hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中綫既鑽石山站做唔到跨月台轉乘擺明只係藉口? ...
開啟左側

沙中綫既鑽石山站做唔到跨月台轉乘擺明只係藉口?

E3Tsubasa 發表於 2016-7-6 19:08 | 顯示全部樓層

會唔會為咗俾利益輸送東線(東九龍線)跨月台轉乘
咁KT北D居民應該永遠選某黨報答佢
dogdog002 發表於 2016-7-6 20:10 | 顯示全部樓層
kychung 發表於 2016-7-6 14:42
融合方案固然係大部份情況之下可以減少轉車距離,但係唔fool-proof。大家唸下康城無限loop既笑話,融合方案 ...

過對面轉車會比上落一層轉車難?

你而家東西錢島式月台咪仲難要睇清楚去烏溪沙定係屯門

理論上大部分由大圍黎既客都會去調景嶺嫁啦

旺角九龍塘以西既站就去晒搭火車啦

你個諗法只會令更多人搭錯

dogdog002 發表於 2016-7-6 20:12 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-7-6 14:10
其實成個項目係政府出資﹐唔係MTR出資﹐完工後交由MTR營運﹐MTR收取10%的收益。

是否需要造靘條數﹐慳這 ...

造數果班又唔係MTR 又唔係做數係所謂顧問公司姐

做靚左老闆咪Happy囉

JX9097 發表於 2016-7-6 22:48 | 顯示全部樓層

E3Tsubasa 發表於 2016-7-6 19:08
...

呢條東九龍線得個吹字
真係郁手動工先講嘢啦
dennis28a 發表於 2016-7-6 22:59 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-7-6 07:55
現時漆咸道北近康莊道交匯處果邊亦是轉哂鋼板道路又如何?

康莊道交匯處只係一少段,龍翔道工程範圍係康莊道三倍。
單係成條龍翔道平行成晒鋼版,仲要分階段重建蒲崗村道天橋。

如果真係咁簡單,九鐵時代銅鑼灣北站一單起左,
因為平行封告士打道同龍翔道其實無分別。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| paul2357paul 發表於 2016-7-7 08:19 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-7-6 22:59
康莊道交匯處只係一少段,龍翔道工程範圍係康莊道三倍。
單係成條龍翔道平行成晒鋼版,仲要分階段重建蒲崗村道天橋。

如果真係咁簡單,九鐵時代銅鑼灣北站一單起左,
因為平行封告士打道同龍翔道其實無分別。

如果我既意思係話在前大磡村果邊全面地興建新站體(包括新觀塘綫月台),然後興建新路段駁回彩虹站及黃大仙站呢?
反正沙中綫路段本身點都要橫過龍翔道(否則怎能來往沙田區)。
waterboy1984 發表於 2016-7-7 09:33 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-7-6 14:10
其實成個項目係政府出資﹐唔係MTR出資﹐完工後交由MTR營運﹐MTR收取10%的收益。

是否需要造靘條數﹐慳這 ...

唔造靚條數,分分鐘多廿億,政府立會仲難過關...
kei_hk 發表於 2016-7-7 10:23 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-7-7 08:19
如果我既意思係話在前大磡村果邊全面地興建新站體(包括新觀塘綫月台),然後興建新路段駁回彩虹站及黃大仙 ...

你意思係在大磡村做晒4個全新月台﹐即係成個鑽石山站搬位?

如果係﹐mtr一定唔會同你玩﹐因為會攪到觀塘線﹐由黃大仙出站開始已經要做工程做新隧道﹐之後鑽石山出站去彩虹亦要做新隧道。
這2段走線真係唔知點做﹐如何避到現有基建的地基﹐當中包括大老山隧道出口的天橋﹐亦有機會在現崇山邊緣經過影響6a座及則邊電話機樓﹐彩虹村邊緣的紅萼樓錦雲樓。

以上﹐仲未計所需的額外金錢成本。

淨係觀塘站改建﹐比晒空間去擴建車站﹐mtr都唔想去攪﹐已經知道mtr唔會同你玩這些野啦。

DIH 發表於 2016-7-7 15:30 | 顯示全部樓層
要考慮的是,沙中線隧道能否在鑽石山站以東潛底越過觀塘線隧道(最少要越過西行線)
又唔影響大老山天橋,之後極速爬返上觀塘線月台水平?我就覺得唔係幾夠位。

而家新月台索性低過觀塘線水平,就簡單好多。

我都想有跨月台轉乘,但如果真係有技術困難,都無辦法。
mckhgc 發表於 2016-7-7 20:19 | 顯示全部樓層

E3Tsubasa 發表於 2016-7-6 19:08
...

味玩啦,你睇下東九線係經乜地方?冇「技術困難」、「人口不足」又真係起得成,都已經係神跡喇,仲講利益輸送

當然,世事無對,難保有朝一日,彩雲、順天、秀茂坪、寶達,會步新發村、山谷道村、黃竹坑村後塵,那可能就是東九龍線的「技術困難」、「人口不足」「問題解決【」之時,拍板動工之時了

講返,其實東九龍線係咪應該服務埋安達村至合理呢?

最差配套 狗也不D