hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287X應該飛走海富苑&柏景灣兩個站
開啟左側

287X應該飛走海富苑&柏景灣兩個站

siusiupeople 發表於 2015-11-23 13:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Ricky403 發表於 2015-11-23 17:54 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-11-23 13:25
你咪插囉,你班市民日日罵政府反政府都改變唔到架啦。

不過真係唔見得運豬會成日用行政指令
87D改87X+81C全日拆281B & 281X、63X全日上西廊、33A搬上西廊呢啲又唔用,又唔行政指令掟線上青沙
咁仲點會用個行政指令要287X飛大角咀吖,大改都唔用,小改更加唔會用

子曰:Don't FF too much
Snowbb 發表於 2015-11-23 18:00 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-11-16 22:46
絕對認同樓主,287X 經旺柏只是權宜之計,
52X 旴柏方向一樣要入富昌村,後來都唔駛經。無理由287X 要成車 ...

絕對認同樓主,287X 經旺柏只是權宜之計,
52X 旴柏方向一樣要入富昌村,後來都唔駛經。無理由287X 要成車客就你少少旺柏客。
首先飛走海富苑及旺柏,效果良好長遠可以旺角街市後直飛青沙,大角咀加轉乘。

大角咀唔洗搭車  ?
繁時閒閒地都有  30  人喎

Ricky403 發表於 2015-11-23 18:15 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-11-23 13:47
我唔駛理本身係咪已經一開線就行西隧,總之呢兩條線灣仔一樣有大把人上車。

嗱,塞車就一定唔係二元嘅

唔係嘅話Google Maps都唔使將路況分四隻色去表示
形容都可以好大變化:慢車、塞到停/塞死、塞下行下、龍尾到xxxxx、塞x分鐘……

至於960/961點解行西隧灣仔都多人上車,係因為替代品競爭力太細呀,搭鐵要轉兩次以上,但182喺灣仔又係咪咁嘅情況?明顯唔係啦,你都數得出仲有鐵轉隧巴可以揀,貿然改982,呢批客一嫌兜真係走去鐵,其他地方又唔夠撐就好笑
P.s.: 到時182沙中線通咗車要取消嘅,咪由佢取消,只要978拉去做青沙轉乘補位 (甚至而家非繁已經要咁做),978客源比較多元化,比182改982/982X全曰風險細得多,又唔駛煩搵總站
Ricky403 發表於 2015-11-23 18:21 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2015-11-23 18:00
大角咀唔洗搭車  ?
繁時閒閒地都有  30  人喎

但停埋海富苑就好多餘,甚至銘基都多餘 (行去街市/帝柏/旺柏絕對唔遠)
講真將班客集中少少等車都可以慳番埋站個時間

P.s.: 如果可以好似某站友建議拆線,正線飛大角咀,大角咀嗰邊搵特車做其實唔錯,但就要搵多少少車,唔係嘅話班次都幾肉酸
tunghang 發表於 2015-11-23 19:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2015-11-23 18:21
但停埋海富苑就好多餘,甚至銘基都多餘 (行去街市/帝柏/旺柏絕對唔遠)
講真將班客集中少少等車都可以慳番 ...

順路既冇必要飛,飛咗就不如一視同仁,大角咀,旺角,油麻地,佐敦各設一站算。至於大角咀得30人就拆線,運載率其實會唔太理想。不如加班好過。

Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-23 19:10 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2015-11-23 18:21
講真將班客集中少少等車都可以慳番 ...

下繁而家得15分鐘一班點拆?
等耐左車既時間隨時嘔返晒俾減少既行車時間
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2015-11-23 19:50 | 顯示全部樓層
講真,兜少個柏景灣總站無咩用
海泓道點都係要兜入去,唔會直路出到去

但唔兜入去海泓道,就唔只一個選區反對
入海泓道唔入柏景灣又慳唔到時間

唔似得52X只係卡左係南昌
世界很簡單 人類很複雜
Ricky403 發表於 2015-11-23 22:29 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-23 19:10
下繁而家得15分鐘一班點拆?
等耐左車既時間隨時嘔返晒俾減少既行車時間
...

呢個係一個站友提議嘅

287X而家下繁開7車行105分一單
287X可以如張生希望咁,櫻桃街隧道走,但就cut到80分一單行4車
同時開條新線287P,行到連翔道改入麗翔道經柏景灣走番上奧運站嗰邊,60分一單行3車

其實對於佢黎講無嘗唔係好事,反正佢都反映而家287X塞車位太多,下繁班次好易拉到20分鐘以上先有車黎
Ricky403 發表於 2015-11-23 22:39 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2015-11-23 19:02
順路既冇必要飛,飛咗就不如一視同仁,大角咀,旺角,油麻地,佐敦各設一站算。至於大角咀得30人就拆線, ...

但站距太近埋站加減速都會用多咗時間……

要一視同仁嘅,其實係應該keep住站距喺大約300-500米之間
而家旺角街市同銘基書院只隔270米,銘基書院同海富苑隔350米,海富苑同柏景灣總站更加係只隔100米都未到
銘基書院同上下站嘅站距算係有一定距離,但海富苑同旺柏就真係近到……埋黎完全係哂時間