hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 深圳特快地鐵通車會否對機場直通巴帶來影響? ...
開啟左側

深圳特快地鐵通車會否對機場直通巴帶來影響?

bjbus 發表於 2016-6-29 14:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

相關帖子

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2016-6-29 22:37 | 顯示全部樓層

你究竟有冇坐過往廣州嘅直通巴士架...
你知唔知由沿江落一落機場再上返沿江要用幾多時間?
而且往廣州嘅直通巴士好多都已經坐到滿,仲要加多個站點...
去東莞嘅宜通巴士根本就唔會經深圳機場附近,我都唔知點樣可以加站

福田地鐵開咗,根本對直通巴士影響有限...
往返深圳機場嘅宜通巴士大部份已經轉晒去深圳灣口岸,由深圳灣口岸去深圳機場大約都係40分鐘左右;而由深圳灣口岸去后海站都點都要15分鐘,后海站去機場站要18分鐘,中間未計算等車時間,
基本上時間上同搭直通巴士無大分別,但拎住大型行李去搭M474轉11號线你覺得好好玩嗎?
再者,直通巴士嘅優勢就由一程過唔駛轉嚟轉去,所以畀多少少錢都有人坐...

你有你可愛,我有我好笑。
bombmanhk 發表於 2016-6-30 00:55 | 顯示全部樓層

其實而家行S3嘅直通巴士係要鬥快, 你仲要特登由深圳灣兜落機場行個圈, 上廣州同其他地方嘅人真係多得你唔少, 佢不如搭返喝血號唔好
咁機場直通巴如果真係做唔掂咪執笠唔做囉, 點解要拉上路嘅車落水先?

學樓上話齋, 總有人唔想行, 經深飛有埋check-in咁方便, 點都有客嘅
況且你叫屯天元嘅客有深圳灣唔用走行大圈去搭鐵, 真係玩人咩
講講下咪即係各有各市場, 夾硬拉埋一齊就一齊死囉.

師兄, 你D topic 喺每一個版都係咁有"質素"

樓主| bjbus 發表於 2016-6-30 04:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2016-7-1 13:49 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-6-30 04:06
回樓上:直巴缺點係班次疏,
在關口等候時間長,
廣深及深圳路段塞車,

直巴班次疏?以廣州線為例,我唔講幾間公司聯合班次,淨講大星星已經日間做緊30分鐘一班來往廣州華廈/中酒至深圳灣內運班次,
城際完全做唔到依個班次囉⋯⋯
關口等候時間長?永東有晒關口開車時間,要等有晒預計。
廣深及深圳路段塞車?S15要塞唔奇,但想問S3深圳邊一段會塞車呢?
還是你仍停留喺全程G4嘅年代?

仲有,唔該留意返,廣州線直巴係唔少人坐的。
大時大節一票難求絕對唔奇。
永東大時大節可以加一倍嘅車落去行囉。

11號線近唔近關口?唔近嘅話,根本對直通巴士可以話係毫無影響囉。
預辦登機?WEB CHECK-IN都已經做到啦。

bombmanhk 發表於 2016-7-2 01:06 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-6-30 04:06
回樓上:直巴缺點係班次疏,
在關口等候時間長,
廣深及深圳路段塞車,

所以話你D POST有質素就係咁解

當然S3 都有塞車嘅機會, 但點都少過G4先啦
由關口去前海個收費站就算塞嘅都唔多
況且S3返廣州係快過G4, 會唔會為咗嗰小小機場客要人陪塞先
如果係原車上嗰D 梗係會等耐D, 但大W, 中港通, 永東都係幾架車唔同站開嘅車夾埋同一架車, 要等嘅時間真係唔多
你可以搵次去深圳灣睇睇

都係一句, 要影響都係影響香港上寶安機場D 直通巴士先, 點解要拉上路車落水先?
再講, 如果要搭11號線再轉高鐵, 點解唔直接坐喝血號? 時間係耐咗, 但唔駛轉來轉去同落車係天河已經係個優勢

樓主| bjbus 發表於 2016-7-2 04:45 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2016-7-2 07:53 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-7-2 04:45
回樓上,我話去深圳機場直巴在關口等齊人都要時間。
呢個時間已經足夠排隊過關,
另外,我記得去深圳機場 ...

1. 去深圳機場嘅直通巴士,其中中港通同環島都係毋須等齊人,去到深圳灣口岸過關後就聯合班次,夠鐘就已經會開車了。

2. 經深圳灣口岸往深圳機場嘅直通巴士,已經改行S3前往深圳寶安機場了。

其實你唔知最新情況,係咪可以去搵吓尐資料先上嚟發帖呢⋯⋯

bombmanhk 發表於 2016-7-3 01:00 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-7-2 04:45
回樓上,我話去深圳機場直巴在關口等齊人都要時間。
呢個時間已經足夠排隊過關,
另外,我記得去深圳機場 ...

唔知你真係唔記得定特登
而家叫寶安機場喇...

同埋講緊深圳灣, 我諗唔會喺深圳灣特登兜去G4 落寶安機場掛...
你都未答到我點解要拉上路車落水救機場客先?
因為你講到直巴咁多問題, 就算兜埋D客仔都唔會搭啦

學樓上師兄話齋, 做下功課好喎
jpoon 發表於 2016-7-4 02:09 | 顯示全部樓層

睇完一頭霧水,究竟係講緊深圳機場巴士定係香港開嘅巴士。同埋呢度係討論鐵路,巴士嘅嘢同呢度冇乜關係架喎,麻煩板主做嘢啦
http://jpoon9394.blogspot.com/