hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 63X係唔係無得救?
開啟左側

[問題] 63X係唔係無得救?

exspeed 發表於 2016-6-26 17:36 | 顯示全部樓層

九巴有心攪屯門x特快就趁59A呢個機會執執佢啦,點知攪到59A 變左條廢線咁

你估班旺角客好鐘意慢遊長沙灣道咩

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
shakugan2005 發表於 2016-6-26 19:36 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-26 16:26
行一個地鐵站既路程你行呀?
你覺得葵涌道個兩個站多客D
定係太子站同長沙灣道多客D?

咁到底果一個地鐵站有幾遠呀? 以距離講太子站往旺角站仲要係比其他地鐵站既平均距離短! 係唔係真係行出果幾步路都唔行得? 唔想行咁多仲有唔少轉乘優惠! 點拆點改道都唔會變到冇一條線經果個路段由旺角往深水埗! 路線設計上如果唔行西九龍走廊落旺角, 要停深水埗先落旺角, 長沙灣道轉落彌敦道係最直接, 係要死攬住果一個位連轉乘都唔填補得咁未更加唔洗拆線! 而我嘈既問題係有時有D位係唔係冇咩人用就可以執執博唔見左, 補番個轉乘落去都唔得, 葵涌交匯處都屈左60X要停, 葵涌道荔景村個站有冇補轉乘優惠替補先? 叫人轉57M/61M後仲要行過去喎!

tunghang 發表於 2016-6-26 20:42 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-6-26 19:36
咁到底果一個地鐵站有幾遠呀? 以距離講太子站往旺角站仲要係比其他地鐵站既平均距離短! 係唔係真係行出果 ...

行幾遠唔係最大問題,問題係無啦啦要人行一個地鐵站距離,甚至轉車
Ravenclaw 發表於 2016-6-26 21:55 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-6-26 19:36
咁到底果一個地鐵站有幾遠呀? 以距離講太子站往旺角站仲要係比其他地鐵站既平均距離短! 係唔係真係行出果 ...

呀方丈先生...

借呢個POST發爛冇左59A有咩好處呢?唔同區,唔同質素既議員,待遇就系唔同架啦...

望下268P同259X果2單野就知咩料啦...

竟然屯南要比元朗價喎,陰公豬囉...

好,回正...呀,唔系,繼續離題回應...

68X北行有佢啦,等旺角道整翻好條路之後,左轉咪唔洗同直行旺角道d車迫囉...

南行要入西洋菜南街,呢個全世界都鬧架啦,呢個真系多鬼餘既...

南行停埋北河街,右轉南昌街再行塘尾道翻旺柏咪算囉,然後set個高d既分段,理由系,特快SSP往旺柏,不用塞旺角,完...

南行268X叫做到太子架啦,所以南行68X唔洗經太子架,北行就要,因為太子行去旺角街市真系遠...
exspeed 發表於 2016-6-26 23:08 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-6-26 21:55
呀方丈先生...

借呢個POST發爛冇左59A有咩好處呢?唔同區,唔同質素既議員,待遇就系唔同架啦...
68X北行有佢啦,等旺角道整翻好條路之後,左轉咪唔洗同直行旺角道d車迫囉...

南行要入西洋菜南街,呢個全世界都鬧架啦,呢個真系多鬼餘既...

南行停埋北河街,右轉南昌街再行塘尾道翻旺柏咪算囉,然後set個高d既分段,理由系,特快SSP往旺柏,不用塞旺角,完...

南行268X叫做到太子架啦,所以南行68X唔洗經太子架,北行就要,因為太子行去旺角街市真系遠...

未整路前新填地街出旺角道出彌敦道成日都塞架啦

我又唔覺行西洋菜南街又幾多餘喎, E21 都要改轉頭啦

68x 回程不嬲都唔經太子架喎, 同埋行去塘尾道咪得囉, 使乜行去旺角街市 ??

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
m_rd08 發表於 2016-6-26 23:38 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-6-26 21:55
呀方丈先生...

竟然屯南要比元朗價喎,陰公豬囉

尼樣好似話班議員冇爭取
唔係既話都仲可以學268P加停沙田坳道,收$16.6
(雖然268P唔可以收$23.9係因為收費等級表問題...)

行洗衣街塞既機會好似高過西洋菜南街...
不過你又唔係指尼樣野就算...
南行停埋北河街,右轉南昌街再行塘尾道翻旺柏咪算囉,然後set個高d既分段,理由系,特快SSP往旺柏,不用塞旺角

你要「特快」既,學31B咁行咪算囉

我覺得68X同265B九龍區走線應該要調轉行...
即係68X去程行荔枝角道+上海街,回程經太子站;而265B就去程行長沙灣道+西洋菜南街,回程行荔枝角道+黃竹街

tunghang 發表於 2016-6-27 00:00 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-6-26 23:08

其實塘尾道站個區普遍人都當係太子,唔係得彌敦道先係的
同埋而家係有人建議68X縮欽州街

Ravenclaw 發表於 2016-6-27 01:25 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-6-26 23:08

我的意見只系為一樣野,就系塞少d無謂位,比架68X往九龍方向快d去旺柏...

點解有得淋?就系因為268X南行停到旺角維景酒店,果度真系近太子,即系話,68X往旺柏方向唔需要做太子同旺角,可以經南昌街入塘尾道(南昌街可以加停 基隆街 既),不停站去銘基翻旺柏,咁南行唔需要系塘尾道停站,咪行塘尾道囉,費事又要叫老運去評估一餐到底塘尾道沿路能否設站...

咁改只系差個田廈路去太子要轉車...

反方向,即系入元朗,你可以做既,系叫68X跟905出彌敦道,咁樣已經塞少好多,叫做避直行旺角道果堆車避得最多...

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
neoplan720p + 5 大致認同

查看全部評分

EX-TL 發表於 2016-6-27 01:58 | 顯示全部樓層
樓主睇左洪水橋新市鎮張發展藍圖未?

63X係90年代產物, 洪水橋新市鎮首批入住人口預計係2020年, 呢幾年青公洪水橋段只有零星新盤落成, 若果踏入20年代63X仲係咁慘淡, 直接或經重組拉入新市鎮機會很大(例如天盛 天瑞對岸), 那裡遠離鐵路車站, 有幾片大型房屋土地, 沿屏廈路走到現時的洪水橋都有房屋用地, 到時仲要驚佢唔夠客? 我怕繁時開個位數班次都班班爆啊!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
SX2327 + 1 + 10 繁時開個位數班次都班班爆啊! 回復.

查看全部評分

樓主| miklcct 發表於 2016-6-27 11:14 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-6-27 01:25
我的意見只系為一樣野,就系塞少d無謂位,比架68X往九龍方向快d去旺柏...

點解有得淋?就系因為268X南行 ...

田廈路去太子有63X
進智公交