hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署再度建議九巴 23, 26M 合併為 26A,並設特班 26B ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署再度建議九巴 23, 26M 合併為 26A,並設特班 26B

expertuser2004 發表於 2016-6-21 22:29 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2016-6-21 08:40
係明渠行番入 Mikiki 好似唔係好遠,就算係拉長 29M 由啟麗去 Mikiki,都一定要行一段路(頂盡係三祝街有 ...
係明渠行番入 Mikiki 好似唔係好遠,就算係拉長 29M 由啟麗去 Mikiki,都一定要行一段路(頂盡係三祝街有站)。

合併點會唔加價?26M($4.9)同 29M 合併($4.3),我當之後收 $4.9,
係唔係代表要新蒲崗返順利班人要由 $4.3 加到去 $4.9?定全程做雙向分段?(一條 6-8 分鐘密車線做雙向分段?唔好玩啦)
當 11B、11D、24 都只係收緊 $5.1 果陣,點解要為左將來睛朗區而強行迫 $4.3 班人加價?

RPP 最新建議是 26M 合併後, 整左 (26A, 26B) 出黎 = 來回 $4.9, 設單向官塘分段 $4.1, 換句話說即最少有 50% 山上客或更多乘客要硬食加價
同 29M 重組無任何關系 (RPP 重組不包括 29M), 即使 29M 加價定減價也好, 都是獨立於啟麗區的, 更同新幕崗沒關系(因為沒加價又沒減價)
只過一條隧道去對面巴士公司就想加價, 用下腦都知什麼一回事, 213M 全日特快都是收到 $4.3 (專線小巴 $4)

樓上已說過 29M 延長後不會影響班次, 是不需要設雙向分段, 區內線設一個固定收費已可以, 雙向收費是政治手段用黎玩弄乘客, 屬無牙老虎的表現(如非必要都不會去用)
即: 重組完班次不變, 原線收費不變(四順客減價), 載客量大幅提升, 開避啟麗全新客源, 負責未來沙中線區內接駁功能, 不須設置雙向分段
沒人提出 29M 延長後必須加價才可以, 而且大路有 42, 26, 27 (去到清水灣道至四順), 收費高達 $5.8, $4.3 值不值得咁玩單位數字就自己諗自己
個人看不出 $5.8($5.1) vs $4.3 如何算是加價 ?? (可能我看錯左)

本身大路車已非常交錯, 想避免路線重疊完全沒可能, 同其他師兄說法一樣重組完不考慮結果 = 必定輸硬

巴士路線重組為什麼阻力會咁大? 請看本篇:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... ewthread&tid=965321

至於有沒人要用腳去辛苦自己, 本人並沒太大爭議, 人車獨立的, 乘客使用是有決定性的自由

呢個只是 26M 同 29M 合併的初步構思, 未改到最好
建議樓主去路線建議區 (F1) 版提供更多資料參考

如果你認為合併加延長 29M 之後,唔需要維持個位數字班次,咁好明顯你唔明自己講緊方案有咩問題。
試問一條 20-30 分鐘一班 26M 同一條 6-8 分鐘 29M 合併,單向車程再拖長 10-15 分鐘,另外要行番新蒲崗內街做出彩虹班客。

加上合併後,順利至觀塘果段要由 20-30 分鐘大幅提升去最少 6-8 分鐘,單係依段路已經要倒車落去做。
你仲認為合併完既 29M 唔而要大幅加車?加唔到車的話,點解要 29M 班客減班?

另外,23 去留問題?併入 28B 重組?28B 一定要有車四彩、樂華去聯合;又要留九龍灣去觀市、協和街;
另外協和街落觀碼批 23 客都唔少,依批客又併入邊條線?
請樓主先閱讀 RPP 建議再作回覆, RPP 建議 23, 26M 合併做一條線 26A , 並統一收費 $4.9
而且 26A 服務時間提早收車, 用意非常明顯 = 迫乘客硬食加價 + 早收工
只設有一班早上特車 26B, 並慳出一部車出黎

另外一條 23M 是保留, 也即本人所說的二條四順順逆本線, 先不看 29M, 同少一車情況, 26A 用到 8 架車做到 10 分鐘一班
29M 不洗去官塘情況下已有 8 部車行, 咁樓主覺得有沒可能須要大幅加車去維持單位數字班次?
事實並不是樓主所諗要再擺咁多車落去(不加車一樣可以), 29M 做 10-15 分鐘一班完全是可以
因延長後可使用 12米以上大車, 運載力大大提高,  只要客量沒太大增加情況下, 可一條線食晒D 客, 但不保證乘客用其他方法去目的地

而且有 26M, 23 重組有9部車剩出, 夾埋 29M = 17架車, 早已輕易做到 6-8 分鐘一班, 完全不須要動到 28B 的車, 而且 26A 可去到協和街同醫院情況下, 28B 有條件拉直路線去慳車 + 做聯合班次
搭大路車一樣可以去到協和街同醫院, 又點算 29M 減班呢? 基本上二條線合併新線主要任務是做返原有的乘客同路線, 不可能有太大偏差

30 分鐘一班我係啟麗去到荃灣有突

23 客 = 由 26A (新 29M) + 28B 去接手, 基本九龍灣去觀市、協和街沒太大問題, 覺得慢仲可搭大路車, 什至亡命小巴
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
EX-TL 發表於 2016-6-22 13:31 | 顯示全部樓層
前面已經一派胡言, 而家仲話29M可以唔駛加車去做10-15分鐘一班, 服務同一班人, 同時又做埋觀塘, 做埋新蒲崗, 做埋啟麗.

係嘅, 班客唔搭29M, 仲有26 27 42等等可以揀, 但係做乜要人硬食加價, 仲有用29M轉乘優惠果班, 明明$0.1就轉到車, 你就加到人$0.7先轉到,
一日來回俾多$1.2, 你可以話加大轉乘額, 但係無端白事咁做為乜?

冇錯, 29M行12米巴士唔再係新奇事, 但唔代表可以減班做番同一批客, 你見5C 28轉用大車後有冇大減班?
ST5670@1A 發表於 2016-6-23 02:08 | 顯示全部樓層
#71簡直亂咁黎
至少50%嘅乘客要捱$4.9新車費?你點得知?有實質數據嗎?
搭23嘅乘客,基本上係班四順落觀塘買餸嘅師奶、學生、番工客等等,大部分都會每日搭來回程,有時見有車就上,唔理係23定係23M又或者26M都好,根本唔構成車費變相加價問題,反而想問下#71個位,係咪住四順?如果唔係,你所提出嘅論點就無乜說服力

另外,仲有班客係協和街去碼頭,23行成段協和街,93A行一半路段,若23同26M合併,反而減到去$4.1,恐怕#71人兄漏計左呢項

至於合併用車情況,合併左有雙向總站嘅26A又點可以同循環線嘅29M直接比較?現時26M 日間普遍20分鐘一班,接近尾班則30分鐘一班,4架車足以應付班次,而合併後加至8架車,兼有雙向總站,預計全程行車時間由45-60分鐘不等減少至30-40分鐘,若繁忙時間要以10分鐘一班服務,使用8架車勉強能夠應付班次,但29M作為短途循環線,行全程所需時間較少,6-8分鐘一班為合理,#71無理會到有雙向總站嘅路線較循環線有更好嘅班次穩定性

此外 213M收$4.3係因為行車里數短,九巴冇以特快做招牌,小巴收貴價是常識吧?

再者,#71仲牙斬斬講29M跟佢建議延長就唔會加價,根據車費等級表,巴士路線係按照路線類別同行車里數所收費,以合併後的26A為例,原26M收費為$4.9,符合車費等級表嘅相應收費,而將23同26M合併,新路線則加入迴旋處去觀塘碼頭一段(以26M計算),但新收費依然為$4.9,此收費合理,而原有23服務被納入26A,則在原有服務範圍內增設分段收費$4.1,以平衡往順利方向收取的$4.9(所增加$0.4部分),若#71所提出建議唔跟隨法例,則只係空口講白話,無辦法確切成立,然而,29M為轉乘巴士線,若將29M延長並加價,則失去原有效用並被居民&區議員反對

此外,想提醒一下,啟麗係指啟業及麗晶,並不包括啟德,啟麗呢個簡稱早就係幾十年前出現,近年落成嘅啟晴邨及德朗邨被通稱為晴朗,若#71依然認為冇混淆兩詞,恕難繼續話題

利申:住觀塘,協和街個頭,23/23M/26M常客

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

expertuser2004 發表於 2016-6-24 01:47 | 顯示全部樓層

ST5670@1A 發表於 2016-6-23 02:08
#71簡直亂咁黎
至少50%嘅乘客要捱$4.9新車費?你點得知?有實質數據嗎?
搭23嘅乘客,基本上係班四順落觀塘 ...
此外 213M收$4.3係因為行車里數短,九巴冇以特快做招牌,小巴收貴價是常識吧?

專線小巴 $4
紅色小巴 $4 (官秀線 45 層, 16 層)
213M $4.3

213M 行車里數 = 7.7KM
13M 行車里數 = 9.6KM
29M 行車里數 = 10KM
26M 行車里數 = 12.3KM

請問何來小巴貴過巴士? 更何況是 213M 有同專線小巴一樣的港鐵 BBI 優惠, 實際收費差別不大
特快並不一定要招牌指定, 基本上不少高速特班也用原線的收費 (eg: 118/118P, 13M 特快, 601P, 89P .... etc)
看完呢篇 RPP 建議已早知有不少陷阱比人玩

此外,想提醒一下,啟麗係指啟業及麗晶,並不包括啟德,啟麗呢個簡稱早就係幾十年前出現,近年落成嘅啟晴邨及德朗邨被通稱為晴朗,若#71依然認為冇混淆兩詞,恕難繼續話題

啟德仲可以叫舊啟德天, "啟麗" 拆開二隻字, 如都不明白, 根本可不駛上來 hkitalk 發文, 理解文字是最基本的底線
用埋沙中線 "啟德站" 是給人更清析理解的巴士路線行走路線

另外,仲有班客係協和街去碼頭,23行成段協和街,93A行一半路段,若23同26M合併,反而減到去$4.1,恐怕#71人兄漏計左呢項

已預計埋有呢個情況出現, 是會有多個不同收費, 個人最少有三個解決方法
建議之中 29M 官塘啟麗版. 暫定是 $4.3 不設任何分段

再者,#71仲牙斬斬講29M跟佢建議延長就唔會加價,根據車費等級表,巴士路線係按照路線類別同行車里數所收費,以合併後的26A為例,原26M收費為$4.9,符合車費等級表嘅相應收費,而將23同26M合併,新路線則加入迴旋處去觀塘碼頭一段(以26M計算),但新收費依然為$4.9,此收費合理,而原有23服務被納入26A,則在原有服務範圍內增設分段收費$4.1,以平衡往順利方向收取的$4.9(所增加$0.4部分),若#71所提出建議唔跟隨法例,則只係空口講白話,無辦法確切成立,然而,29M為轉乘巴士線,若將29M延長並加價,則失去原有效用並被居民&區議員反對

http://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20141825/cgn201418253558.pdf
2014年7月6日生效, 車費等級收費表

基本上答案已好肯定邊個岩, 請問邊條法例訂明不可以延長減價? 更何況巴士公司有權自行定義收費, 基本上可不洗跟等級收費表, 我完全不覺得有什麼法例可根據
BBI 法例上是不能控制, 是巴士公司自己整出黎的產物
www.kmb.hk/lib/new_fare_table_tc.pdf
按照收費表, 九龍段 12-15KM 內最高收費上限是完全統一的, 是 $12.9

我想問: 按照 "特快收貴價是常識" 規則, 7.7KM - 10KM 是收 $4.3, 12.3KM 收 $4.9
咁 29M 官塘啟麗版要收幾錢先合理? 新葡崗過啟麗點行法都不會行到有 3km 出黎, 公式如下:

順利去新葡崗 = 5.5km
景福街去啟麗 = 2km ** (隧道通車後距離進一步下降)
順利去官塘碼頭(經協和街) = 3.5km
5.5 + 3.5 + 2 = 11km (單向) ** 12km 等級收費表可收取 $9.4 - 10.5
11 x 2 = 22km (雙向) ** 25km 等級收費表可收取 $15.3 - 16.9

23 本身收費是 $4.5, 合併是變成 $4.9
26M 本身收費是 $4.9, 合併後沒有改變

請留意 RPP 內容 >> (26A 順利往觀塘碼頭: $4.1), 全價是 $4.9, 官塘返順利有沒分段? << 以我理解就是單向分段 >>

即是彩虹 / 彩云 / 清水灣道往官塘沒有優惠, 以及官塘往彩虹全段沒有優惠, 就算不計前者, 有一半官塘返彩虹的客都要硬食加價
不用 26A 的話, 就必須用 23M 線, 收費一樣是 $4.9, 加上合併後 26A 要去埋官碼獨市, 即連原有平價路線都變埋加價, 呢點並不是理所當然, 我覺得好不合理

"但新收費依然為$4.9,此收費合理,而原有23服務被納入26A, 則在原有服務範圍內增設分段收費$4.1"
好現實問你一句分段平左個 4 毫子要其他人比多 8 毫子, 不算老屈人加價咩, $4.9 (26M, 23M) 同 $4.5 (23), 我不知道 $0.4 對樓主 / 四順客來說緊不緊要
$4.9 同 $4.1 去比相差是 $0.8, 不止四毫子咁少

本人看法不同意樓主所指: "以平衡往順利方向收取的$4.9(所增加$0.4部分)" 呢點, 除非有一邊是成條收 $4.1 / $4.5 就不同說法
1. 除左收費不合理
2. 仲有硬合併實減車的指控, RPP 建議中未有解決 (9車變8車)

唔好話我衰多口, 看怕呢次 RPP 重組有大機會比區議會 BAN
我不是住四順, 而是住格黎秀茂坪, 基本上山上 D 路我已背得出車程要幾耐先去到

至於合併用車情況,合併左有雙向總站嘅26A又點可以同循環線嘅29M直接比較?現時26M 日間普遍20分鐘一班,接近尾班則30分鐘一班,4架車足以應付班次,而合併後加至8架車,兼有雙向總站,預計全程行車時間由45-60分鐘不等減少至30-40分鐘,若繁忙時間要以10分鐘一班服務,使用8架車勉強能夠應付班次,但29M作為短途循環線,行全程所需時間較少,6-8分鐘一班為合理,#71無理會到有雙向總站嘅路線較循環線有更好嘅班次穩定性

就算不同 29M 比較, 重組後仍有一車被 CUT, 假設二條線 8 架車都可以維持 10 分鐘一班的話, 有車加必定做到更好班次, 這點樓主應不會反對

以 29M 舊線去計算 = 八部車最密 5 分半一架車,
以 26A (新 29M) 去計算 = 估計單向路程約 11-12KM, 車程約 70-80MINS, 八部車可維持 9-15 一班車, 30分鐘一班只需要 2.6 (2) 架車 (最多可 CUT 六部車)
以 26A (新 29M) 去計算 = 估計雙向路程約 22-24KM, 車程約 140-160MINS, 八部車只可維持 20 一班車, 32 分鐘一班只需要 5 架車
而按樓主建議 45-60min 一單, 八架車則是 5.6 - 7.5 分鐘一班(單向)
而按樓主建議 90-120min 二單, 八架車則是 11 - 15 分鐘一班(雙向)

新 29M (26A 啟麗版) 是可 HANDING 現時 26M 全日 20 分鐘班次, 仍是容忍的範圍內, 而且未計合併額外得到的車輛, 計埋班次就更加好得多
既然不加車情況下都做到 9 分鐘單位班次, 又有什麼必要加車呢? 更何況現時 29M 同新建議 26A 用車量是一樣, 要考慮的野不止咁少, 既然我答得既話當然不止只得一個計劃咁少
都是個句, 樓主有興趣可去 "路線建議區F1 版" 提出, 反正 K 型重組見過不少, 有沒更加西爆的?

循環線同雙向總站線穩定性早有完全考慮, 本人什至之前已建議過加入中途總站發車, 以原線特班發車優點, 進一步提升班次穩定性, 可使用最少車出最多班次

expertuser2004 發表於 2016-6-24 01:52 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-6-22 13:31
前面已經一派胡言, 而家仲話29M可以唔駛加車去做10-15分鐘一班, 服務同一班人, 同時又做埋觀塘, 做埋新蒲崗 ...
前面已經一派胡言, 而家仲話29M可以唔駛加車去做10-15分鐘一班, 服務同一班人, 同時又做埋觀塘, 做埋新蒲崗, 做埋啟麗.

係嘅, 班客唔搭29M, 仲有26 27 42等等可以揀, 但係做乜要人硬食加價, 仲有用29M轉乘優惠果班, 明明$0.1就轉到車, 你就加到人$0.7先轉到,
一日來回俾多$1.2, 你可以話加大轉乘額, 但係無端白事咁做為乜?

冇錯, 29M行12米巴士唔再係新奇事, 但唔代表可以減班做番同一批客, 你見5C 28轉用大車後有冇大減班?
沒人話過全日單位數字是不駛加車, 不搭 29M, 仲可搭大路車 26, 27, 42, 但有幾個價錢比你享用

$4.9 (27) 同 $4.3 的分別
$5.8 (26) 同 $4.3 的分別
$6.4 (42) 同 $4.3 的分別

搭得大路車不會預左你有好多 BBI 用得, 基本上 BBI 決定權係巴士公司上不是乘客手上, 第一程已經比貴左, 轉車個程根本就好難追返

轉做 12 米車後仍可做到單向 9-15 分鐘一班車, 比 26M 原有 20 分鐘一班更密, 即使條線要全程行足 80 分鐘一單, 八架車都可最疏 15 分鐘一班, 更何況不一定全部用到大車
但雙向就差相當多, 本人要澄清樓上計算方法是指單向不是來回!
按照等價交換原理大車換同等數量細車, 理論上班次可制做更密集, 29M 要雙向延長但不加車未必說得通, 老實要玩全日單位數字, 最少 16 部車先夠, 但本人直覺是呢條線是 99% 沒錢賺
細車換大車, 本人理解上同班次並沒太大關系

ST5670@1A 發表於 2016-6-24 05:33 | 顯示全部樓層

#74 我好想問下你識唔識計數?
71A收$4.0,但只係寶達來/回藍田,兼單程
213M多出安達去/返寶達一段,而且本身已經根據分級表定下收費$4.3,冇不恰當之處,但唔代表咁就可以證明小巴平過213M(平均每公里收費);而且唔係得單一例子,越長途嘅小巴路線收費比提供相近服務嘅巴士路線收費較貴兼差距會擴大

另外,我指特快線收得貴係指一部分X線,213M根本唔係叫特快,寶達一落去就係藍田,本身就好近,何特快之有?恐怕你講得出車費分級表個名但冇仔細考究,首先俾個例子,88X,全段30.2公里,但循環線收費依照總站去循環點,即應計一段較長嘅17公里左右,全程收$10.2,而89D藍田站去烏溪沙站,22.2公里,全程收費為$8.9,而89D非點對點直達特快線,88X係,88X收費較其他來往觀塘/藍田&沙田巴士線昂貴;東九來往油尖旺特快巴士線普遍收費為$7.5,213X多出安達一段,但少左秀茂坪到聯合一段,全程收費為$8.5,睇黎你無視左路線類別一欄,純粹以路線收費對乘客接受程度做基礎,忽視左九巴方計

其次,九巴根本冇諗過郁23M,29M呢啲有成身BBI嘅接駁線,反而係諗住執客量麻麻,執左又唔驚有手尾搞嘅線,就睇翻呢次建議嘅23同26M合併,其實好幾年前就有人提出,兩年前有類似意見,但被區議會全數否決,就係衰在合併後收26M價又冇補償,今年個建議係四順落觀塘加入$4.1分段,結果順天,安,利議員支持,得某位反對,本身兩年前表示無意見,唔係四順,同合併冇乜關係嘅觀塘區議員則突然表明反對建議,有故意阻礙建議落成之嫌,有版友係前幾版提出過,#74未必有留意到

最後想講,合併路線,應將情況簡易化,即使你認為加車整合好班次就可以解決,但事實並非如此,若跟隨你所建議,則成為一條迂迴循環流水線,絕對唔適合用以轉乘其他路線,而且29M對四順居民非常重要,一改未能令居民&區議會接納

[OT]樓主係形容出post個位,樓上係形容你發帖上面個位版友,如果你連呢個都混淆,恐怕你無資格講啟麗係包括啟德,啟麗係指啟業邨&麗晶花園,成個地區稱為啟麗區,而唔係指啟德,啟德一開始就係獨立命名,成個啟德發展區均以啟德開頭命名,基本上鄰近居民好清楚;另外,康盛花園&翠林被稱為康翠區,根本係將兩大屋邨加埋嘅統稱,而唔係將成個詞拆開,何者誤導,相信版友心水清;啟德站設係協調道入面,啟晴出少少,命名為啟德站係好正常,根本就係正啟德發展區,怕人誤導只係你所提出嘅藉口。

Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-24 13:55 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2016-6-24 01:52
沒人話過全日單位數字是不駛加車, 不搭 29M, 仲可搭大路車 26, 27, 42, 但有幾個價錢比你享用

$4.9 (27) ...

咁其實你表達緊D咩?既然知道29M既票價同其他幾條線唔同
既然知道23+26M+29M都未必夠車做返現29M既班次水平
咁做咩要合併?
仲要講拉埋去啟晴傻的嗎?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leeallen 發表於 2016-6-24 19:49 | 顯示全部樓層
ST5670@1A 發表於 2016-6-24 05:33
#74 我好想問下你識唔識計數?
71A收$4.0,但只係寶達來/回藍田,兼單程
213M多出安達去/返寶達一段,而且 ...

本身唔係四順嘅議員點解唔可以反對? 佢地地區人士唔可以用 23/26M 返工返學? 分分鐘日日搭, 仲搭得多過本區人士

另除咗順天議員, 唔見其他係完全贊成, 仲睇到利業同安頌兩條觀塘線不同站問題, 呢兩個站正正都係觀塘線客倉來

另外#71人士果尐意見可以不回

ATENU1198 (UR1585) @ 619
YY487 發表於 2016-6-24 20:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2016-6-24 23:31 | 顯示全部樓層

leeallen 發表於 2016-6-24 19:49
本身唔係四順嘅議員點解唔可以反對? 佢地地區人士唔可以用 23/26M 返工返學? 分分鐘日日搭, 仲搭得多過本 ...

無人講過唔係經樓下就唔可以反對,如果條線係跨區線,全區居民都有機會用到,例如要用 BBI 轉乘,
好似 38 40 42C 268C 呢類真係有唔少觀塘居民要用來返工線,出聲係應該

問題係平時觀塘區議員都唔會插手其他小區巴士線,今次點解成班人跳出來吠,值得細味

再睇下反對的係咩選區

寶達
景田
廣德
藍田
栢雅
雙彩

秀茂坪去四順,點解要搭其他車駁 23/26M?唔係直接搭 60 綠小?
三彩去四順,點解唔係搭綠小 48 或者彩雲坐 26/26M/27/29M?仲要 26M 變 26A 後密左喎…
藍田去四順,到底有咩人會落山去觀塘坐 23/26M?唔係坐 60?

再聽下錄音,佢地全部都係反對減車,無人提到因為自己選區的居民要搭

我本身對合唔合併無意見,但我覺得有D人既手段好卑劣囉…

fb.com/scientisthk2usa/