hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [真的hi hi 了!!] 南北綫PSD, 東鐵綫APG, Gap Filler 真 ...
開啟左側

[真的hi hi 了!!] 南北綫PSD, 東鐵綫APG, Gap Filler 真係方大中咗

hokachung 發表於 2016-5-19 02:33 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2016-5-18 23:21
唔好玩啦
Faiveley嘅價錢就有

火花呢啲都唔算大件事,
北角站日本Nabtesco月台幕門直情試過著火,係著火啊
地底站一著火都幾大件事,尤其未來南北綫3個都係人流大站
 樓主| marcowong1011 發表於 2016-5-19 08:25 | 顯示全部樓層
cs8687 發表於 2016-5-19 00:03
咁我都知幕門組件當然唔係法國老遠運黎
近近地搵大陸做,但起馬用Faiveley名義出貨,有Faiveley Q嘜保證

中重點呀

MIC 係今日基本上唔能夠避免, 但代工同自煮燃發就令到成件事唔同曬

特別係持住幫大廠代過下工, 偷到下d 技術就眉飛色舞嗰d

雖然話來佬嘢都可能有缺陷, 但我唔覺得抄人地整出黎嘅嘢會比原先嘅好囉

alexleechaksum 發表於 2016-5-19 10:33 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-5-19 02:22
嗰箭咀又會關中國貨事??
呢d外觀野應該係客戶(北捷)要求吧

係邊個嘅要求就唔知喇
只係知道台北捷運淨係方大嘅閘門先係咁
而大陸無論幕門定閘門都係咁

只係希望第時南北綫嘅閘門可以同宜家市區綫睇齊
美觀少少

mak5052 發表於 2016-5-19 12:54 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2016-5-19 10:33
係邊個嘅要求就唔知喇
只係知道台北捷運淨係方大嘅閘門先係咁
而大陸無論幕門定閘門都係咁

不過我在想, 未來南北走廊頭等位的 APG, 可否好像臺北的 APG 咁, 在APG 頂上色? (油成黃色, 以突出為頭等區), 又或箭咀改為 1 (標示為頭等)?
alexleechaksum 發表於 2016-5-19 14:35 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2016-5-19 12:54
不過我在想, 未來南北走廊頭等位的 APG, 可否好像臺北的 APG 咁, 在APG 頂上色? (油成黃色, 以突出為頭等 ...

有清晰嘅標示係好
不過希望唔好咁膠
同埋其實頭等嘅①會唔會同同月台編號嘅①太過相似?

Btw, 講開頭等,
唔知頭等嘅閘門係裝好曬5對
定係只裝1對
其他係預留位 用曬Fix Panel呢?

peterson 發表於 2016-5-19 15:49 | 顯示全部樓層
公開投票嘅嘢,永遠都係價低者得,
你有辦法砌啱個spec而對方又認為你乎合要求就得

你喺香港自己設廠又可以平過佢地都得㗎
不過中左標之後,食唔食得落係另一件事.....
哽得落嘅,就會長大;哽唔落嘅,就係咁歹
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
mrm23 發表於 2016-5-19 18:29 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2016-5-19 02:33
火花呢啲都唔算大件事,
北角站日本Nabtesco月台幕門直情試過著火,係著火啊
地底站一著火都幾大件事,尤 ...

據說當年北角站事故好似唔係幕門生產問題,
而係有螺絲將兩套 earthing system link 通左..

樓主| marcowong1011 發表於 2016-5-19 21:18 | 顯示全部樓層

突發! 方大撤回新聞稿
#1 嘅link 今晚忽然失效

各大證券網站嘅新聞公告暫時仍然存在, 以下係其中一個嘅存檔
http://web.archive.org/web/20160 ... d=000055&id=2478983
GK9141 發表於 2016-5-19 21:31 | 顯示全部樓層
marcowong1011 發表於 2016-5-19 21:18
突發! 方大撤回新聞稿
#1 嘅link 今晚忽然失效

好消息
希望最多只係外判方大
alexleechaksum 發表於 2016-5-20 11:57 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2016-5-19 21:31
好消息
希望最多只係外判方大

好消息+1

但係會唔會係諗住判俾Faiveley嗰啲再靜雞雞外判??
結果方大出曬新聞稿
搞到通曬天?

不過我對招標呢啲真係唔太熟悉
希望就算唔係Gilgen/Faiveley/Nabtesco自家製
都至少係佢地監工
而唔係方大「自主燃發」