hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A29P開辦消息
開啟左側

[服務調整] 城巴A29P開辦消息

CTB690 發表於 2015-9-29 22:17 | 顯示全部樓層

ctb8107 發表於 2015-9-29 14:27
98A同A29P既站數相差好遠,目的地又唔同(上面版友講左),巴士同小巴既速度又唔同,點解現實有A29P(寶琳至 ...

咁又唔知邊個話寶林坐a29p快過A29啦阿,某個叫Ctb8×07話行山快過行隧道,a29係行隧道,A29p係行山,a29p又要兜秀明道同利安道我真真係想知點樣快過A29
dennis28a 發表於 2015-9-30 00:02 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2015-9-29 12:21
今日坐0710 班290 響翠林見到同樣係0710開既A29P
已經冇咩客都可以咁慢 會唔會過份左少少呢
...

因為司機非常唔熟路,要跟 290A 站位行。
操得四日就開線,根本見到都唔見轉左定轉右。

加上司機唔係操開老九觀塘山線,係秀明道、四順唔係好識抽頭同轉彎,
基本上正常一單入機場最低消費 80 分鐘,兩繁過鐘幾易過鐘。

另外,好多司機投訴 A29P 唔夠休息時間(得 15-20 係將軍澳放下水),
好在早繁唔洗立即開趕下班入將軍澳,叫做好少少,
下繁真係跑到氣咳,入到機場基本要開返入將軍澳,連開兩個幾鐘到可以休息。
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2015-9-30 06:03 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2015-9-29 10:36
行山出觀塘同出龍翔道根本兩回事。

更何況98A同10M根本冇競爭可言,你話102都仲好少少。 ...

咁講真
A29P跟既係290A走線
行山,寶林有大半日的確係慢咗

至於98A/10M
點會無競爭可言......
寶林唔少位置行去搭98A/10M係差唔多距離
而98A寶林邨堆站行去慧安園其實都只係幾步路
3AV53 發表於 2015-9-30 09:29 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-9-30 06:03
咁講真
A29P跟既係290A走線
行山,寶林有大半日的確係慢咗

其實A29P已經話左比大家聽行山唔會慢過行隧道(相比A29)

而98A同10M,競爭唔係冇,但係仲少過地鐵咁解。
siupy 發表於 2015-9-30 10:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-9-29 10:00
寶林行山唔係問題,但寶林要半粒鐘一班 A 線,坑口又要半粒鐘一班 A 線,城巴邊度額外搵三部車出來?

定 ...

有E車做尾站
變番A車做頭尾好合理
JX9097 發表於 2015-9-30 14:03 | 顯示全部樓層
KG6068 發表於 2015-9-29 20:43
OT一問, 其實正常情況下,
行清水灣道出彩虹係咪一定耐過行寶林路

一般而言,由坑口計
搭A29大約要20分鐘
91M大約要35-40分鐘
不過A29冇站,91M站站停
JX9097 發表於 2015-9-30 14:04 | 顯示全部樓層

3AV53 發表於 2015-9-30 09:29
其實A29P已經話左比大家聽行山唔會慢過行隧道(相比A29)

而98A同10M,競爭唔係冇,但係仲少過地鐵咁解。 ...

梗係~
因為絕大部份都唔會揀98A
3ASV174 發表於 2015-9-30 23:53 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-9-30 00:02
因為司機非常唔熟路,要跟 290A 站位行。
操得四日就開線,根本見到都唔見轉左定轉右。

同 E22A 比 A29P 已經好好做,
A29P 入到機場即捕即解都係行左 85 分鐘,再返埋將軍澳都唔使三個鐘,但一定有得抖。

E22A 上繁開 0520 班頭車抖唔夠 20 分鐘又要即刻開 0700 返將軍澳,
塞完車返到康盛花園好多時已經 0845 打後甚至根本過埋鐘,
又要即刻接 0850 班車返機場,幾乎連踩五粒鐘。
而且下繁講緊俾 120 分鐘返將軍澳都成日塞到過鐘,但再開返機場只係俾 90 分鐘行。

A29P 都仲叫落到地,E22A 返機場根本無可能追到時間。
如要討論,請先自貼差餉單一次
3bx 發表於 2015-10-1 00:19 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2015-9-30 23:53
同 E22A 比 A29P 已經好好做,
A29P 入到機場即捕即解都係行左 85 分鐘,再返埋將軍澳都唔使三個鐘,但一 ...

現時東九交通差,一星期總有幾日係繁忙時間塞龍翔道、觀塘道、將軍澳道。
290下繁一單90分鐘都未必得啦,唔好話路綫更長的E22A
3ASV174 發表於 2015-10-1 00:39 | 顯示全部樓層

3bx 發表於 2015-10-1 00:19
現時東九交通差,一星期總有幾日係繁忙時間塞龍翔道、觀塘道、將軍澳道。
290下繁一單90分鐘都未必得啦, ...

290 個行車時間人同車都唔係即接下一單,即使不幸過鐘問題都無咁大,
而且塞少觀塘道同將軍澳隧道已經好好多。
但 E22A 俾 120 分鐘行就真係 120 分鐘後個司機要原車開返入機場(朝早最塞時仲要得 110 分鐘),
仲要入機場o個單永遠俾得 90 分鐘,根本跑到痴晒線。
如要討論,請先自貼差餉單一次