hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798支線方案
開啟左側

798支線方案

castanopsis 發表於 2015-10-3 03:08 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2015-10-3 01:42
咁又同290既Case唔同啦喎,一間學校到底學生多定職員多?
學生住處通常又會離學校有幾遠?
講得趕唔切返 ...

你個觀念真係好過時
現今直資、國際學校林立既世代,大把學生要跨區返學
多人成點?
係一間學校開十幾二十條校巴線,一條去屯門,一條去上水粉嶺,一條去馬鞍山...
近年校巴越加越貴,甚至由於牌費及其他成本問題唔做落去
大把學生要搭公交

唔信?
你望下隔離條796X
早繁滿住入將軍澳,下繁又再坐滿出土瓜灣
望清楚少少成車都學生嚟

98D之所以無逆向學生客
並非因為無人要跨區返學,而係因為少人住尖沙咀

以798個case,新東人口龐大,搭鐵又唔方便,學生客源一定有
甚至我都聽過有學生住沙田區要返調景嶺
問題只係點樣發挖,因為798沙田走線改動空間實在有限
dennis28a 發表於 2015-10-3 03:33 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-10-3 01:52
點會唔關拆線事?
家陣兜寶林就趕將南客,唔兜寶林就做唔到寶林客
提早頭車固然可以擴大客源,但拆線一樣 ...

如果將軍澳拆線,而沙田唔改情況下,可以令到一條未過萬既線夾成兩條萬幾既線,咁就全日拆吧。
我可以肯定,咁樣全日拆線會蝕死新巴,而係有用最少既車去賺最多既錢。

將南下繁多數都只係二十零個,仲要絕大部分都係將廣上車
最大既學校區調景嶺基本上完全無客
可見將南一線走天涯,唔單止將軍澳客唔受落,沙田客都唔受落

查實正常情況下,坑口非繁衰極都有十零個人
作為一個人口仲少過將南的非尾站區域,坑口有咁既客量算係有交代
而你既客量數據,顯示越近尾站越多客既現象在798身上完全應驗
可見你「將南將北客全部肯上同一架車」之說法並不真確

睇黎我見到既故事同你既故事有好大出入下。

將南下繁主要上客點有兩個,一個係尚德,另一個係將廣,
將廣平均每部車係上緊 20 幾人,另外尚德上左 5 個左右,
就係下繁,坑口多極都係 30 個左右,有部份班次甚至係同市中心打和,
所以你問我,究竟將南係唔係少客?最低限度,唔見得坑口突出好多。

正常情況下,坑口非繁未必一定有 10 幾個,要好睇時段,有時將南上個位數,坑口都係上番個位數。
有時又好奇怪,新都城夾埋梁潔華上唔夠 10 個,會少客過坑口圈,
所以越近尾站越多客現象,未必一定完全應驗,只係道出一個真理,798 非繁客量一般般(平均 30-40 個)。

源禾路客其實大可以直接行去沙中搭車
重點係,第一城、大圍、火炭三地,在不放棄直插沙中走線既前提下,根本無可能用一條798做晒

禾輋既朋友,係寧願行去上 89 出九龍轉車,而未必會行去上 798 既。
繁時既然拆線,拆兩條真係唔可行?(見上文)
點拆沙田係做多左客,單係行小瀝源路,做埋第一城同石門,點都吸引過做多個康翠下化。
惡意回復是不道德的行為。
alan2011super3 發表於 2015-10-3 04:40 | 顯示全部樓層
798其實沙田仲有好多地方有客未覆蓋
好似威爾斯已經係
問題係現行798若果加停更多沙田地方,會不會趕走現行要求特快之客源
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
alan2011super3 發表於 2015-10-3 04:44 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2015-10-2 18:33
如果將軍澳拆線,而沙田唔改情況下,可以令到一條未過萬既線夾成兩條萬幾既線,咁就全日拆吧。
我可以肯 ...

係咩?
宜家至少一兩架下繁798離開將軍澳時要企位

其實798客量欠佳只係平日非繁,情況同其他大部分巴士線差不多
況且,以現時798班次,不會出現非常核突情況
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
CTB690 發表於 2015-10-3 05:59 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2015-10-3 04:44
係咩?
宜家至少一兩架下繁798離開將軍澳時要企位

798非繁1至2點接近坐滿/企人出沙田,客量點樣欠佳,呢樣野好多版友都知,如果咁樣都叫客量欠佳,咁我相信有好多紅隧條都對你黎講個客量係欠佳
CTB690 發表於 2015-10-3 06:00 | 顯示全部樓層

DEL
CTB690 發表於 2015-10-3 06:09 | 顯示全部樓層

CTB690 發表於 2015-10-3 06:00
798非繁1至2點接近坐滿出沙田,客量點樣欠佳,呢樣野好多版友都知,以我所知將軍澳暫時未有1條線可以做到 ...

補充:唔信既自己可以落場去寶林觀察
CTB690 發表於 2015-10-3 08:20 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2015-10-3 04:40
798其實沙田仲有好多地方有客未覆蓋
好似威爾斯已經係
問題係現行798若果加停更多沙田地方,會不會趕走現行 ...

行完沙田市中心.唔入火炭.入火炭只限繁時,非繁火炭客量一隻手數得哂
~誰@359~ 發表於 2015-10-3 10:58 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-10-3 03:08
你個觀念真係好過時
現今直資、國際學校林立既世代,大把學生要跨區返學
多人成點?

人地本身講緊住沙田既學校老師,你同我講直資做乜?

反而係你講緊將南客量少,但所謂直資學校幾乎全部都集中o係將南,咁D學生呢?
其實會唔會係呢個客源根本上就唔存在

796X個case係因為九龍城區會跨區派將軍澳,十幾年前已經有
字大只顯得人自大
hokachung 發表於 2015-10-3 20:31 | 顯示全部樓層

CTB690 發表於 2015-10-3 08:20
行完沙田市中心.唔入火炭.入火炭只限繁時,非繁火炭客量一隻手數得哂

火炭一向都係擺車為主,有客係bonus
宜家沙田市中心一帶仲點會有位做總站泊車,除非好似88X咁嘅班次啦