hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區至市區港鐵站接駁線、青沙公路荃灣至大圍線 ...
開啟左側

沙田區至市區港鐵站接駁線、青沙公路荃灣至大圍線

S3BL100 發表於 2016-6-5 10:35 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-6-5 10:15
但 88X 來回行觀繞係唔係唔經觀塘 ?

班友想來回行觀繞,當然就係要飛起觀塘

但係唔搵條線補位,基本上無得飛

82X 做兩味 , 廣源果邊一定好大阻力
依家 83X / 89D 重組都未搞好 , 唔應該連上大老山既平線都冇埋

sorry 上面打漏野,我係想講,可唔可以考慮 82X 兩味,84M 非繁兜廣源

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-6-5 10:37 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2016-6-5 10:23
穗禾苑大隧線問題:

師兄唔記得左 798A ...

上下繁單向一班仲要入唔到火炭咁囉

講真,如果新巴插完旗又無心將 798A 全日,好應該俾九巴開線做呢個巿場,而且新巴都無咩理由踩過界做穗禾苑觀塘下話

fb.com/scientisthk2usa/
Snowbb 發表於 2016-6-5 12:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-6-5 10:37
上下繁單向一班仲要入唔到火炭咁囉

講真,如果新巴插完旗又無心將 798A 全日,好應該俾九巴開線做呢個巿 ...

不過 798A 好似客量唔係好高 ……

而且本身 798A 得康翠一個獨市位 , 其餘只係 798 既短途路線 ( 寶林 → 沙田 )
全日誘因唔大

樓主| epsilon 發表於 2016-6-5 13:53 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-6-5 10:00
●  其實個問題重心唔係因為顯徑新翠多左 8 部車上青沙 , 就可以將 286X 減班 。。。
本身 245X 同 286X ...
●  其實個問題重心唔係因為顯徑新翠多左 8 部車上青沙 , 就可以將 286X 減班 。。。
本身 245X 同 286X 係九龍區無重疊 , 但 286X 減完車係間接削減左大圍來往西九龍既服務

●  用大隧線補火炭個位本身唔係錯 , 我想表達既係 80M 如果變成咁不如索性改做繁忙時間服務 ( 穗禾苑 - 九龍塘 )
  • 早繁245X同286X班次相若,會有客見245X來先就上車,
上到青沙再轉車直落荔枝角,唔坐286X遊欽州街花園,
所以呢1部車減得合適。再重申,減嘅係將會於2016年第三季加嘅嗰1部。

• 明明84M做到更多功能,更啱穗禾苑火炭口味,
點解反而要堅持留80M但得返繁時?
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-5 15:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-6-5 03:22
穗禾苑大隧線問題:

其實如果講佢地想去邊,唔係應該開去觀塘仲好?

穗禾苑大隧線問題:

其實如果講佢地想去邊,唔係應該開去觀塘仲好?

當然,你可以話,是但一個區,併觀塘都一定好過併黃大仙,但黃大仙本身客源一定少過觀塘唔少,用現有路線做晒就算可能最好

我有諗過穗禾併濱景,然後調頭跟 89C 或入一入石門,上大隧,去觀塘。
咁就可以送 89C 離開石門第一城,再送 89D 離開亞公角街

而且咁做的話,條線坐底收 $8.6

唯一問題係條線要用細車,而且一條做晒兩個工貿區,上繁火炭方向、下繁觀塘方向應該會爆到傻

另一個選擇就係現成條 88X,由穗禾開,仲可以劏人 $10.2,
而觀塘一邊好想 88X 來回改經觀繞,拉埋穗禾玩,應該可以提供足夠車源拆線,
回程可以繼續執沙田巿中心 -> 穗禾流水(沙田方向唔入火車站,改停巿中心),將 88X 來回送上繞道。
玩大少少,甚至仲可以將呢條新線經將軍澳道拉入翠林,擴大覆蓋範圍

===

第一城兜廣源問題:

其實反正而家班客都唔見得對兜源好反感,可唔可以調轉 82X 做兩味,84M 全日兼非繁加到 15 分一班,非繁兜廣源,應該慳到最多資源

[Edited for missing info]

===

亞公角問題:

我反而相信 89C/89D 唔一定要拖埋 286M 落水,286M 可能直接減班減車最容易

問題反而係如果 89D 要撤走亞公角,89C 就要飛走石門,否則大家一定唔會收貨,
於是要搵條線補返石門個位,更印證 286M 減班供車的需要。
拆出來呢條線,可以係併埋穗禾苑(但一定要用細車),或者同樣無大隧線的駿景園又得,甚至拉入白石角

你應該見過,但可以參考下我之前點做:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d&tid=956237&extra=

如果由一條細車線開15/20,就想做晒穗禾苑/桂地街/山尾街/坳背灣街/沙田市中心,
應該會令89E超負荷。穗禾苑只能開細車,加上要共用車坑,條大隧線不宜太重要,
即係唔好直出觀塘,循環觀塘更加令人擔心。較理想係穗禾苑開大隧接駁線,
火炭山下開大隧觀塘線。另外你方案下只保留80M下午至午夜北行,
仲要靠抽81K車,過到穗禾苑?又過唔過到新秦沙博乙?

----------------------

事實上喺山下得少量唔想等嘅客同沙田區內流水會坐82X,係唔好客但又唔cut得,
而84M即使疏,有ETA後已經做咗大部分山下市區客。無論係完全合併,
定繁時先保留82X,84M都要改經四美街/東頭村道,而且一定要有
黃大仙入沙田超平分段,行慢咗收平咗兜多咗廣源,重組完條數係咪真係會好咗?
最後,之前兩次建議重組其中一個死因係安景街,所以82X基本上係動不得。

-----------------------

89C/89D呢對兄弟,如果放棄晒黃泥頭同石門/小瀝源路,可以肯定講實唔夠客,
既然黃泥頭獨立勢在必行,石門/小瀝源路又係89C食糊位,咁89C就唔應該改。
拉埋84M/85M/286M落水睇山頭庸人取向,佢嘅底線應該係唔會放走入邨威爾斯醫院線、
入邨觀塘線(繁時要係快線)、特快大隧and/or觀塘線(唔入邨都得)、特快港鐵接駁線(唔入邨都得),
所以我嘅諗法會係--
89C:非繁不變,早繁特快加強,加開晚繁特快;
89D:全日飛黃泥頭,兩繁飛富安/亞公角,可考慮非繁都飛埋(視乎286M);
84M:威爾斯醫院我搵咗小巴代替,84M唔再需要留喺富安;
85M:有286M入邨同做晒四美街/黃大仙/鑽石山,所以可全日飛富安;
286M:入邨同做晒四美街/黃大仙/鑽石山,更可嘗試以入邨大隧特快交換放走唔入邨觀塘特快(89D)。
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-5 15:23 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2016-6-5 04:24
去荃灣點會用青沙??完全唔順路
245X可以改去葵興站/海濱

咁你試下49X由楊屋道上城隧轉46X去新翠要幾耐時間囉,試過你咪明點解用青沙。掉返轉問你,點解48A又會建議行青沙呢?
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-5 15:49 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2016-6-5 08:40
講起火炭黃大仙線,十幾年前有條806M就係做類似定線執左
如果84M一定要上火炭,益下幾乎咩都無既樂景街會唔 ...

講起火炭黃大仙線,十幾年前有條806M就係做類似定線執左
如果84M一定要上火炭,益下幾乎咩都無既樂景街會唔會仲好,畢竟穗禾苑同桂地街公屋需要觀塘線多啲

245X搵46X同286X抽車但係大圍火車軌以北無受惠,呢個就要睇下其他後續重組點樣做
始終呢兩條線本身都係班次唔夠
大涌道落橋呢個行法似係想避開迴旋處塞車,甚至可能係想用黎取代49X楊屋道一段,
但係經關門口街既Z字型行法觀感上麻麻……如果要快,行德士古道直落千色店或者跟30X上荃威會唔會好啲?
又或者還原基本步,落返迴旋處入楊屋道、大河道

Btw, 延長811未必係一個好主意,811本身個定線都唔算短
富安兜第一城去火炭車程都幾長下,仲趕客過801/811S
要做馬鞍山,理順801同811S定線,用類似810/803行法去埋馬鞍山東部應該會更加好?
如果要用小巴做,813系可能係個選項,又可以俾水泉澳去埋馬鞍山
806M執笠之時係2003,正值火炭工業區最低潮期,亦係營辦商投到數碼港線之際。
只要睇睇今時今日,火炭比當年多咗幾多條區內區外線,未來幾年又會多幾多人口,
同埋九巴做大隧線有咩優勢,就知806M完全冇可比之處。

--------------------

245X荃灣走線考慮--
一,食咗39A,荃灣方向落橋直入荃灣西站(地圖顯示唔到),大圍方向做到比39A
更快地深入荃灣核心,博人比全價落山(尤其$2客),否則請坐30或小巴。
二,楊屋道同49X同方向同站,同埋專注做城隧線冇優勢甚至唔到嘅地方,所以
大圍方向唔做荃豐中心,改行大河道/沙咀道。
三,荃灣核心直達大圍站,以可以預算嘅班次嚟搶481B客。
四,避開青荃交匯處/德士古道擠塞。

--------------------

811我冇打算搵佢做馬鞍山,只係填返富安來往愉翠/威爾斯。同埋條線擺明係
做流水,唔會完全冇人坐全程由富安去到火炭,起碼穩陣過等801/811S,
但呢種客路唔係重點。拉811唔拉813,因為84M搬去穗禾苑會食咗811系條水。
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-5 16:06 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2016-6-5 15:00
如果由一條細車線開15/20,就想做晒穗禾苑/桂地街/山尾街/坳背灣街/沙田市中心,
應該會令89E超負荷。 ...

89C石門當然係食糊?位啦
馬鞍山一段冇咩人肯上當然靠沙田段
不過沙田段非繁夠客咩?
其實一樣唔夠客

望住89C同286M組載客率都有D指示
286M下繁好客過上繁
89C上繁特車爆晒下繁完全上唔到如此水平
亦有為數一定既版友都提過至有大老山補差價轉乘後
286M非繁好過之前
而家情況係77區唔願搭89C
而唔係77區供唔起條線
要計飛富安既話
89D更加應該優先於85M

245X 意念上係好
不過又係果個問題
46X載客率一定跌但只可以減一兩架車
兩條線一到非繁就肯定現晒形
青沙轉車站做荃灣基本上肯定唔夠城隧玩
結果隨時係245X自己又唔太夠客時
46X又俾人插一刀

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb71k 發表於 2016-6-5 16:50 | 顯示全部樓層
都係果句
荃灣開往沙田路線係唔適宜用青沙, 因為兜遠o左路, 兼且唔太快得過行城隧
仲要係荃灣市中心兜個S形圈先至上公路, 又要係顯徑兜一個圈
無論對荃威花園或新田圍來說, 走線上係極度唔吸引

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-5 17:57 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-5 16:06
不過沙田段非繁夠客咩?

不過沙田段非繁夠客咩?
其實一樣唔夠客

望住89C同286M組載客率都有D指示
286M下繁好客過上繁
89C上繁特車爆晒下繁完全上唔到如此水平
亦有為數一定既版友都提過至有大老山補差價轉乘後
286M非繁好過之前
而家情況係77區唔願搭89C
而唔係77區供唔起條線
要計飛富安既話
89D更加應該優先於85M

1) 如果有完全自由去重組,咁梗係89C/89D齊齊飛。問題係要處理山頭,
快車/慢車/入邨樣樣都唔少得。

2) 89C起飛,又輪到286M要死,但想殺286M都一樣過唔到區議會。
畀我我會將89D全日直飛,89C非繁唔起飛,而286M非繁繼續做馬鞍山西
接駁大隧轉乘。89D自己夠客,89C接收富安唔肯轉車嘅觀塘客,286M
接收富安要快嘅觀塘客(反正數據顯示有班客肯轉車)。

3) 89C沙田段非繁唔夠客,咁無論89C起飛之後搵邊條線去填返,
呢一段都係唔夠客去養嗰條觀塘線,仲有呢條線收唔收得返89C個價?
245X 意念上係好
不過又係果個問題
46X載客率一定跌但只可以減一兩架車
兩條線一到非繁就肯定現晒形
青沙轉車站做荃灣基本上肯定唔夠城隧玩
結果隨時係245X自己又唔太夠客時
46X又俾人插一刀

所以開245X,只建議46X減一車。淨係掃晒荃灣來往大圍南面已夠養起245X,
唔期望會有好多人上青沙轉245X,但少極都會有美田(唔使行出去坐46X)、
水泉澳(288轉車唔算方便)。青沙公路應該主力用嚟搞特快直達線同分流
城隧/獅隧,但個轉車站點都唔會做到風生水起,因為轉青沙線唔一定要上轉車站。