hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 2015年新硬幣
返回列表 發新帖
開啟左側

2015年新硬幣

bonopun 發表於 2016-4-3 13:48 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-4-3 12:45
女皇頭是否仲存在市面﹐我會講一定有﹐但真正流通在市面作為交易﹐這個數量真係值得相確。(真正流通量要扣 ...

1997前發行的硬幣大多都用到好殘,相信金管局都收返好多,所以要鑄新幣代替。最奇係五毫都可以有2015版,毫子而家唔太受歡迎。

巴士迷A號 發表於 2016-4-3 16:10 | 顯示全部樓層
呢幾年都收到一D舊硬幣
kei_hk 發表於 2016-4-3 18:48 | 顯示全部樓層
bonopun 發表於 2016-4-3 13:48
1997前發行的硬幣大多都用到好殘,相信金管局都收返好多,所以要鑄新幣代替。最奇係五毫都可以有2015版, ...

這一點我前文都有提及,都是其一個要不定期鑄造新硬幣的原因。

$0.5 都要造新貨,一點都唔意外。
自98年後一段時間都無鑄幣,在自然流失及損耗損毀等幾方面因素,什麼倉底貨都可以用晒。

隨著大家見到個別面額已經有新幣,未見到有新貨出場的面額,未來一兩年都會陸續出現。

而今次分批鑄造不同面額的硬幣,相信都係會造定一大批存倉,隔多年才有需要再鑄造。

但十元硬幣未必有需用短期內再鑄造,前關以前回收了很多,政府存倉應該仲有唔少貨。

238X 發表於 2016-4-5 22:37 | 顯示全部樓層

bonopun 發表於 2016-4-3 13:48
1997前發行的硬幣大多都用到好殘,相信金管局都收返好多,所以要鑄新幣代替。最奇係五毫都可以有2015版, ...

毫子呢樣你問巴士公司點解咁鍾意收尾數啦

而家朕比較鍾意用一毫 (238x 收 $8.1)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
jessc 發表於 2016-4-10 23:24 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-4-5 22:37
毫子呢樣你問巴士公司點解咁鍾意收尾數啦

而家朕比較鍾意用一毫 (238x 收 $8.1)

如果交通工具(甚至係超級市場/便利店物品)每次加價都以五角甚至一元為單位,咁加價d幅度可以好大,如71B一加就加五角/一元即加25%/50%,電車如將來由$2.3>$3.0都加三成.......
所以除非物價大幅增加,否則毫子仲係有需要。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
ka31 發表於 2016-4-11 17:25 | 顯示全部樓層
不過今次呢批新整嘅5毫係教舊有果啲厚左少少
一個睇唔到分別,但係一疊疊起就見到明顯分別
原本啱啱好放到10個5毫嘅容器宜家放唔到新板10個
Dennis34 發表於 2016-4-16 19:53 | 顯示全部樓層

新硬幣年份壓紋淺,原因係重用之前使用過嘅鑄模,而且唔係新鮮事。早在2012年同2013年鑄造嘅硬幣,都係使用1998年所用過嘅鑄模,
如果有留意到最近3次嘅新鑄硬幣,會發現年份嘅數字間距比1998年或之前嘅硬幣疏,
喺充足光線下細心觀察仲會隱約見到"1998"呢四個字嘅跡,
正好係喺鑄造前將模具上年份修改,並非使用全新鑄模所致。

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
Twinings 發表於 2016-4-22 18:05 | 顯示全部樓層

點解港幣紙幣嘅回收速度好似好慢?
日常生活接觸到嘅紙幣有好多款,由90年代到而家已經換咗兩三次設計,但係仍然經常收到舊版設計嘅紙幣,甚至遠至80年代「青蟹」十蚊紙版本嘅其他面值紙幣都仲用得/收到,其實政府有冇訂明某年以後印製嘅紙幣先係流通貨幣?滙豐ATM都試過出2000年代版本嘅銀紙