hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [資格預審] MLR 退役及調離安排
開啟左側

[資格預審] MLR 退役及調離安排

kei_hk 發表於 2016-2-18 12:11 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-2-17 18:23
睇九巴個RPP, 運吉就唔信港鐵啦, 做巴迷十幾年, 真係無見過今年區區有車加咁勁

或者講......

未有人爆「一平方米6人標準」之前﹐政府咪信港鐵數據資料﹐應該可應付乘客需求。

但係有人爆出6人標準不合時宜﹐應該用4人標準﹐政府咪知道 "中伏" ﹐才驚覺現有路線用「一平方米4人標準」﹐已經超出100%載客率﹐所以咪想方法巴士出手去為鐵路減壓。

kei_hk 發表於 2016-2-18 12:16 | 顯示全部樓層
kychung 發表於 2016-2-17 17:06
一卡車長23.75米,闊左0.1米,理論上車廂面積多2.375米,以每平方米4人計可以多9.5人,每抽載多86人
如果 ...

闊10cm可載更多人﹐真係數字理論。

實際上﹐多出的2.3平方米係實用性高的正方形﹐咪可以企多約9-10人。

但事實係多出來的空間係長條形﹐實用性好低﹐10cm這個闊度攝唔到人囉。

所以﹐而家真係寄望新車性能上及訊號系統更新﹐令到班次可加密﹐彌補減卡而減少的載客量。
真係唔好寄望有新增的載客量﹐唔出現「負增加」載客量已經可以還神﹐謝主隆恩。

tonyng 發表於 2016-2-18 15:58 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2016-2-17 15:38
其實門位改咗對座位數目影響不大
頭尾卡嘅座位甚至會俾宜家多
當然對比宜家嘅載客量會少咗

可惜事與願遺,R-train全部普通等車廂都設有「多用途空間」,而MH1(北行第3卡)及PT1(北行第5卡)更設有兩個「多用途空間」,
以進一步增加企位。

因此,駕駛卡座位數目是49個,中間卡座位數目介乎44至46個。

R-train的座位數目可詳見另文:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... =795854&pid=3290253

kychung 發表於 2016-2-18 21:23 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-2-18 12:16
闊10cm可載更多人﹐真係數字理論。

實際上﹐多出的2.3平方米係實用性高的正方形﹐咪可以企多約9-10人。

我就係睇死龜蛋同政府會玩呢個數字遊戲愚弄下大家,不過俾你踢爆左,而家應該唔得喇
我仍然覺得,要應付埋新界東北新發展區既客量,治本既方法係執行十幾年前區域快線既東線方案,以160km/h既速度標準,做大站特快通勤兼踢直通車落去,唔係既話東鐵好似印度咁抆車邊都唔掂
南粵急行 rail.kychung.com
kei_hk 發表於 2016-2-18 22:25 | 顯示全部樓層
kychung 發表於 2016-2-18 21:23
我就係睇死龜蛋同政府會玩呢個數字遊戲愚弄下大家,不過俾你踢爆左,而家應該唔得喇
我仍然覺得,要應 ...

踢走直通車﹐應該好難﹐最多只係減班﹐但點都對東鐵班次有正面影響。
前題係高鐵係可以順利完工﹐暫不要再爭論一地兩檢定兩地兩檢﹐務求盡快可完工。

最少﹐北京及上海車可以改用高鐵。部份廣州車改為高鐵。

長遠﹐真係要完全踢走直通車﹐把責任交晒給高鐵去做。

至於只停大站的快車﹐東鐵上唔係太可行﹐真係個個站都多人上落。
唯一可以想想係所有站都做晒獨立4軌﹐每個方向2條軌 (例子 : 沙田站)﹐在最繁忙的時間用盡2個月台上落﹐當一邊上落客時﹐另一邊可以有車入站﹐當入站後另一邊便上落完畢開車走﹐務求用盡2站之間的最密班次數目﹐又唔會塞入站。
成本上﹐會比較平及可取﹐因為除了訊號系統外﹐只係每個車站做擴建﹐無需做站與站之間的路軌加建。

長遠﹐真係起多條鐵路啦。

JH_LE4612 發表於 2016-2-22 08:34 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-2-18 22:25
踢走直通車﹐應該好難﹐最多只係減班﹐但點都對東鐵班次有正面影響。
前題係高鐵係可以順利完工﹐暫不要 ...

其實有冇講過話高鐵開左之後直通車班次會唔會變?(不過相信要推高高鐵使用率,點都要cut直通車班次,第二個角度睇就叫做減少資源重叠,然後話可以加密東鐵班次係利民措施云云)

另外,擴建所有車站成本都唔係細,同埋可行性都成問題,剩係港島嗰邊已經唔得,或者公路隔離嘅站(粉嶺)、大圍(六軌肥仔站)。除非向上或者向下發展,不過咁嘅話成本都唔會少得去邊,只係相對比天價嘅新鐵路平而已。個人認為就算南北線2021年頂得順,2022年粉嶺北入伙起至2031年東北(第一期?)發展完,十年內始終會爆,到時唯有寄望北區居民用北環線轉東西線出城...
053h4 發表於 2016-2-22 10:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
89B 發表於 2016-2-23 17:33 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2016-2-22 08:34
其實有冇講過話高鐵開左之後直通車班次會唔會變?(不過相信要推高高鐵使用率,點都要cut直通車班次,第 ...

廣州南站,虎門如果位置好廣州東-深圳一早CRH1可cut車調走

除非香港高鐵有班次去深圳北後有渡缐返廣深缐
出常平去廣州東,否則東鐵仲要前後留數分鐘俾直通車

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
053h4 發表於 2016-2-23 18:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
rickywk 發表於 2016-2-23 20:36 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-2-23 18:00
都唔係呢個原因, 免稅店收個租比非免租店可以高好多

比港鐵都唔會唔跑直通車

http://www.mtr.com.hk/en/corporate/tenders/K0385-15E.html

龜龜曾經出過邀請幫ktt車廂翻新,但單o野就唔覺有後續,廣州東始終都係市中心,相信龜龜都預計直通車服務唔會點cut。(但ktt應該先翻新機車頭增強可靠性先)
老實,廣深高鐵通車後,廣深城際都無cut車。