hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 深圳特快地鐵通車會否對機場直通巴帶來影響? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

深圳特快地鐵通車會否對機場直通巴帶來影響?

FN1967 發表於 2016-7-4 02:29 | 顯示全部樓層

bombmanhk 發表於 2016-7-3 01:00
唔知你真係唔記得定特登
而家叫寶安機場喇...

我覺得樓主其實係無上過深圳...??

深圳灣口岸和沿江高速開咗之後....
好多車都轉咗行沿江高速....
皇崗口岸廣深高速都少咗D車行啦....

兩大關口一出就可以直上高速,深圳市區塞車根本就無影响...
一般塞車都係接近虎門大橋先會塞.....

地鐵11號線的福田站,由福田口岸坐地鐵去福田站都要轉車....

不如你幻想吓拎住行李行上行落轉幾次車係有乜感覺...??

GD1570 發表於 2016-7-4 15:27 | 顯示全部樓層
FN1967 發表於 2016-7-4 02:29
我覺得樓主其實係無上過深圳...??

當佢仲可以認為來往深圳機場嘅過境巴士可以仲係行緊皇崗時,
就已經知道佢根本唔清楚現今嘅情況啦!

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2016-7-4 15:29 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2016-7-4 02:09
睇完一頭霧水,究竟係講緊深圳機場巴士定係香港開嘅巴士。同埋呢度係討論鐵路,巴士嘅嘢同呢度冇乜關係架喎 ...

依篇文好似一直都係喺B6出現,無喺R1或R3出現過播。

KU_8278 發表於 2016-7-4 19:20 | 顯示全部樓層

貼錯,SORRY
KU_8278 發表於 2016-7-4 19:41 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-7-2 04:45
回樓上,我話去深圳機場直巴在關口等齊人都要時間。
呢個時間已經足夠排隊過關,
另外,我記得去深圳機場 ...

咩年代師兄?
仲要黃田機場,舊果度都叫做福永機場啦,何來黃田呢
況且舊機場,機場東果邊已經過晒興圍,屬於下十圍啦
黃田果邊已經屬於西鄉,近而家新機場

而家會行皇崗o既線
除左部份粵港,大星星同少量永東皇崗線
大W,中港通,3313基本99%行深圳灣了

同埋大W,中港通深圳灣去T3的話
都會行S3,大鏟灣落,再走寶安大道返機場
而家過境長途班車,行得深圳灣的話
基本已經夠時間就會起步
除左極小數線,可能數齊人數等幾分鐘

而家最龍頭直通巴基本都係大W同中港通
因為佢地真係最有心做
車夠新,車內籠乾淨,ETC會更新資料,司機會開導航,唔會亂為左開獨家位
而開埋D垃圾塞車站點

永東廣州個正佳站已經夠晒極品
入一入正佳個站,其實已經趕走晒海珠同越秀d客
塞一塞成粒鐘
ETC唔更新標籤,攪到班司機局行人工
d司傅好多唔開導航,間唔中走埋晒d塞車死胡同
好似清遠線有d守舊派司機,唔睇導航,死都要行廣清咁,攪到塞埋d無謂時間

永東間野,淨係識諗埋晒縮數
成日諗住攪埋晒平價優惠,旅遊套餐綑綁
部門各自為政
上面唔理諗下為班司機同班客著想攪好d

所以而家直通班車
除非要局坐永東同大星星d獨巿位之外
如果唔係的話,大W同中港通絕對係首選!
 樓主| bjbus 發表於 2016-7-4 22:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KU_8278 發表於 2016-7-5 01:09 | 顯示全部樓層

bjbus 發表於 2016-7-4 22:19
一切拭目以待。
如果福田口岸如果唔係太多水客的時段,
其實東鐵或B1,4號線,11號線可以好快。

睇你邊度出發o既姐
有時唔係一本通書睇到老

你住沙田以北o既
東鐵沿線去寶安機場
搭東鐵上福田轉,正路
但係明明有直通巴坐o既位置好似時代廣場,港澳碼頭,九龍站,海港城,朗豪坊,太子維景
荃灣德華街或如心,屯門柏麗或屯門站
呢d大W集團站點去寶安機場
明明只係落一次車再上一次就掂
偏要轉尼轉去
無話唔得o既
係唔係真係快同方便
呢d野自己諗囉
硬係要用同一個方法唔轉陣
要唔方便o既
咪分分鐘咪又可能係自己
雖然無話一定

我自己坐左11號線
真係堅快
38分福田到橋頭
坐E10唔塞車都可能要50分至成個鐘
所以坐邊樣去邊度
主要取決係邊起步同埋係咪處於高峰期
而唔係盲撐

GD1570 發表於 2016-7-5 16:16 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-7-4 22:19
一切拭目以待。
如果福田口岸如果唔係太多水客的時段,
其實東鐵或B1,4號線,11號線可以好快。

B1?分分鐘塞你一兩個鐘唔係難事囉⋯⋯

053h4 發表於 2016-7-9 16:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽