當羸
 樓主| cky 發表於 2015-8-18 04:37 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2015-8-16 18:15 發表

東海道新幹線通車個時未有新幹線整備法(?)先唔使將平行在來線割讓出去
我真係唔明呢套法規個背後理念,點解新幹線一開就要將平行在來線割讓俾第三地方鐵道?
割o左出去之後o既地方線可以收支平衡? ...

北陸新幹線開業後
北陸本線原本最好賺的一段俾 IR要左,縣政府都預左開業初期要蝕十幾億円
Tokimeki 應該會係最傷果間,仲要成間公司主要都係縣政府出錢先建立到
nwfb1001 發表於 2015-8-18 09:20 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2015-8-18 04:37 發表

北陸新幹線開業後
北陸本線原本最好賺的一段俾 IR要左,縣政府都預左開業初期要蝕十幾億円
Tokimeki 應該會係最傷果間,仲要成間公司主要都係縣政府出錢先建立到 ...

最賺錢都割出去,係咪因為取消晒D特急?