hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 63X係唔係無得救?
開啟左側

[問題] 63X係唔係無得救?

樂仔〞 發表於 2016-6-27 20:46 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-6-27 20:11
68X南行本身無野架,但一去到旺角,係到兜圈,就原本無事都變脫班,跟住搞到北行脫班啫。
而因為北行基本 ...

66X 以前係話西洋菜南街塞先比人踢出去,而家又塞返線入旺中嗰邊,真係唔知想點 ...

btw 如果 68X 要跟 905 由大角咀出旺角,要兜埋奧運站,咁其實仲慢 ...
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-27 21:26 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-6-27 19:56
界限街、楓樹街果個area,我認同係難搞啲。
但如果西北線將來分拆嘅時候(如31B、35A;36B、36A、32;42A ...

以而家老九浪加行車時間去睇
其實又唔係真係嚴重既問題
甚至咁講就算南行穩定左
但北行繼續都係要經新填地街同旺角道
一樣班次都唔會好準

我會覺得成件事如果只係為左西洋菜南街會塞車既
平衡返少少照做太子
入太子道西同塘尾道
塞車風險同機會冇旺角咁嚴重
塘尾道有站的話尚且可以做到邊皮博人肯行返入去

如果要諗到咁長遠既
反而有一個重大問題係彌敦道左轉亞皆老街仲痴線
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL343@66 發表於 2016-6-27 22:18 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-6-27 20:11
68X南行本身無野架,但一去到旺角,係到兜圈,就原本無事都變脫班,跟住搞到北行脫班啫。
而因為北行基本 ...

大坑東又得唔得呢?
neoplan720p 發表於 2016-6-27 22:36 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-27 21:26
以而家老九浪加行車時間去睇
其實又唔係真係嚴重既問題
甚至咁講就算南行穩定左

你岩,而家老九加行車時間,真係加得有啲過左火。

北行旺角道塞真係無得避,最多繁時加深水埗特車去起載。但最慘係旺角道呢啲位,星期六、日非繁都可以照塞……

你都提出左一個好好嘅問題。
隨著越來越多線改行西廊,彌敦道北行左轉亞皆老街嘅壓力只會越大。

我記得之前都有人提出過將1、1A同104改跟87D果種行法入界限街,如果呢幾條線改得成,應該都多返啲空間,去容納新線。
我亦都記得有人提出過將彌敦道北行,改成可以直接右轉入旺角道,但呢種做法就會間接減少左彌敦道南行,或者旺角道東行支綠燈嘅時間,隨時解決左呢部分嘅問題,就會衍生另一堆問題。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2016-6-27 22:42 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2016-6-27 22:18
大坑東又得唔得呢?

1. 如果無記錯,大坑東擺左203C之後,應該只能夠擺多一條線。

2. 入大坑東可以開拓石峽尾嘅客,而且往九龍方向遇到嘅塞車位,應該唔會太多。
但由大坑東往新界方向,就會較麻煩。因為如果要做返太子,就好可能要好似104往港島咁,兜咩勵德街再出返太子道西,呢到隨時浪費10-15分鐘(未計太子道西塞車)。

3. 俾我揀,我會揀30擺入去。(即類似30X上西廊,30唔經荔景,詳細路線就唔太講啦)
一來石峽尾去大西北需求唔會大,相反荃葵始終多啲工廠區,應該會有返咁上下客,可以做雙向客源。
二來仲可以還返當年石峽尾被抽走左40嘅石荃線。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
樂仔〞 發表於 2016-6-27 22:53 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-6-27 22:36

北行旺角道塞真係無得避,最多繁時加深水埗特車去起載 ...

幾年前先 cut 咗彌敦道右轉旺角道條巴士專線(以前 95 203 咪咁樣右轉旺角道),路政署而家點會同你開返 ...
1320 發表於 2016-6-27 22:57 | 顯示全部樓層

其實 68x 做 太子- 美孚 已經夠晒, 68x 南行 應該好似52x 咁行 旺角邊邊, 大角唃 就得.......
旺角mtr 一帶比 268x 行就ok

反而 52x 南行應該好似68x 咁行, 咁先真正去到旺角中心點...
The Designer
gu9434@24 發表於 2016-6-27 23:05 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-6-27 22:36

北行旺角道塞真係無得避,最多繁時加深水埗特車去起載 ...

"我亦都記得有人提出過將彌敦道北行,改成可以直接右轉入旺角道,但呢種做法就會間接減少左彌敦道南行,或者旺角道東行支綠燈嘅時間,隨時解決左呢部分嘅問題,就會衍生另一堆問題"

203果年就係咁樣撞埋棟大廈到 搞到要急急腳取消番條巴士專線
Ps:原來單野都差唔多20年..

1997年9月2日:晚上約八時,一輛往又一村方向的三菱MK117J(AM97/EV9984)在旺角彌敦道右轉入旺角道時,因閃避一部懷疑衝紅燈、行走102線的富豪奧林比安雙層巴士(3AV68/GN8326),失控撞入工業貿易署大樓地下的一間糖果店,造成1死12傷。涉事女車長被控鹵莽駕駛引致他人死亡罪,但經審訊後脫罪,改判不小心駕駛罪,被判罰款三千元。而此事發生後,運輸署不再准許車輛由彌敦道北行右轉入旺角道。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 原來咁就20年……

查看全部評分

Man@MFHK 發表於 2016-6-28 00:44 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2016-6-26 23:38
尼樣好似話班議員冇爭取
唔係既話都仲可以學268P加停沙田坳道,收$16.6
(雖然268P唔可以收$23.9係因 ...
我覺得68X同265B九龍區走線應該要調轉行...
即係68X去程行荔枝角道+上海街,回程經太子站;而265B就去程行長沙灣道+西洋菜南街,回程行荔枝角道+黃竹街

絕對認同。
依家265B幾乎讓晒成個旺角俾69X做,但偏偏265B客量其實一直唔低,入一入西洋菜南街甚至出洗衣街再轉返出亞皆老街停通菜街口絕不過份。
68X踢入上海街更加合理,真係要去旺角既等268X啦,非繁減68X班加俾268X最實際,繁時268X疏車唔緊要,佢唔行長沙灣道已經夠晒追返68X既班次。
68X一係就兜大D個圈出洗衣街再轉返出亞皆老街停通菜街口,分分鍾仲快過塞入西洋菜南街。西洋菜南街又的士綠小仲有成堆巴士線,條路咁窄好心就咪再塞線入去啦!

回返正題,63X九龍段全日跟268X行有無得諗?

Volvo B8L
paul2357paul 發表於 2016-6-28 01:45 | 顯示全部樓層

matchnacu 發表於 2016-6-27 18:37
我認同要拆線的話,應該以旺角為界兩分南北,但問閱係旺角除咗旺火同奧海城嗰邊兩個做總站之外,無位可做總站,咁點做到路線分工呢?

西北九龍果條亦可以學例如286X果類亦是西廊落橋但轉往彌敦道北行再沿著長沙灣道去美孚之後走人,又或者行完長沙灣道之後就大埔道元州街出番長沙灣道折返等等,咁就乜野總站都唔駛整之下亦可以服務到太子。