hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有荃灣區議員要求E33和E34系列經深井和青龍頭 ...
開啟左側

[服務調整] 有荃灣區議員要求E33和E34系列經深井和青龍頭

EH2674 發表於 2015-9-2 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-9-2 17:10 發表
我覺得下路機場線點都要做黃金海岸, 始終黃金海岸有酒店

經得一間酒店...正路銷應該有穿梭巴士,除非經一堆酒店就就應該有,咁都仲有得執下...
強人所難,不可一不可再
astrial 發表於 2015-9-3 10:32 | 顯示全部樓層
黃金海岸酒店本身係有穿梭巴士去尖沙咀中港城,青衣機鐵站同荃灣地鐵站。。。

識搭車嘅亦可以53/61M《》E33

但係以我觀察,黃金住客都係大陸旅行團多,本身已經有旅遊巴接送,而且下路小欖 - 深井一段嘅潛在客源都唔算多(主要都係村屋),所以A33行下路嘅誘因唔係好大

就算龍運現時真係唔介意A33行下路一個鐘一班試下,兩三年後屯赤路通車無理由繼續行下路兜圈。但係到時區議會點會咁易放走條線。

所以龍運真係冇誘因拉條屯門線落下路。。。如果我係龍運都搞轉乘塞住議員把口先。有心做深井區就等屯赤路通車後一次過大執
AVD1 發表於 2015-9-3 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-2 16:57 發表
可以出到浪翠園對開先返轉頭都仲得既
至於話會唔會好兜既問題
都係同一個諗法係而家山上反正都捧緊蛋
兜多幾分鐘但有條線到都有著數

在巴士公司既立場
一條線接近做到晒兩條線要既做既野
開既incentive都高少少 ...

其實問題就係起到,
假如去到浪翠園,豪景班人又可能想要條線又嘈,
所以其實我點諗都覺得將 A33 行下路係最可取 o既辨法,
過深井就上高速公路去機場。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-4 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-9-3 16:54 發表

其實問題就係起到,
假如去到浪翠園,豪景班人又可能想要條線又嘈,
所以其實我點諗都覺得將 A33 行下路係最可取 o既辨法,
過深井就上高速公路去機場。 ...
A33可以做返全日既機會我諗就好低
得一兩班車其實都係接近晒氣
深井青龍頭有需求
但深入返屯門又未必有

當然豪景要嘈既就有第二個問題
不過從來機場巴士就唔係個個有
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2015-9-4 12:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-4 00:00 發表
A33可以做返全日既機會我諗就好低
得一兩班車其實都係接近晒氣
深井青龍頭有需求
但深入返屯門又未必有

當然豪景要嘈既就有第二個問題
不過從來機場巴士就唔係個個有 ...

全日機會有幾高就好難去評估,
不過學上面講每半粒鐘一班,甚至每一粒鐘一班,
屯門冇需求,其實只不過係 A33 叫價太高姐。

由屯門南開做到落去深井先上橋,或者都未必會搞唔成,
大前提係龍運肯唔肯做。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
2076 發表於 2015-9-4 12:51 | 顯示全部樓層
其實我覺得要等屯赤路開左,由深井一直掃到去小欖,跟住跟962走線去屯碼過海先可能有得做,至少有屯碼呢個客倉幫補下同埋維持A33的收費
當然咁做當然要E33同E33P兜到2046先至吸到客去呢條新線度
抗議962B重組
還我962全日服務
KG1428 發表於 2015-9-5 23:09 | 顯示全部樓層

回復 101# 的帖子

仲有帝景酒店
又係深井果面

A41經咪係2間酒店
A33落下路+全日不是問題
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-6 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-9-4 12:18 發表

全日機會有幾高就好難去評估,
不過學上面講每半粒鐘一班,甚至每一粒鐘一班,
屯門冇需求,其實只不過係 A33 叫價太高姐。

由屯門南開做到落去深井先上橋,或者都未必會搞唔成,
大前提係龍運肯唔肯做。 ...
屯南交左俾E33P
屯門基本上得返屯東冇車出入東涌機場
不過屯赤當前
就算要做都唔會再兜大圈
先屯門後深井基本上都唔會再做

調返轉先深井後屯門既話
到個問題係龍運會唔會用三條線去做屯門呢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
pm2702 發表於 2015-9-8 12:25 | 顯示全部樓層

回復 107# 的帖子

帝景係汀九橋橋底喎
如果經埋帝景咁即係差唔多行晒成條下路
(又或者又要特登兜過去)
 樓主| LN9267 發表於 2015-9-11 14:13 | 顯示全部樓層

我聽了荃灣區議會交通及運輸委員會有關會議的錄音,提出以上的議員刪除E34和E34P,因為他說之前不知道E34系列已經重組。另外他亦表示屯門區議會未必同意E33改道,所以他建議開辦一條新線由屯門公路轉車站開出服務深井和青龍頭。

運輸署和龍運巴士代表均表示如果E33系列經深井和青龍頭會令行車時間非常冗長。

田二少表示知道其他區議會有不同意見(他應該是指現有路線加經深井和青龍頭),所以他作出一個臨時動議提議開辦新線,新線不需要由屯門公路轉車站開出,可以從青龍頭開始出發到麗城花園後上公路往機場。其後有委員提出修訂動議要求新線服務梨木樹一帶。
結果其他議員認為該委員提出的修訂動議令行車路線過長,未能吸引乘客乘搭,
所以不支持修訂動議,亦被否決,而田二少的臨時動議則獲得通過。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)