hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解68X荔枝角道同黃竹街?
開啟左側

[問題] 點解68X荔枝角道同黃竹街?

62561 發表於 2016-6-13 00:54 | 顯示全部樓層

如果我無記錯的話,68線開辦初期,正值地鐵施工期間,當時往元朗方向,係途經上海街北行巴士專線,所以要經荔枝角道及黃竹街駛入長沙灣道.
hokachung 發表於 2016-6-13 01:50 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-6-12 19:27
以前嘅嘢冇乜得解架喎, 點似而家行前行後一個路口, 或者個站搬前搬後左幾十米都呱呱嘈.

會唔會當時係行 ...

如果繼續develop落去嘅,所有行荔枝角道去新界西嘅路線都要開post問
32、33A、36B、37、44、46呢度都5種行法,有排硏究都得
 樓主| wongholeung123 發表於 2016-6-13 07:44 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2016-6-12 23:00
可能係因為跟68行掛
反正68X係68唔經荃灣版,所以就除左荃灣果一段,68X同68行車路線一樣
66同66X都係一樣

問題係,你唔覺得呢個走線好迂迴咩?
neoplan720p 發表於 2016-6-13 08:00 | 顯示全部樓層

wongholeung123 發表於 2016-6-13 07:44

其實行荔枝角道 + 黃竹街,係隨時快過行彌敦道 + 長沙灣道。

就算慢左,都係慢2、3分鐘,唔太離譜。

再再再加上而家有左268X,變相68X都係主打深水埗或打後嘅客,所以前面段路點行,真係唔太重要。

反而真正兜路、而受影響人數又多嘅係36B。過左欽州街之後,又要夾硬插上去行元州街。其實呢段路應該同36A調轉路線先岩。(當然,最好嘅做法都係抬36B上西廊 / 呈祥道)
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
樂仔〞 發表於 2016-6-13 09:46 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-6-13 08:00
其實行荔枝角道 + 黃竹街,係隨時快過行彌敦道 + 長沙灣道。

就算慢左,都係慢2、3分鐘,唔太離譜。

繁時因為外面彌敦道塞,就通常快得過行外面
但好多時候都係行彌敦道快 ... 荔枝角道同黃竹街嘅燈其實好惡等 ...
GCx468 發表於 2016-6-13 13:06 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-6-13 09:46
繁時因為外面彌敦道塞,就通常快得過行外面
但好多時候都係行彌敦道快 ... 荔枝角道同黃竹街嘅燈其實好惡 ...

近年來的士私家車對於彌敦道北行主線,始創至黃竹街之間一段,影響有增無減,68X/66X入去荔枝角道避一避,可以令班次穩定些少!
主要影響有: 金都愛都婚紗商場(for隧道巴停既鴉蘭街站)愈常有的士私家車上落,甚至停車多分鐘等人,減低太子道西路口盞綠燈既消化力。
常有的士,一通過太子道西路口盞燈,即停車上落客(太子道西路口斑馬線至M記之間),又係減低太子道西路口盞綠燈既消化力。平日日間,等兩次或以上先過到呢盞燈既機會,都有一成或以上。
以上兩項特別o係過年、情人節、母親節前夕特別猖獗!

跟住,運動場道路口(現X教育),左邊小路d車常唔讓路飆出黎逼你dup。
仲有,巴士公司問題!常以搭棚/整路為由,將太子鐵路站一排站位調整,將最後尾既幾個位(eg. 6/6C/81/42A...)搬前,要令整排站區縮短,令停得較前既無機會爬頭,製造巴士車龍,從而導致幾部巴士miss之後既紅綠燈!
真係搭棚/整路無可厚非,但係成日逢周末,個棚/工地真係收左,站位依然要被調整,更難令人接受既係,成個工程完晒,港九兩岸巴士公司要拖好多日先會還原站位!

入去荔枝角道再經黃竹街,的確無咁多問題,就算有的士上落客阻你,依然好大機會能夠一剔過每盞紅綠燈!
EX-TL 發表於 2016-6-13 13:11 | 顯示全部樓層

wongholeung123 發表於 2016-6-13 07:44

荔枝角道一帶又唔係冇人住或者返工, 而66X 68X一條屯門一條元朗, 合晒而家轉車站功能, 如果講附近迂迴的走線, 36B 37 44黃竹街後入汝州街仲迂迴, 33A行大南街 柏樹街 118要入汝州街再出海皮 46出左海壇街再入番長沙灣道就更迂迴, 唔迂迴只有2 2A 32 212, 但係以上迂迴例子唔代表唔受落, 始終途經該些街道係有客.
qualcomm 發表於 2016-6-13 23:05 | 顯示全部樓層
62561 發表於 2016-6-13 00:54
如果我無記錯的話,68線開辦初期,正值地鐵施工期間,當時往元朗方向,係途經上海街北行巴士專線,所以要經荔枝 ...

Exactly, 30,66 also did like that

paul2357paul 發表於 2016-6-14 00:59 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-6-13 13:11
荔枝角道一帶又唔係冇人住或者返工, 而66X 68X一條屯門一條元朗, 合晒而家轉車站功能, 如果講附近迂迴的走線, 36B 37 44黃竹街後入汝州街仲迂迴, 33A行大南街 柏樹街 118要入汝州街再出海皮 46出左海壇街再入番長沙灣道就更迂迴, 唔迂迴只有2 2A 32 212, 但係以上迂迴例子唔代表唔受落, 始終途經該些街道係有客.

但點解呢兩條線九龍方向又唔特登行番小段荔枝角道?
kiwai 發表於 2016-6-14 09:12 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-6-14 00:59
但點解呢兩條線九龍方向又唔特登行番小段荔枝角道?

可以在轉車站轉52X/265B