hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 8 經太古城、修改柴灣走線
開啟左側

建議 8 經太古城、修改柴灣走線

expertuser2004 發表於 2016-1-20 21:37 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-1-20 19:56
倒返轉問,
點解要用呢四條線改?

本身 720 系屬太古特快線, 除左 720 是全日外, 720A 只有星期一至六上午單向服務
720P 仲更加是限時班次 + 單向, 每 15mins 一班, 如按 0700-0930 計算, 上限得十架車, 同 720A 一樣星期一至六上午單向服務
A 同 P 用非服務時段改已經可以

不計 722 已經有二組線改得, 加上 722 是飛起太古, 經埋太古各站停車根本不算快, 搭 2X 好過, 老實一句個人覺得 722 只似半條不快不慢的快線
印像中東廊過左太古城後, 要用太安樓上東廊, 個邊成日整路, 可能有開左新路都不定~

brianso198 發表於 2016-1-21 07:08 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2016-1-20 21:37
本身 720 系屬太古特快線, 除左 720 是全日外, 720A 只有星期一至六上午單向服務
720P 仲更加是限時班次  ...

一做銅鑼灣,
中環果堆客即刻唔坐,
咁個影響大唔大?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 10 中環果堆客即刻唔坐,

查看全部評分

asv2 發表於 2016-1-21 10:06 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2016-1-20 21:37
我有段時間返柴灣, 見到 8 號有段長時間是用上山頂個D 又賤又矮短車行, 而且數量不少, 依家正苦已強制低 ...

我唔知你邊排返柴灣啦,
我住東區咁多年日日都見 8 號都有 10XX 11XX 囉

asv2 發表於 2016-1-21 10:08 | 顯示全部樓層

720P 仲更加是限時班次  ...

720A 720P 兩條線都係有做回程返東區

expertuser2004 發表於 2016-1-21 22:35 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-1-21 10:08
720A 720P 兩條線都係有做回程返東區

現在所說不是這回事呢, 而是為什麼要改這四條線 (主題被騎劫了~哈)

expertuser2004 發表於 2016-1-21 22:35 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-1-21 07:08
一做銅鑼灣,
中環果堆客即刻唔坐,
咁個影響大唔大?

如是一區一特快, 一定是直線模式好過半特快, 720A / 720P 是適合修改, 而且又有 720 / 722 選擇, 中環客仍有得全日特快
非繁忙時間洗不洗4條線咁多去中環? (不計新 8 號), 如四條線都開到全日就另一回事

788 = 15MINS
8P = 10MINS
廢鐵 = 6-8MINS
那 8 號 = 玩完特快要幾多分鐘?

expertuser2004 發表於 2016-1-21 22:36 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2016-1-21 10:06
我唔知你邊排返柴灣啦,
我住東區咁多年日日都見 8 號都有 10XX 11XX 囉

上年 2015 每個月都起碼 10 次以上係柴灣(利眾街) / 小西灣二邊走, 今年我較少去柴灣個邊, 改去西環區至太古城

不過我是開車經過見到d 巴士型號, 有時我會數架車裝左幾多人
咁岩我返工樓下就是 8 號的車站, 斷估停站的車寫住 8 號我不會看錯(見鬼)

paul2357paul 發表於 2016-1-21 23:49 | 顯示全部樓層
......老實一句個人覺得 722 只似半條不快不慢的快線......

722遊埋西灣河耀東只係新記玩野,本來其實最適宜在康山止步。
brianso198 發表於 2016-1-22 07:00 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2016-1-21 22:35
如是一區一特快, 一定是直線模式好過半特快, 720A / 720P 是適合修改, 而且又有 720 / 722 選擇, 中環客 ...

問題係港島區堆區內線一增加行車時間個影響係可以好嚴重...

18X當年係賣東西快線,
兜完咁多地方太古鰂魚涌班人一樣唔賣帳...

區內行車時間話就話20分鐘左右,
但如果條線兜得太多地方係會趕客...

呢組線(720系/722)落中環個最大優勢只係一程過有位坐既時候...

如果要快既除左太古城之外難聽講句一早地鐵緊,
將成堆東廊線推去銅鑼灣只會令更多人坐地鐵,
特別係近年銅鑼灣落橋位塞車嚴重時...

銅鑼灣特快唔係做唔過,
但唔係搵呢幾組線做...

如果要令8號客量上升的話,
要抽走哂成條8X+780P先可能,
但要解決既問題好多...

dcyw 發表於 2016-1-22 09:09 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-1-21 23:49
722遊埋西灣河耀東只係新記玩野,本來其實最適宜在康山止步。

由新巴接辦中巴路線前,722已是經西灣河往返耀東邨,怎說也不能全是新巴的
問題吧。

其實要先問中巴當年耀東邨落成後為何不是按計劃開辦28及728,而改為22及722
由鰂魚涌(祐民街)延長至耀東邨。