hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東九龍 - 港島東重組(包括 606、694、安筲線) ...
開啟左側

東九龍 - 港島東重組(包括 606、694、安筲線)

樓主| S3BL100 發表於 2016-7-5 12:10 | 顯示全部樓層

南韓金仔 發表於 2016-7-5 08:48
1.觀塘九龍灣有606X已經最快,694唔係主力觀塘,藍田,寶琳係主客源。
2.一日未開線客量成迷,但佢途徑將軍澳 ...

阿生,你都識講將軍澳線載客率 100.6%

成個建議其中一個希望做到的效果, 就係源頭先將比較大誘因改搭巴士的乘客送上巴士,疏導地鐵擠迫

而唔係開一堆同地鐵平行,但慢過疏過地鐵的巴士線,就叫做疏導左,結果近地鐵站的居民繼續有巴士唔搭走去迫地鐵,
幾班車先上到都仲快過搭巴士,而遠離鐵路站的屋苑,繼續每朝由小巴送大量乘客落地鐵站轉地鐵過海

同地鐵平行的巴士線,疏導地鐵需求,在 692 694 身上,已經證明唔 work,因為坐唔滿就過海

606A 彩盈後經樂華走,唔見得慢過而家經牛頭角道走返出去;下繁 606A 只係兩班,606 依然有牛頭角經九龍灣返彩雲的服務

606X 根本日間非繁一粒鐘可以行完一單連休息,上繁嫌唔夠時間的話執下開車時間咪得,
而下午兩點後我已經建議加到 80 分鐘一單

613 招標定線本身就唔經高怡邨出面一段高超道,唔存在佢地無左條線的問題,當然我認為經埋亦無不可,只係會拖慢山上車程少少咁解

而 613 逆走去埋北角,唔好意思,如果跟官方建議定線,
最多人上落會係太古坊/鰂魚涌,筲箕灣根本無幾多幢商廈,北角炮台山都多唔少。
但係逆走的話,一樣去到太古坊/鰂魚涌,而且仲會快過北角落橋版本定線囉,去西灣河就更加

北角上落橋去筲箕灣先係傻仔

而北角炮台山全日人流同需求一定大過筲箕灣好多好多,
而家碧雲道直頭無車來往北角炮台山,銅鑼灣得回程有 603,於是每日巨量乘客倒落地鐵,
如果你係想疏導地鐵果 100.6% 話,613 應該逆走做埋北角炮台山天后生意先係

而 601 619 返屋企果程都要塞觀塘巿中心一段,民康街入東隧下繁又塞到七彩,根本 613 北角起計有機會快過 601 619 返屋企

何況 601 619 已經無剩餘運力接埋安達臣的新客,而安達臣本身竟然無規劃一條去北角以西的巴士線;
班北角炮台山客上唔到車,咪又係塞落地鐵,
人數點都多過筲箕灣唔少,咁點解唔係用 613 食埋?

安筲線對疏導地鐵同其他現有交通工具的作用非常有限,而且碧雲道無車來往北角炮台山,無車去銅鑼灣。
如果真係為觀塘設想,真係想疏導地鐵,就應該要安筲線港島段調轉行。

至於 694 啦喎,我又問你,而家坑口將南客量係咩款?可以疏導地鐵?成條線客量又係咩款?
根本條線唔重組,淨睇需求,都可以減到 30 分一班,但我已經無咁做。
山上係得兩條邨,但每日大量乘客搭小巴落寶林轉地鐵。
係,人口係少,不過睇返 690,山上人口得寶林 1/4,但佔客量比重同寶林相當接近。
真係想疏導地鐵的話,點解唔係源頭截左呢班客?

而坑口將南都仲有條 694A,係疏左車,但係同時兜少個寶林,慳十分鐘,係咪真係咁差?
要嘈的,寶林絕對比起坑口將南更有資格嘈…

98P 還 98P,將軍澳去大西北,呢D同 694 重組無關,
98P 全日都唔會用到新巴任何資源,將軍澳去大西北亦無咩可能新巴做,完。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
YY487 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2016-7-5 12:59 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-7-5 12:00
694 處理方法最簡單就係將軍澳跟 798 行
不過唔知邊度 KICK 住一直做唔到

之前694過坑口/寶林門不入係因為綠小18反對
之後綠小18取消咗都冇任何改動
跟住官方想取消就將694拉入坑口做轉乘
但係寶林依然過門不入
理論上依家應該冇其他既得利益者反對694改線
但唔知新巴做乜唔改
THomas20010808 發表於 2016-7-5 14:23 | 顯示全部樓層
694等將藍隧再搞la
kmb71k 發表於 2016-7-5 17:50 | 顯示全部樓層

棉花路擺站, 條路本身窄, 如果大球場有賽事要開117R, 都唔知泊邊好
所以不如玩遠少少去跑馬地

仲有啟業, 本身踢走28B先至拉到108過去, 而家啟業總站在非606X服務時段, 孖坑好多時泊滿晒車
如果要606X全日, 啟業總站邊度夠位塞車塞全日線? 除非等74A玩完放番條坑出o黎

以上回應,是否可行?是否合適?
Busmtr 發表於 2016-7-5 18:17 | 顯示全部樓層
kuro 發表於 2016-7-5 01:41
為左你個區既需求走去拆694,
仲要非繁忙時間30分鐘,將南個條縮去筲箕灣,柴灣+小西灣唔可以剩用bbi保償,必ba ...

你寫吖笨694非繁冇乜客嘅話點解唔可以縮做30分鐘1班先??

新巴唔使搵錢呀,定係新巴係你開㗎
brianso198 發表於 2016-7-5 20:56 | 顯示全部樓層

如果計埋下繁東九龍一帶塞車問題606系要拆線全日可能要再加車...

同埋一點,
606太古鰂魚涌班客長期只係坐南行,
呢點我覺得有需要研究點做...因為北行咁樣改其實都係唔夠客...

南行條數可能好少少但亦唔會好睇...

694果度我唔反對咁樣拆,
不過咁樣拆你唔加車可能唔夠時間行...

特別係而家新巴果個所謂行車時間好outdated...
694而家車數下繁都唔係好跟到時間開...

我同意613咁做其實係好差,
但始終未開線我都唔知點評論,
因為呢條線客量真係好難估...

fleetline 發表於 2016-7-5 21:39 | 顯示全部樓層

kuro 發表於 2016-7-5 01:41
為左你個區既需求走去拆694,
仲要非繁忙時間30分鐘,將南個條縮去筲箕灣,柴灣+小西灣唔可以剩用bbi保償,必ba ...

老實咁講, 如果692重開和606分拆成一條小西灣至西灣河至東九龍特快線,再於東隧增設此新線與690/692轉乘, 我想冇幾多人反對694取消.

儲錢
kay 發表於 2016-7-5 23:44 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2016-7-5 21:39
老實咁講, 如果692重開和606分拆成一條小西灣至西灣河至東九龍特快線,再於東隧增設此新線與690/692轉乘,  ...

救694點都易過重開692

如果水泉澳唔係682B全日,而係類似680物體

其實新巴都可以用自己網絡做轉乘

可惜係694獨營去港島東,682系獨營又係去港島東

唔似九巴一條603,一條613(安筲),一條673

6 _ 3系列保至尊

不過大家可能要考慮下安筲線會唔會對606/694再構成打擊

一個東區都養到3條東九/將軍澳線,但客源根本無咁多

安達臣多客又唔會帶動606/694,但又多左條線重疊
世界很簡單 人類很複雜
ATEU15 發表於 2016-7-5 23:53 | 顯示全部樓層

C HING的建議很周全,充分考慮到現實和資源運用,可是我想就以下幾點提問

1.康翠沒有全日/繁時車到北角,QB,太古?
2.613可不可以回程入番秀明道,現在213M不到寶達總站/秀明道,令到這條線沒客?

3.招標的613要經藍田和碧雲道油糖,車程多10MIN,會不會減小吸引力

樓主| S3BL100 發表於 2016-7-6 03:54 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2016-7-5 21:39
老實咁講, 如果692重開和606分拆成一條小西灣至西灣河至東九龍特快線,再於東隧增設此新線與690/692轉乘,  ...

FF 夠未?

當安達臣無鐵路,但竟然都無計劃開條中上環過海線(even 兩味),由得人塞爆已經無剩餘運力的 601 619 系就算,
幾時輪到有鐵路地區的 692 復辟?

仲要徒添繁忙地區車流,霸住 quota,現時政策下根本唔係話開就開,無可能重開 692

況且 694 客量都多過 692,當然 694 係獨營線但 692 係聯營,除二後新巴 692 當年盤數或者好過 694,但每班車計 692 應該仲衰

同埋 694 拆兩條改快,又增加 BBI 優惠額後,堅持要搭巴士的話,694A 轉 720 係咪好差的選擇?

fb.com/scientisthk2usa/